Najlepše sanduče u Srbiji: U njega poštar sme da stavi pismo tek pošto prvo pogleda unutra! (FOTO)

I poštar je upoznat sa postojanjem ove majušne familije, pa najpre proverava sanduče

  • 4

Poštansko sanduče domaćina iz sela Donje Štiplje kod Jagodine već drugu godinu za redom nije u upotrebi u proleće, jer tada u njemu rastu male senice.

U Jagodini scene kao iz Hičkokovog filma: Više od 2.000 vrana leti nad gradom (FOTO)

ZAKAČIO JE RUŽU NA SANDUČE BROJ 32: Da li je ovo najromantičniji Beograđanin? (FOTO)

Njihova majka uporna je u zamisli da tu snese jaja i othrani naslednike, zbog njihove sigurnosti. I poštar je upoznat sa postojanjem ove majušne familije, pa najpre proverava sanduče, a kada čuje cvrkut poštu ostavlja na drugom mestu.

- Ja znam da je ovo poštansko sanduče bar dve godine za redom, u proleće gnezdo za ptičice. Unutra je mahovina, malo travčica i nakupljene dlake. Mekano je i paperjasto. A tamo, mladunci na sav glas zovu majku da se vrati u gnezdo sa hranom. Čekaju je otvorenih kljunova - priča Ksenija koja je iskoristila vreme kada je majka malih ptičica "u nabavci" i fotografisala ih.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Senice su male zdepaste šumske ptice, u rasponu dužine od 10 do 22 santimetara. Veoma su aktivne, prilagodljive i društvene ptice. One se međusobno pomažu. Mlade senice, ako izgube roditelje, nastavljaju da hrane starije senice iz bližeg gnezda. Gnezde se od aprila, u šupljinama stena, dupljama, pod korenjem, među kamenjem. Gnezdo koriste za više gnežđenja. Senice se hrane najviše semenjem, insektima, a orasima naročito zimi. To je korisna ptica jer se hrani raznim štetočinama, kao što su, na primer gusenice.

Senice pripadaju ugroženim vrstama ptica. Jedan vid njihove zaštite je i građenje kućice za njih. Grabljivci koji napadaju kućice i senice su mačke, veverice, miševi, kune, lasice, i ptice poput detlića, kopca, svrake, kreje, vrane.

Ali, ako senica bude mudra i ima sreće, gnezdi se u poštanskom sandučetu, a paze je domaćini i poštar.

Daljinac baner

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA