Vreme čitanja: oko 1 min.

Sablja generala Vilijama T. Šermana na aukciji u Ohaju: Oficir bio prepoznatljiv po frazi "Rat je pakao"

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na aukciji će biti i Šermanova uniforma koju je nosio tokom građanskog rata, porodična Biblija i njegova lična kopija memoara Uliksa S. Granta sa komentarima

  • 0
General Vilijam Šerman William Tecumseh Sherman sablja aukcija rat Foto-montaža: Wikipedia/The U.S. National Archives, Tanjug/AP, Shutterstock

U aukcijskoj kući Flajšer u glavnom gradu savezne američke države Ohajo, sledeće nedelje biće organizovano nadmetanje za sablju generala Vilijama Tikamsa Šermana koji je služio u Vojsci Unije tokom Američkog građanskog rata i koji je poznat po frazi "Rat je pakao".

Mač generala Šermana, koji je verovatno korišćen između 1861. i 1863. godine, jedan je od predmeta koji će biti ponuđen na aukciji, koja će biti održana u utorak u Kolambusu, preneo je AP.

Na aukciji će biti i Šermanova uniforma koju je nosio tokom građanskog rata, porodična Biblija i njegova lična kopija memoara Uliksa S. Granta sa komentarima.

Šerman je stekao slavu kao izvrstan strateg, ali je i kritikovan zbog doktrine spržene zemlje koju je primenjivao sprovodeći totalni rat protiv Konfederacije.

Vojni istoričar B. H. Lajdel Hart je Šermana proglasio "prvim modernim generalom".

"Da nije bilo Vilijama Tikamsa Šermana, moguće je da Sever ne bi pobedio u građanskom ratu i da Unija ne bi opstala", rekao je Adam Flajšer, predsednik aukcijske kuće.

Flajšer je rekao da je procenjena vrednost sablje između 40.000 i 60.000 dolara, a procenjena vrednost celokupne Šermanove kolekcije do 300.000 dolara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Putin i Kim razmenili mačeve i uputili poruke moći

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA