Vreme čitanja: oko 1 min.

Crveno "čudovište" izvučeno iz Dunava: Mladić preponosan na ulov, sav zadihan se pohvalio u snimku

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mate veruje da je u pitanju ista riba koju je upecao i prošle godine

  • 1
pecanje, pecaros, ribolovac, reka, Foto: Shutterstock

Crveni šaran, težak više od 21 kilograma izvučen je prošle nedelje iz Dunava, na delu Racki-Soroksari u Mađarskoj. Mladi Mate Siket, kojem ovo nije prvi trofejni ulov, vidno zadihan ali srećan, pohvalio se svojim trofejem na društvenim mrežama.

Zanimljivo je to da je Mate i u martu prošle godine izvukao "kapitalca" na ovom području, i to verovatno ovog istog. Naime, pre nešto više od godinu dana izvukao je šarana teškog 24,2 kilograma identične crvenkaste krljušti, dok je ovaj primerak težio 21,5 kilograma.

"Kada je došao do vrha, bio sam malo nervozan... Sumnjao sam da je to taj isti, jer takvih ne može biti mnogo. Umarao sam ga pola sata, čak sam morao da pređem četiri mola jer je otplivao. Na sreću, uspeo sam da priđem, uzeo mrežu i izvukao ga“, rekao je Mate za medije.

Ovog šarana uhvatio je na lokaciji udaljenoj svega dva kilometra od prošlogodišnje.

I ove, kao i prošle godine, ulov je privukao veliku pažnju pecaroša zbog svoje neobične krljušti, a stručnjaci navode da je u pitanju šaran sa defektnim genima, zbog čega mu se boja razlikuje od uobičajene.

"U pigmentnim ćelijama kože proizvodi se manje crnog melanina i bisernog gvanina, a više nego obično crvenog eritrofila i žutog ksantofila. To je poremećaj u razvoju“, zaključili su stručnjaci.

Lokalni mediji pišu da je Mate samo ovog meseca upecao već 14 riba teških preko 15 kilograma i devet riba preko 20 kilograma, što nikada ranije nije viđeno u istoriji rekordne liste "Rackeve Dunaagi Horgasz Szovetseg" (RDHSZ), koja se piše od 2009. godine.

Ime mladog pecaroša postalo je poznato mađarskoj javnosti pre dve godine, kada se okušao u lovu na šarana. Te 2022. godine postigao je neverovatan rezultat - uhvatio je ukupno 30 rekordnih šarana, koji su imali više od 15 kilograma. Ovo ga je već učinilo najuspešnijim ribolovcem na listi rekorda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA