Vreme čitanja: oko 2 min.

Svet će dobiti prvog sveca milenijalca? Tinejdžeru koji je preminuo od leukemije pripisuju dva čuda

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Papa Franja najavio je da će sazvati Konzistoriju kardinala kako bi razmotrili kanonizaciju Karla Akutisa, kao i druge trojice blaženih

  • 3
Carlo Acutis Foto: Tanjug/AP

Papa Franja otvorio je mogućnost i utabao put da u četvrtak bude kanonizovan prvi svetac iz generacije milenijalaca, pripisujući još jedno čudo italijanskom dečaku i kompjuterskom magu, koji je preminuo od leukemije 2006, u 15. godini.

Karlo Akutis, koji je rođen 3. maja 1991. godina u Londonu i koji se sa roditeljima, koji su Italijani, kao mali preselio u Milan, bio je najmlađa savremena ličnost koju je Franja proglasio blaženim u Asiziju 2020. godine.

O drugom čudu koje se pripisuje Akutisu pričao je papa u četvrtak, tokom sastanka sa šefom vatikanskog odeljenja za "stvaranje svetaca", kardinalom Marčelom Semerarom, navodi se u saopštenju Vatikana.

Papa Franja najavio je da će sazvati Konzistoriju kardinala kako bi razmotrili kanonizaciju Akutisa, kao i druge trojice blaženih.

Proglašen za "sveca zaštitnika interneta“, Akutis je koristio svoj prirodni tehnološki talenat da napravi veb stranicu za katalogiziranje čuda i pobrinuo se za veb stranice za neke lokalne katoličke organizacije.

Akustis je bio "samopokretač" i još dok je bio u osnovnoj školi sam je naučio da kodira koristeći univerzitetski udžbenik iz informatike, a zatim je naučio kako da uređuje video zapise i kreira animacije.

Preminuo je 12. oktobra 2006. godine, od posledica akutne leukemije, a prvi korak ka kanonizaciji dogodio se nakon što je papa Franja pripisao Akustisu prvo čudo, a to je izlečenje sedmogodišnjeg dečaka iz Brazila, koji je bolovao od retkog poremećaja pankreasa. Dečak se navodno izlečio nakon što je došao u kontakt sa komadićem Akutisove majice.

Drugo čudo koje mu se pripisuje u vezi je sa ženom sa Kosta Rike, koja je u julu 2022. godine krenula na hodočašće i obišla Akutisov grob u Asisiju i tu se molila za izlečenje ćerke, koja je zadobila veoma ozbiljne povrede glave nakon pada sa bicikla.

Devojčica je, kako se navodi, počela da pokazuje znake oporavka nedugo nakon molitve majke.

Akutis je, još kao dete, pokazivao veliku posvećenost religiji, koja je iznenadila njegove roditelje koji nisu praktikovali religiju.

Njegova majka, Antonija Salzano, prisetila se u jednom intervjuu kako je Karlo, još kad je imao svega tri godine tražio da ga vode u crkve kraj kojih bi prolazili u Milanu. Kada je imao 7 godina tražio je da pričesti.

Njegova znatiželja naterala je Antoniju da proučava teologiju, kako bi mogla da odgovara na njegova pitanja, što je u njoj ponovo probudilo veru.

Akutis je sahranjen u Asisi na njegov zahtev, pošto je obožavao Svetog Franju iz Asisa, zbog posvećenosti tog sveca siromašnima.

Ovaj grad bio je jedno od njegovih omiljenih turističkih destinacija.

Njegovo telo, obučeno u trenerku i patike, izloženo je u jednom svetilištu u gradu, a njegovo srce je izloženo u relikvijaru u bazilici Svetog Franje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dr_Mr

    26. maj 2024 | 15:40

    Čekaj bre ljudi. Objasni te mi, ja ovo ne mogu lepo da isprocesuiram. Papa želi da ga proglasi zaštitnikom interneta? Sveti zaštitnik interneta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA