Naš vodič za savršenu domaću kafu

A. V.
A. V.    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0
Grand kafa Foto: Promo/ Grand kafa

Koliko ste puta čuli onu legendarnu: „Kakvu kafu kuvaš, možeš da se udaješ (ili ženiš)“? Ili možda: „Skuvaj mi kafu jaku kao ja, a slatku kao ti“? Ove naizgled šaljive izreke mnogo govore o jednom – koliko je kafa zapravo važna u našem svakodnevnom životu. Ali ne bilo kakva kafa. Govorimo o onoj pravoj, domaćoj, mirisnoj, punog ukusa i još punijeg značenja.

Ispijanje kafe kod nas nije samo navika – to je ritual. Znak pažnje, način da se neko ugosti, uteši, obraduje ili jednostavno – započne dan kako treba. I da bi taj ritual imao pun efekat, kafa mora biti savršeno pripremljena. Jer, dobra kafa ne nastaje slučajno.

Za pripremu prave domaće kafe, svaki korak ima svoju ulogu. Od izbora džezve, kvaliteta vode, temperature – pa sve do mesta na kojem se kafa služi. Da, čak i to igra važnu ulogu.

„Za pravilnu pripremu i dobru pripremu domaće kafe, neophodna nam je dobra voda, to znači – česmovača, tvrda voda. Izbor džezve – emajlirana, zato što u emajlu voda najbrže provri, voda se ne ’pati’. Dakle, od tvrde ne pravimo meku vodu, što je jako važno za ukus. Zato nikako ne koristiti flaširane vode“, poručuje profesionalni degustator Grand kafe, Ilija Đurić.

On dalje kaže da voda mora da provri, ali ne i da vri, jer se vrenjem voda omekšava.

„Kad voda provri, skida se sa plotne, stavi se željena količina kafe, dobro se promeša, da krene sa dizanjem. Čim krene pena da se diže, proces je gotov. Kafa se servira na mestu gde se pije – nikako se ne servira u kuhinji, pa da se šoljica nosi – ja to zovem ’uznemiravanje kafe’“, slikovito objašnjava Ilija.

Zvuči kao mala nauka, zar ne? A opet – sve je u detaljima. Baš ti detalji čine razliku između samo šolje kafe i šolje uživanja.

Kako bi svi zaljubljenici u kafu mogli dublje da zarone u njen svet, Grand kafa je pokrenula edukativni video serijal „Grandov vodič kroz svet kafe“, a vodič je niko drugi do Ilija Đurić.

Cilj? Da vam približi sve što možda niste znali, a želeli ste da saznate: od porekla zrna, preko prženja i mlevenja, čuvanja i pripreme. Kafa ima svoj put, i on nije kratak – ali je zato fascinantan.

Serijal će se emitovati tokom cele godine i biće dostupan na YouTube kanalu Grand kafe, kao i na zvaničnim društvenim mrežama brenda. Namenjen je svima koji žele više – ne samo da popiju kafu, već da je razumeju.

Koraci za kuvanje dobre kafe

  • Koristi džezvu od emajla - Za pripremu tradicionalne kafe najbolje je koristiti džezvu od emajla, jer ona ravnomerno raspoređuje toplotu i ne menja ukus kafe, što doprinosi čistom i autentičnom ukusu.
  • Koristi tvrdu vodu sa česme - Za pravljenje kafe preporučuje se korišćenje tvrde vode sa česme, jer kafi daje lepši ukus.
  • Voda treba da provri, ali ne sme dugo da vri - Vodu zagrevati dok ne provri, ali je važno da ne ostane dugo na vatri u ključalom stanju, jer predugo vrenje može da omekša vodu i naruši ukus kafe.
  • Džezvu skloniti sa plotne kada se dodaje kafa - Kada voda provri, skinuti džezvu sa vatre pre nego što se doda mlevena kafa. Na taj način kafa neće biti previše zagrejana i neće postati gorka.
  • Kada počne da se diže pena – napitak je skuvan - Posle dodavanja kafe, vratiti džezvu na ringlu, ali pažljivo, da kafa ne provri prejako. Kada na površini počne da se diže gusta pena, to je znak da je kafa spremna i treba je odmah skinuti sa vatre.
  • Kafu sipati u šolju tamo gde se pije - Gotovu kafu ponesite u džezvi do mesta gde se pije, i tamo sipajte u šoljicu. Serviranje na mestu na kome se pije je važno, jer se tokom mirovanja u šoljici najuspešnije vrši fino ekstrahovanje, koje daje kvalitetan ukus.

(Telegraf.rs/PR)

Video: "Kako muškarac da gaji kaktuse?" Milan je razvio biznis iz raja, sada sedi kao kralj i ovo poručuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA