Vreme čitanja: oko 3 min.

Simbolika Ljiljana: Od drevnih civilizacija do srednjovekovne Srbije

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naziv ljiljan potiče iz latinskog jezika, a naziv krin iz grčkog

  • 0
JKP Pogrebne usluge Foto: Promo/ JKP Pogrebne usluge

Govor cveća - Šta nam poručuje Bogoričin cvet

Naziv ljiljan potiče iz latinskog jezika, a naziv krin iz grčkog. U našoj sredini se podjednako koriste oba naziva, a ljiljane poznajemo i pod drugim nazivima i vrstama kao perunike, irise... Najpoznatiji su beli ljiljani, iako je bogatstvo kolorita u kojima su zastupljeni brojno.

Od drevnog Egipta do starog Rima

U starom Egiptu se smatralo da ljiljan predstavlja simbol lepote, plodnosti, ponovnog rađanja i vladarskog dostojanstva. Stari Egipćani su crtali sliku ljiljana na svojim grobnicama, kao simbol ponovnog rađanja, novog života, što će hrišćani ponoviti vekovima kasnije. Prvi poznati prikaz ljiljana, zidna freska pronađena u vili na Kritu, nazvana Princ ljiljana potiče iz 1580. godine pre nove ere. U staroj Grčkoj ljiljan je bio posvećen Zevsovoj supruzi i vrhovnoj boginji Heri, zaštitnici braka i potomstva, a smatran je i cvetom boginje Afrodite (u rimskoj mitologiji Venere), koja je bila toliko opsednuta ljiljanima, da im je zavidela na lepoti. Beli, čisti cvet je svojom lepotom uvredio Afroditu, boginju ljubavi, požude i zadovoljstva, da ga je proklela tučkom koji će zauvek rasti iz centra cveta, simbolički je od tada ljiljan postao simbol čistote i plodnosti, što će ostati njegovo osnovno značenje u hrišćanstvu, gde postaje poznat kao Bogorodičin ili rajski cvet.

Ljiljan u hrišćanskoj tradiciji

U hrišćanskoj tradiciji ljiljan se povezuje sa pokajanjem, a prema legendi on je izrastao iz Evinih suza. Beli ljiljan je zbog svoje beline i čistote simbol Bogorodičine bezgrešnosti i čednosti, lišće ljiljana je simbol Bogorodičine skromnost, a stablo njene vere i pobožnosti. Ljiljan je zbog toga je i poznat još pod imenom Bogorodičin cvet i vezuje se za bezgrešno začeće – Blagovesti. Bogrorodičin Ljiljan (Lilium candidum) se povezuje sa Bogorodicom, dok se Uskršnji ljiljan (Lilium longiflorum), povezuje sa cvetom koji je po verovanju iznikao iz zemlje gde je Hristova krv pala tokom Vaskrsenja i zbog toga se koristi za ukrašavanje crkava.

Simbol čistote i vaskrsenja u srednjevekovnoj Srbiji

Ljiljan je svoje mesto zauzeo i u evropskoj i našoj srednjevekovnoj heraldici. Prisutan je u moravskim ornamentima crkava i manastira. Depotica Jelena Mrnjavčević poznatija kao monahinja Jefimija - prva srpska pesnikinja, sahranjena je u manastiru Ljubostinja ispod sarkofaga sa motivima ljiljana, kao simbola čistote, devičanstva i Bogorodice kojoj je hram posvećen. Pretpostavlja se da je kneginja Milica upravo taj sarkofag prvobitno namenila sebi. Krst nad ljiljanom predstavljen je i na sarkofagu na nepoznatom grobu u crkvi sv. Dimitrija u Pećkoj patrijaršiji, a značenje je povezano sa simbolikom Hristovog Vaskrsenja. Prisustvo ljiljana primećeno je i na srpskim srednjovekovnim nadgrobnim spomenicima – stećcima.

Krin kao pratilac na putu za večni život

Bogatstvo značenja ljiljana u funeralnoj kulturi zadržalo se do danas i predstavlja simbol čestitosti, nedužnosti i Vaskrsenja, a simbolika sa kamena i slika danas se prenosi se preko venaca i cvetnih aranžmana. Upotreba ljiljana na sahranama simbolizuje obnovljenu nevinost duše nakon smrti, odatle je jedan od cvetova koji se najčešće koriste za vence, suze i bukete i u cvećari JKP "Pogrebne usluge" Beograd.

Vredni i iskusni cvećari, bez mnogo reči, svojim bogatim iskustvom i istančanim osećajem za značenje, namenu i lepotu tkaju od cveća suze, vence i bukete čiji je često glavni dekorativni i simbolični deo upravo ljiljan. Izuzetno poznavanje značenja, ali umešnost sa kojim komponuju aranžmane izdvajaju ih kao najbolje u svom zanatu. Dobro upoznati sa simbolikom ljiljana, ali i drugog cveća koje koriste u svojim aranžmanima uspevaju da načine onaj savršen sklad između želja ožalošćenih ali i poruke koju svaki cvet nosi.

Za isporuku cvetnih aranžmana se možete raspitati i direktno u našoj cvećarskoj radnji na: 011/2071-394 (od ponedeljka do subote 7-16 časova). Na internet stranici JKP "Pogrebne usluge" moguće je poručiti cvetne aranžmane, vence, suze i bukete najrazličitijih oblika, koji se isporučuju na sahane, pomene, ili grobna mesta na grobljima u nadležnosti preduzeća.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA