Vreme čitanja: oko 2 min.

Dan kada su lica Jugoslovena bila oblivena suzama: Rečenica "Umro je drug Tito" urezala se u istoriju

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poštovaoci Josipa Broza i danas govore sa ponosom o tome da je na sahranu došlo više od 50 najviših državnika sveta

  • 17
Josip Broz Tito sahrana Pored kovčega pokojnog maršala Tita u Skupštini SFRJ smenilo se, za 60 sati i 45 minuta, čak 950 stražâ, ukupno preko 8.000 ljudi. Foto: Profimedia/AFP/Georges BENDRIHEM

Četvrti je maj, i, da sutra nije Vaskrs, budili bismo se polako iz prazničnog sna - pijaca, kupovina, pranje, peglanje, priprema za nove radne zadatke. Ovaj vikend dodatno je "umrtvila" i kiša koja dozirano pada i vraća nas u krevet. A taj 4. maj godinama je odzvanjao u glavama danas već starijih generacija. Podsetićemo vas samo na glas spikera Miodraga Zdravkovića, rečenicu koja je ušla u istoriju, izgovorenu uz brižljivo odabranu intonaciju: "Umro je drug Tito".

Šok, suze i bol. Žal za Josipom Brozom Titom ili predosećaj velikog potresa koji je samo deceniju potom razorio zemlju u kojoj su se u Tita zaklinjali svi, makar u javnosti i deklarativno. Mnoga značenja Titovoj smrti i događajima koji su usledili dali smo sa pozamašne vremenske distance, a činjenica je ipak bila da se bratstvo i jedinstvo snažno pokazalo u reci suza koja je pratila Titov voz sa kovčegom, na putu od Ljubljane do Beograda.

Kolale su se potom priče da se u kovčegu telo i nije nalazilo, da čak nije ni sahranjeno u Kući cveća, počasnom mestu na kome počiva maršal. Razne teorije zavere i priče, nagađanja i sumnje dugo će pratiti ime Josipa Broza, čoveka čiji je kult bio toliko jak da je 8. maja, na sahrani, okupio najveći broj ljudi ikada.

Srca Jugoslovena osvojila je tog četvrtog maja scena u Splitu, gde su snage na stadionu "Poljud" odmeravali fudbaleri "Zvezde" i "Hajduka". U 43. minutu utakmica je zaustavljena, igrači se okupljaju oko sudije, a 50.000 gledalaca posmatra neobično događanje. Kada je vest saopštena, usledila je velika tuga. Mnogo su smatrali da "Poljud" treba da ponese ime Josipa Broza a to se, naravno, nije desilo. Točak istorije se ubrzao...

Poštovaoci Josipa Broza i danas govore sa ponosom o tome da je na sahranu došlo više od 50 najviših državnika sveta. Ipak, neki smatraju da nije dobro što Josip Broz počiva na tako počasnom mestu, u Kući cveća, pod kupolom nekadašnje Brozove letnje rezidencije.

Tito je, inače, preminuo u Ljubljani, nakon komplikacija zbog začepljenja arterija u levoj nozi. Iako je najpre odbio operaciju, ona je u kasnijoj fazi postala hitna i neodložna, ali, ispostavilo se, ipak prekasna za osamdesetosmogodišnjaka koji se, istina, tokom svog veka uvek dobro držao.

Simbolika broja 88 osamdesetih godina oličena je neretko u sadnji stabala. U miru i s pijetetom sađene su sadnice širom zemlje, a 88 stabala trebalo je da simbolizuje godine Tita u koga su se još, po zadatku, kunule naredne generacije.

Politička situacija se, međutim, komplikovala, budući da smo tada umesto jednog predsednika, harizmatičnog vođe, imali kolektivno predsedništvo, u kome je trebalo "vežbati demokratiju" i zajednički donostiti odluke.

Sve to ubrzo je rezultiralo slomom sistema, pa su mnogi upravo trenutak Titove smrti označili kao početak kraja Jugoslavije. Onih 88 stabala odavno su razgranate i bogate krošnje, a njihov šum više nikoga ne podseća na druga Tita. Misli može da zapara samo ona čuvena izjava spikera, tako tanana i tako prodorna: "Umro je drug Tito".

(Telegraf.rs)

Video: Evo šta je bio tajni Titov afrodizijak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Map

    4. maj 2024 | 12:36

    Keka prica ko sta hoce ali kako je on umro kola su krenula niz brdo i sve ode u da ne kazem sta

  • JS

    4. maj 2024 | 12:42

    Lep tekst i podsećanje na, nekadašnjeg Predsednika zemlje. Ostavio je mnogo toga iza sebe, na šta treba da smo ponosni svi zajedno. Dođoše neki i sve upropastiše i prodaše. 88 sadnice i sada po negde ponosno rastu i sećaju nas na onaj 4. maj. Zamislite samo koliko je to drveće danas, a koliko bi ga bilo da trgovci njime ne trguju i ne seku sve,što im dođe pod testeru? Jedan jedini je bio Maršal Tito. Smrt fašizmu - sloboda narodu.✊

  • YU 1957

    4. maj 2024 | 12:15

    Tito umro nije jer njegova dela ostaje dok bude Srbije,sposobnijeg političara nije bilo i biti neće ali željni bogatstva nisu imali tada sreće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA