Đacima u Hrvatskoj dele upitnike o vojnom roku po školama, roditelji u panici

MORH je juče na ovu vest reagovao odgovorom da se "radi o upitniku koji se popunjava prilikom upisa u vojnu evidenciju"

  • 2

Iako je Ministarstvo odbrane u Hrvatskoj juče poručilo kako "nemaju saznanja" o upitnicima o vojnoj evidenciji koji se deli učenicima po hrvatskim školama, čini se da se sporni upitnici dele u nizu škola.

Premijer Plenković tera Hrvate u vojsku, a kasarnu nije video

Juče je podeljen ovakav upitnik u osječkoj školi, Ministarstvo dobrane Republike Hrvatske (MORH) je reagovao saopštenjem u kome tvrde kako "nemaju saznanja na koji način je predmetni upitnik došao u srednju školu koja se navodi u tekstu", ali i da "nije tačno da se maloletnici anketiraju o vojnom roku".

Ali današnje informacije do kojih su došli hrvatski mediji navode suprotno. Juče je u najmanje tri škole u Vinkovcima, konkretno u Tehnilkoj školi "Ruđer Bošković", Drvodeljsko-tehničkoj školi Vinkovci i Poljoprivredno-šumarskoj, učenicima trećeg razreda podeljen MORH-ov upitnik o vojnoj evidenciji.

Na primer, u Tehničkoj školi "Ruđer Bošković", učenicima trećih razreda učenicima su upitnike podelili njihovi učitelji, saznaje Index. Pedagog iz Drvodeljsko-tehničke škole je potvrdio kako dotične upitnike, osim što su ih učenici dobili ove 2017. godine, dobijaju i dele učenicima već godinama. Pedagog s kojim su razgovarali u ovoj školi osam godina i svake godine joj je pristizao dopis s upitnikom iz MORH-a, koji su delili učenicima.

Zaposlena u Poljoprivredno-šumarskoj školi, takođe u Vinkovcima, rekla je da već 12 godina i u tu školu stižu isti dopisi. Sve tri škole imaju pretežno muške učenike, na dopisima iz MORH-a je jasno naznačeno da se upitnici dele samo dečacima.

MORH je juče na ovu vest reagovao odgovorom da se "radi o upitniku koji se popunjava prilikom upisa u vojnu evidenciju, a koji se uz poziv za upis u vojnu evidenciju dostavlja na kućne adrese osobama koje u kalendarskoj godini napune 18 godina, sve prema evidenciji MUP-a".

Podsetimo se najave vlade Andreja Plenkovića prema kojima se ozbiljno razmišlja o povratku služenja obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj, koji bi trebalo da traje do tri meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JoeHr

    3. februar 2017 | 12:41

    S obzirom tko nam je u susjedstvu ocekujemo samo najgore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA