Vreme čitanja: oko 1 min.

Da vidite kako se majmuni grabe za hranu, a nisu banane: Nestalo je sve brzinom svetlosti!

A. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majmuni su uglavnom biljojedi, ali nekada moraju da se prilagode

  • 1

Opšte je poznato da su majmuni veliki fanovi banana, međutim, izgleda da kada je u pitanju hrana, oni ne biraju.

Takva jedna situacija dogodila se i kada je u šumu stigao paket "iznenađenja" u kojem su bile upakovane kifle ili neko pecivo, barem tako deluje.

Prvi majmun, predvodnik, uzeo je prvu kesicu, a za njim su lagano krenuli i ostali. Barem je tako delovalo na početku...

Svi paketi su nestali brzinom svetlosti, a neki majmuni su uzeli i po dva. Za svaki slučaj!

Kada su stigli do dna kutije, mnogi su ostali bez pripadajućeg paketa, a po izrazu lica bi se reklo da su bili razočarani.

Majmuni su uglavnom biljojedi. Jedu voce, lišce, cvetove i korenje. Mnogi se hrane i sitnim životinjama. Neke vrste su se pak prilagodile posebnim vrstame hrane. Tako patuljaste svilene bube rado piju sokove koji izlaze iz ranjenog drveta.

Štaviše, ponekad oštrim sekutićima iseku rupu na drvetu, a zatim popiju sok koji izlazi. Crnobradi saki jedu jezgra tvrdih orašastih plodova, tako da između zuba imaju otvor koji funkcioniše kao drobilica rahe.

Osakaćeni majmuni i drekavci se hrane grubim, slabo hranljivim lišćem. Da bi uspešno svarili velike količine hrane koju moraju da pojedu da bi bili siti, njihov stomak je, slično stomaku stoke, podeljen na dva dela u kojima se nalaze posebne bakterije koje razgrađuju pojedeni biljni materijal i pomažu u njegovom varenje.

Majmuni Starog sveta imaju takozvane lične kese na donjem delu lica, koje mogu da drže hranu koliko i stomak. Ako su uznemireni, beže sa mesta gde su se hranili, a kasnije prozivaju šta su pojeli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA