Srbin ispalio 14 metaka u ženu dok je visila na omči, Hrvati ga traže, Britanija ga ne da!

Nakon porodične razmirice, njegova supruga je izašla iz zajedničke kuće u Ostrovu, stala na merdevine i stavila omču oko vrata. Lončar je potom "slučajno" ispalio 14 metaka u nju

  • 8

Srbin iz Hrvatske, 55-godišnji Branko Lončar već godinama se nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je zatražio azil i živi od socijalne pomoći. U Hrvatskoj je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubistva svoje supruge, ali britanske vlasti uporno odbijaju da ga izruče.

Lončar je živeo na području Republike Srpske Krajine (RSK) početkom 90-ih godina. Nakon porodične razmirice, njegova supruga je izašla iz zajedničke kuće u Ostrovu, stala na merdevine i stavila omču oko vrata. Lončar je potom "slučajno" ispalio 14 metaka u nju.

Rekao je pred sudom RSK kako je, kada je vidio da je skočila sa merdevina, izvadio pištolj i počeo mahnito da puca, ali nije znao u kom smeru. Patolog je zaključio da je njegova supruga umrla od gušenja pre nego što ju je upucao.

Godine 1999. pobegao je u Englesku sa decom i zatražio azil, tvrdeći da su njegova deca izložena diskriminaciji od strane hrvatske dece u školi, ali i da "lokalno stanovništvo gaji antipatije spram njega zbog smrti njegove žene."

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Hrvatski Vrhovni sud vratio je suđenje za ubistvo supruge na nižu instancu, i Lončar je osuđen za pokušaj ubistva. Četiri lekara izjavila su kako je njegova supruga još bila živa kada je pucao u nju.

Ali, britanski sudovi odbijaju da izruče Lončara Hrvatskoj. Nakon izdavanja međunarodnog naloga za hapšenje 2006. godine, londonski sud odbio je zahtev, uz primedbu kako je morao sam da odgaja decu nakon što je ustrelio suprugu.

London je jedno od središta svetske ekonomije. Foto: Wikipedia Commons/kloniwotski London je jedno od središta svetske ekonomije. Foto: Wikipedia Commons/kloniwotski

Prošle nedelje, Visoki sud u London doneo je konačnu presudu u Lončarovu korist, na temelju njegovog "prava na porodični život." Lončar je, naime, izjavio sudu kako ima novu partnerku s kojom je u vezi od pre 2006. godine, iako ne žive zajedno, i kako sad ima unuke u Londonu.

Sud je priznao da Lončar nije bio uzoran građanin Ujedinjenog Kraljevstva, da je zaradio opomenu zbog krađe 2012. godine, da je osuđen za napad 2013., ali u presudi, u kojoj su kritikovali hrvatsko pravosuđe, zaključili su kako bi njegovo izručenje bilo jednako "ugnjetavanju."

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr / Foto-ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Domoljub

    17. mart 2015 | 16:32

    Britanci su moćni. Boli njih uvo za njega nego oni samo žele da pokažu svima da su moćni. Moć , moć je njihova opsesija.

  • Dobronamerni-gradjanin

    17. mart 2015 | 16:28

    Pa covek je lepo i iskreno rekao: Slucajno izvadio pistolj i pistolj je potom slucajno opalio 14 puta u zenu koja je resila da se obesi... Kakva budaletina!!!

  • Oce to tako nekada

    17. mart 2015 | 17:44

    Boze kakav ludak i kakva luda zemlja kad im ovakav umobolnik treba.Sta ti englezi demonstriraju moc tako sto nece da izruce jednog monstruma?Nebitno da li je Srbin,Hrvat ili eskim.Dobro sto jos nije izjavio da mu je zena izvrsila "samoubistvo iz zasede",kakav kreten.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA