Vreme čitanja: oko 4 min.

Primena plastičnih rezervoara

B. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Činjenica je da se poslednjih decenija mnogi, ranije korišteni materijali zamenjuju plastikom

  • 0
Plastični rezervoari Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Više je razloga za to ali su oni najvažniji da su savremene metode proizvodnje plastičnih materijala dovele ove materijale na vrh upotrebne vrednosti svojim izuzetnim karakteristikama. Pre svega, ovi materijali su vrlo otporni – na atmosferske uticaje, UV zračenje, temperaturne skokove, koroziju, abraziju, imaju visoku elektrolitsku stabilnost, postojani su na hemijske uticaje i otporni na delovanje agresivnih hemikalija, imaju dug vek trajanja, i do 50 godina. Praktični su i lagani za rukovanje, manipulaciju, transport, montažu i naročito, održavanje i čišćenje. Predmeti koji se prave od ovih materijala, kao što su plastični rezervoari ne zagađuju životnu sredinu. Bez obzira na to što nisu biorazgradivi, lako se pretapaju i recikliraju za dalju upotrebu. Ne primaju i ne ispuštaju mirise pa su odlični za transport i skladištenje životnih namirnica, stočne hrane, pijaće vode. Glatki zidovi plastičnih rezervoara ne dozvoljavaju razvoj bakterija i algi.

Savremena metoda izrade kombinacijom tehnologija spiralnog ekstruzionog motanja i ekstruzionog varenja – zavarivanja propilena PP ii polietilena HDPE omogućava da su plastični rezervoari napravljeni od ovih materijala i ovim tehnoogijama u samom vrhu kvaliteta.

Svojim tehničkim karakteristikama i konstruktivnim mogućnostima plastični rezervoari našli su svoju primenu u većini životnih oblasti kao i mnogim granama privrede i industrije. Upotrebom plastičnih rezervoara skladištenje pijaće ali i tehničke vode i vodosnabdevanje uopšte je dobilo novu dimenziju – voda ostaje čista, ispravna za ljudsku i životinjsku konzumaciju, zalivanje ali i tehničku upotrebu gde voda ne sme promeniti svoja svojstva. Bez obzira o kojoj grani industrije da je reč, plastični rezervoari su i ovde dali svoj pun doprinos. Potrebno je skladištiti hemikalije, često agresivne i opasne. Praškasti, zrnasti i rasuti materijal je najbezbednije skladištiti u plastične rezervoare. Otpadni materijal, najčešće u tečnom stanju, mineralna ulja, nafta sa svojim derivatima, ceo niz farmaceutskih preparata, antifriz, glikol, tečni sapuni, tečni deterdženti za kućnu i industrijsku upotrebu samo su neke od materija koje zahtevaju oprezno rukovanje i brižljivo skladištenje.

Poljoprivredna i prehrambena industrija se već decenijama oslanja na upotrebu plastičnih rezervoara. Idelni su pri navodnjavanju, skladištenju čvrstih ali i tečnih mineralnih đubriva, žitarica, stočne hrane, za fermentaciju voća i povrća, skladištenje sirovina u svrhu proizvodnje ili prerade hrane, pića i drugog.

Plastični rezervoari se u osnovi mogu podeliti na vertikalne – otvorene i zatvorene rezervoare, horizontalne, termoizolovane, plastične rezervoare sa duplim zidom, vertikalne ukopne rezervoare, četvrtaste, elipsaste, plastične posude i plastične rezervoare specijalnih oblika, namenski proizvedenih.

Svaki plastični rezervoar može biti opremljen dodatnom opremom. Priključci za plasične rezervoare su ulazi, izlazi, prelivi i drugi koji moraju odgovarati relevantnim važećim standardima. Tu su i revizioni otvor i odušak kao poveznica sa atmosferom, koji su obavezni. Dodatna oprema sadrži pokazivače nivoa, stope za ankerisanje, penjalice, ventile, slavine, mlaznice ili dizne, uške za podizanje, grejače, sisteme za zaštitu od smrzavanja, oslonce, podizače i drugo. Priključci se na plastične rezervoare mogu ugraditi na bilo koje mesto koje je potrebno. Plastični rezervoari izrađuju se sa ravnim, konusnim ili nagnutim dancetom. Ono opet može biti samonoseće ili membransko. Oblik poklopca – krova, sami birate. Zahvaljujući svojoj osobini fleksibilnosti u proizvodnji – izradi, plastični rezervoari mogu se koristiti pojedinačno ali i kao sistemi spojenih sudova, u skladu sa potrebama. Plastični rezervoari izrađuju se u ogromnom rasponu zapremina i dimenzija. Ako vam se ne dopada standardna, crna boja, možete je odabrati po svom ukusu.

Ukoliko vam je potreban plastični rezervoar, potrebno je da znate da vam proizvođači istog prilažu dokumentaciju o svom proizvodu koji će vam itekako trebati. Uz proizvod dobićete statički proračun odnosno proračun nosivosti koji je u skladu sa važećim standardima. Dalje, tu je atest sirovina odnosno materijala od kog je rezervoar proizveden. Atest varilaca plastičnih masa, atest kojim se dokazuje zdravstvena ispravnost plastičnog rezervoara za korišćenje, i na kraju ali ne manje važan izveštaj o finalnoj kontroli proizvoda.

Još je jedan, veoma važan razlog zašto plastični rezervoari sve više uzimaju primat nad onima koji su izrađeni od drugih materijala a to je njihova značajno niža cena. Još ako se uzme u obzir dug vek trajanja ovih rezervoara, računica je jednostavna.

Na našem tržištu moguće je pronaći veliki broj proizvođača i distributera plastičnih rezervoara u svim veličinama, dimenzijama i zapreminama, koji se mogu koristiti u mnoge svrhe i namene. Dostupne su i radionice za reparaciju i otklanjanje potencijalnih nepravilnosti ili prenamenu, dodavanje priključaka i slično.

Sajt mirandre.com je proveren vodič koji će vam pomoći pri izboru upravo onog plastinog rezervoara koji vam je potreban. Sve informacije koje su vam potrebne, od tehničkih pojedinosti, specifikacija proizvoda, galerija sa mnogoborojnim fotografijama pa do kontakata sa proizvođačima ili distributerima, Sajt mirandre,com je vaš pouzdani prijatelj.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA