≫ 

SLOVENIJA DOBILA RAT PROTIV HRVATSKE: Sud odlučio čiji je Piranski zaliv (FOTO)

Hrvatska i Slovenija se već dugi niz godina spore oko Piranskog zaliva. Obe države su pristale da se čitavo pitanje reši pred arbitražnim sudom, a onda je Hrvatska izašla iz ovog procesa 2015. godine odlukom u Saboru

Danas je Arbitražni sud u Hagu doneo presudu u slučaju graničkog spora između Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva. Slovenci su dobili otprilike 3/4 zaliva, što bi značilo da je Hrvatska sigurno izgubila deo morske teritorije, koja je posebnim aktom udruživanja dobila i koridor prema međunarodnim vodama. ali nisu dobili izlaz u međunarodne vode.

SUTRA JE DAN D ZA HRVATSKU I SLOVENIJU: Sud u Hagu donosi konačnu presudu o sporu koji traje duže od decenije

Posebnim aktom udruživanja "juction", Sud je odredio podurčje kroz hrvatske teritorijalne vode kojim se Sloveniji omogućuje pristup međunarodnim vodama.

Što se tiče kopnene granice dve zemlje ona je gotovo neupitna, osim na tromeđi Slovenije, Hrvatske i Mađarske i na ušću reke Dragonje.

Hrvatska i Slovenija se već dugi niz godina spore oko Piranskog zaliva. Obe države su pristale da se čitavo pitanje reši pred arbitražnim sudom, a onda je Hrvatska izašla iz ovog procesa 2015. godine odlukom u Saboru. Tom prilikom su poručili da žele alternativno rešavanje ovog slučaja, jer je proces arbitraže kompromitovan zbog navodnog lobiranja Slovenaca u svoju korist.

Arbitražni sud je objavio da je postupak završen i da će odluku da donese kroz nekoliko meseci. Zagreb je poručio da će ova presuda za njih biti “mrtvo slovo na papiru”. Hrvatska strana je tražila da razgraničenje ide crtom ekvidistance, odnosno da se zaliv podeli po pola.

Prve spekulacije o mogućim nepravilnostima u arbitraži pojavile su se nakon izjave slovenskog ministra spoljnih poslova Karla Erjavca u emisiji TV Velenja. Tada je Erjavec kazao kako je “po neslužbenim informacijama” optimističan kako će “Slovenija dobiti izlaz na otvoreno more”, što bi značilo da će sud odlučiti u korist Ljubljane.

Godine 2015. izbio pravi skandal kada je Večernji list otkrio i objavio da je član Arbitražnog suda Jernej Sekolec u nekoliko navrata razgovarao sa članicom stručnog tima i zastupnicom pred Sudom Simonom Drenik iz slovenskog Ministarstva spoljnih poslova, pa joj prenosio detalje iz poverljive rasprave, izjave i mišljenja predsednika Suda Gilberta Guilaumea i ostalih arbitara.

Printskrin: Google Printskrin: Google

Kad se digla bura u Hrvatskoj, iz slovenskog su MSP-a demantovali su da imaju ikakve povlašćene informacije. Večernjem listu tada je savetnik na Sudu zadužen za arbitražu Hrvatske i Slovenije Dirk Pulkovski obećao da će sud sprovesti istragu.

Tihi rat Slovenije i Hrvatske za Piranski zaliv: Hrvati optužuju Slovence da igraju prljavu igru, procureli i tajni transkripti

Predstavnik Hrvatske definitivno danas nije prisustvovao izricanju presude Arbitražnog suda u graničnom sporu u Piranskom zalivu te države i susedne Slovenije, što je juče potvrdio i premijer Andrej Plenković.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Uprkos formalnom signalu koji smo dobili od Arbitražnog suda da se u nekom trenutku fizički prihvati sama presuda, Vlada Hrvatske odlučila je da to ne učini - rekao je Plenković predstavljajući Hrvatskom saboru osnovne zaključke Evropskog veća održanog u četvrtak i petak u Briselu.

Kako za Zagreb ta presuda nema relevantnost s obzirom na to da je iz njega nepovratno izišao, Hrvatska presudu "neće ni primiti nego ćemo je, pretpostavljam, znati kada bude objavljena na internetu ili u prenosu. Naše pozicije su čvrste, na njima ćemo istrajati i tu očekujemo čvrstu podršku Hrvatskog sabora", kazao je Plenković.

Foto: Wikipedia/Richard Huber Foto: Wikipedia/Richard Huber

On je pritom istakao važnost nastavka, kako je rekao, sveukupnog dijaloga sa Slovenijom. Dodao je da odluka Suda za Hrvatsku neće biti prihvatljiva, bez obzira "šta će i kako komentarisati bilo koji drugi akter, bilo koja država ili međunarodna organizacija".

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu za ljubljansko Delo kazala da se Hrvatsku arbitražni postupak o graničnom sporu sa Slovenijom više ne tiče i da se danas ništa posebno neće dogoditi.

Foto: Profimedia/Stella Pictures - daily Foto: Profimedia/Stella Pictures - daily

- Hrvatska neće ni prihvatiti ni odbiti rezultat arbitraže budući da ona za nas ne postoji - kazala je predsednica, pođetivši na jedinstvena stav Hrvatske kako je arbitraža nepovratno kompromitovana i da dijalog između dve države o bilateralnom sporu treba tražiti u drugom okviru.

Zvanična Ljubljana, međutim, ne misli tako. Njihov predstavnik je prisustvovao čitanju presude, a slovenački zvaničnici su prethodnih dana bili jasni da drugog dijaloga o teritorijalnom sporu neće biti. Sloveniju je u Hagu danas predstavljao šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teslina naslednica

    29. jun 2017 | 15:57

    Ne podnosim alkohol ni u najmanjim kolicinama ali ova vest zasluzuje da se otvori sampanjac!!! Cestitam braco Slovenci!

  • Zivojin

    29. jun 2017 | 15:42

    AJMO lepo u Sloveniju na more

  • DraganMb

    29. jun 2017 | 15:26

    Slovenci ce tek sada da se uvere ko su Krvati.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA