Čuveni lekar rekao koje 3 vrste hrane NIKAD ne jede: Može da bude kobno za MOZAK

A. R.
A. R.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Postoji mnogo namirnica koje mogu doprineti boljem zdravlju mozga: masna riba, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, bobičasto voće, paradajz i kafa samo su neke od njih. Ove nutritivne "bombe" obiluju vitaminima, mineralima, antioksidansima i zdravim mastima koje su ključne za optimalnu moždanu funkciju i kognitivno zdravlje.

Međutim, postoje i namirnice koje bi trebalo izbegavati, jer mogu izazvati ozbiljna neurološka oštećenja, pa čak i smrt.

U viralnom TikTok videu, neurolog Baibing Čen (poznat na mrežama kao Dr. Bing) otkriva tri vrste hrane koje on lično izbegava zbog potencijalno opasnih toksina i mikroorganizama, piše NY Post.

1. Velike tropske grebenske ribe

"Volim da jedem ribu, ali izbegavam velike tropske grebenske ribe kao što su barakuda, gruper i amberdžek, jer mogu sadržati neurotoksin pod nazivom cigvatoksin", kaže dr Čen.

Ovaj toksin potiče iz algi koje rastu na koralnim grebenima, a vremenom se akumulira u telima predatorskih riba. Čen ističe da je iz prve ruke video slučajeve trovanja cigvatoksinom, koji se teško dijagnostikuje, a izaziva niz bizarnih simptoma.

"Neurološki simptomi mogu uključivati osećaj hladnoće koji prerasta u pečenje, trnce, vrtoglavicu i ponavljajuće noćne more", kaže on, dodajući da neki pacijenti razviju hronične nervne probleme.

Šokantno je i to da kuvanje ne pomaže.

"Cigvatoksin je termostabilan, što znači da se ne uništava termičkom obradom", upozorava.

Njegov savet: izbegavajte velike predatore iz tropskih voda, posebno njihove jetre i ikru, i pratite lokalna upozorenja o potencijalnim bolestima.

@doctor.bing 3 more things I don’t do as a Neurologist #brain #neurology #brainhealth #neurologist ♬ original sound - Dr. Bing, MD MPH

2. Oštećene konzerve

Ako ste ikada vratili konzervu na raf jer je izgledala kao da je prošla kroz rat, učinili ste pravu stvar.

"Ako je konzerva naduvena, napukla ili ozbiljno udubljena, to može ukazivati na prisustvo bakterije Clostridium botulinum, koja proizvodi jedan od najsmrtonosnijih neurotoksina", upozorava dr Čen.

Botulinum toksin može blokirati signale iz mozga koji kontrolišu mišiće, što dovodi do opasne paralize.

"Rezultat su mlitava paraliza, zamućen vid, respiratorna insuficijencija, a bez pravovremene terapije dolazi do smrti", kaže on.

Posebno je zabrinjavajuće to što ovaj toksin nema ukus ni miris, pa ga ne možete prepoznati konvencionalnim metodama. A čak ni kuvanje nije garancija da će ga uništiti.

Zato, kako kaže Čen: "Kada ste u nedoumici, bacite".

3. Nedovoljno termički obrađena svinjetina

Iako bi ovo trebalo da bude jasno, dr Čen posebno ističe opasnosti nedovoljno pečene svinjetine, naročito one iz neproverenih izvora.

Najopasnija posledica je neurocisticerkoza, parazitska infekcija izazvana unošenjem jajašaca pantljičare, koja mogu završiti u mozgu.

"Malo poznata činjenica je da je to jedan od vodećih uzroka stečene epilepsije u svetu", navodi on.Ova infekcija nije rezervisana samo za egzotične destinacije.

"Može se javiti i u razvijenim zemljama, naročito u oblastima sa lošom sanitacijom", upozorava dr Čen.

(Telegraf.rs)

Video: Neviđen požar u Sen Tropeu: Jahta gori u marini, vatra se širi jako brzo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA