Vreme čitanja: oko 4 min.

Prilike u kojima se koristi ambalaža za ketering

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ketering službe, restorani, kiosci brze hrane i svi ostali proizvođači hrane koji u opisu svog posla nude i dostavu hrane treba da imaju kvalitetnu ambalažu za ketering. Međutim, ambalažu za hranu svakodnevno koristimo i u domaćinstvu. Ponuda je velika, koje su sve prilike kada se ovaj vid ambalaže koristi i kako napraviti najbolji odabir?

  • 0
ketering koktel hrana posluženje konobar Foto: Shutterstock

Ambalaža za ketering nije pogodna samo za pakovanje i nošenje hrane i pića, već i za njeno serviranje u raznim prilikama. Ova višestruka namena ima nekoliko preduslova. Pre svega, ambalaža za ketering trebalo bi da bude i estetski dopadljiva u dovoljnoj meri da može da posluži i kao posuđe za serviranje. Iako je reč o ambalaži za ketering koja je u najvećoj meri izrađena od kartona ili plastike, dobar dizajn, zanimljivi oblici i inovativna rešenja čine da ova ambalaža bude i za oko primamljiva, a ne samo da se koristi u svrhu prenošenja hrane sa jednog mesta na drugo.

Ketering službe bave se pripremom i dostavom hrane, ali mogu učestvovati i u aranžiranju i serviranju iste. Pošto sve sa menija treba pripremiti na jednom mestu i bezbedno transportovati na drugo, ambalaža za ketering treba da odgovara određenim standardima.

Dolaze nam gosti na slavu, proslavu rođendana, venčanje ili neku drugu proslavu i po završetku događaja želimo da im zapakujemo poneko parče torte ili pečenja. Svi smo se bar jednom susreli sa problemom kako zapakovati hranu, a da ona ostane sveža, da se ne ugnječi i slično. Pakovanje torti i kolača je naročito zahtevno zbog njihove osetljive strukture. Ne želimo da se parče ukusne torte u transportu pretvori u kašu. Zato nam treba dobra ambalaža za hranu, ona koja se koristi i za ketering. Struktura i veličina kutija za hranu je takva da odgovara namirnicama koje treba zapakovati, tako da one budu zaštićene tokom puta.

Postoji više vrsta ambalaže za ketering. Tu spadaju kutije, posude i čaše raznih veličina. Kada su kutije u pitanju, ponuda koju imaju firme koje se bave proizvodnjom ambalaže za ketering veoma je raznovrsna. Mogu se naći kutije za hranu raznih oblika i dimenzija, tako da prate potrebe svih onih koji se bave dostavom hrane, bilo da su u pitanju restorani ili ketering službe.

Uvek treba birati kutije koje svojom veličinom savršeno prate količinu hrane koju planiramo u njih da upakujemo. Što se oblika kutija za hranu tiče, ponuda je, takođe, veoma široka. Osim standardnih kutija sa pravougaonim ili kvadratnim osnovama, imamo i one sa trougaonim osnovama koje se koriste da se u njih upakuje parče pice ili palačinka. Međutim, u okviru ambalaže za hranu imamo i kutije nepravilnog geometrijskog oblika koje služe tačno određenoj namirnici, a primer su kutije za jaja. Zbog svoje raznolikosti i prilagodljivosti, ambalaža za ketering može se korisiti i u kuhinjama restorana za skladištenje sirovih namirnica koje stoje na policama, u frižiderima i u rashladnim vitrinama.

Kada su materijali od kojih se pravi ambalaža za ketering u pitanju, najzastupljeniji su karton i plastika. Prilikom izbora najvažnije je voditi računa o tome da li je neki materijal adekvatan za određenu vrstu namirnice. Kutije za hranu se razlikuju u odnosu na to da li treba da budu providne ili ne, da li hrana koja se u njih pakuje može da curi i koja je temperatura te hrane. O ovome strogo treba da vodimo računa, kako bismo pravilno odabrali ambalažu za hranu. Šta to u praksi znači? Naime, postoje posebne kartonske kutije obložene slojem providne plastične folije koje služe da se u njih pakuje čvrsta hrana koja u sebi može imati malo masnoće koja može da procuri. Sloj folije je zadužen za to da spreči curenje. Ovakve kutije mogu biti pogodne za sitne kolače ili krofne na primer. Takođe, ovakve kutije su dobre za onu hranu koja se služi ili na sobnoj temperaturi ili rashlađena u frižideru.

Kada je reč o hrani koja bi trebalo da se konzumira zagrejana, za njen transport koristi se ambalaža za ketering koja se pravi od raznih materijala. Važno je da postoji neki termoizolacioni sloj, kako bi se toplota svežih jela što duže očuvala i kako se ne bi izgubila tokom kratkog transporta. Ovakva amabalaža za ketering naročito je pogodna za restorane koji se bave dostavom hrane, koju potrošači odmah konzumiraju i za koju se ne planira dodatno zagrevanje. Materijali od kojih se pravi ova vrsta ambalaže za ketering su najčešće karton ili stiropor. Kako bi se postigla bolja toplotna izolacija ove kutije za hranu prave se od debljeg kartona koji ima u sebi više slojeva tj. mrežu koja liči na pčelinje saće. Primer su kvalitetnije kutije za dostavu pice.

Drugi primer kartonske ambalaže za hranu jesu čaše za tople napitke, koje se koriste za kafu za poneti ili eventualno čaj. Ove čaše su veoma tražene, jer sve više barova i kafića svojim gostima nudi mogućnost poručivanja kafe i drugih napitaka za poneti. Kao treći primer mogu poslužiti kutije za roštilj, koje se prave od kartona obloženog iznutra slojem aluminijumske folije radi očuvanja toplote zapakovane hrane. Inače, ketering službe i restorani često koriste i kutije od stiropora, koje su veoma praktične jer se prave u raznim veličinama i već imaju sistem lakog otvaranja i zatvaranja. Čvrste su, ne gube svoj oblik i dugo čuvaju svežinu i toplotu namirnica.

Ukoliko ste u nedoumici za koje rešenje da se opredelite kada je pakovanje vaših proizvoda za poneti u pitanju, obratite se stručnjacima koji se bave proizvodnjom ambalaže za ketering. Sve ih lako možete pronaći na sajtu Oglasiko gde su ponudili sve svoje proizvode sa istaknutim cenama i svim važnim podacima.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA