PRONAĐENA MISTERIOZNA PLANETA X? Da li je ovo najveće otkriće 21. veka ili greška naučnika?

Decenijama je izmicala astronomima, da li su joj sada konačno ušli u trag?

  • 23

Naučnici tvrde da je moguće da su otkrili čuvenu i neuhvatljivu planetu X na ivici Sunčevog sistema, ali kažu i da još uvek ne mogu ništa sa sigurnošću da tvrde.

Planeta X, koju astronomi već decenijama traže, je navodno velika, tamna pojava sa gravitacijom dovoljno jakom da može da preusmeri puteve planeta u orbiti. Međutim, ona je uvek izmicala i najbrilijantnim umovima astronomije.

Grupa astronoma je izjavila da su pronašli ne jedan, već dva objekta koji bi mogli da budu "planeta X".

Oni će uz pomoć moćnog teleskopa ALMA koji se nalazi u pustinji Čilea pokušati da dopru do ove planete.

Iako su astronomi pažljivo objavili svoj rad, tražeći od kolega da im ukažu na moguće greške, već su na udaru struke - mnogi tvrde da je reč o običnoj greški. Za sada postoje tri mogućnosti da se objasni ono što su videli: da je reč o asteroidu koji prolazi negde pored Urana, da je reč o smeđem patuljku koji se nalazi na samoj ivici ili van Sunčevog sistema, ili da je reč o planeti veličine Zemlje koja je dosta udaljenija od Plutona.

Šta vi mislite, o čemu je reč?

(Telegraf.rs / Izvor: Washingtonpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.R.

    12. decembar 2015 | 17:10

    Mi trazimo nove planete anismo ustajnu ni ovu da sacuvamo

  • Marko

    12. decembar 2015 | 16:11

    Planeta x ili planeta Nibiru kako su je zvali drevni sumerci i koja postoji na njihovim pločicama postojanja(knjiga mrtvih-egipat,kuran,biblija) je ta planeta zbog koje su i habl teleskop podigli da bi je nasli i da vide da li nam stvarno predstavlja problem jer na svakih 3600godina zavrsi svoju putanju oko sunca...za nju smatraju da je odgovorna za poslednje ledeno doba i da nas moze ponovo ohladiti kada bude prolazila a njeno otkrice je poznato jos od pamtiveka samo je potvrdjeno kad je habl poslat u svemir...

  • Stevo Pariz

    12. decembar 2015 | 17:10

    Ne znam , moramo da pitamo kristijana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA