KORISNO: Gugl napravio portal s ustavima zemalja širom sveta (VIDEO)

Cilj kreatora sajta bio je da pomognu državama koje se suočavaju s ustavnim reformama, ali i da omoguće građanima da pročitaju nešto više o ustavu svoje, ali i drugih zemalja

  • 0

Informatički div Gugl predstavio je u Njujorku svoj novi portal na kome će posetioci moći da pročitaju ustave 160 država širom sveta.

Sajt www.constitueproject.org je stvoren u okviru projekta pod nazivom "Komparativni projekat ustava", koji je finansirao ogranak Gugla - Gugl Ideje. Vođa inicijative je Zakari Elkin sa Univerziteta u Teksasu, Tom Ginsburg sa Čikaškog univerziteta i Džejms Melton sa Univerziteta u Londonu.

Portal vam omogućava pristup svim ustavima koji su bili na snazi u pojedinoj zemlji do septembra 2013. Cilj koji su kreatori sajta imali na umu bio je da pomognu zemljama koje sastavljaju novi ustav ili menjaju postojeći, ali i da omoguće građanima da pročitaju nešto više kako o ustavu zemlje u kojoj žive, tako i o ustavima drugih zemalja.

Ideja za ovaj projekat rodila se još 2008. godine, kada su vođe projekta primetile da mnoge zemlje koje se suočavaju s ustavnim reformama nemaju pristup ustavima drugih zemalja, što ih je usporavalo u njihovom poslu.

- Ovim smo hteli da olakšamo onim zemljama koje se bave ustavnim reformama. Ranije je bilo teže pogledati kako je neko pitanje u svom ustavu rešila neka druga zemlja. Svi dokumenti su bili zaključani u bibliotekama ili na hard disku stručnjaka koji su ih izradili - istakla je Sara Sinkler Brodi, menadžer Gugl Ideja.

Svi ustavi su digitalizovani i u potpunosti je omogućeno njihovo pretraživanje. Možete međusobno upoređivati dokumenta koristeći skoro 350 tema poput religije, političkih partija ili ljudskih prava, ili možete jednostavno pretraživati dokumente po imenu zemalja ili godini kada je određeni ustav stupio na snagu.

- Pisanje bilo kakvog dokumenta je teško, a naročito je komplikovano pisanje dokumenta koji bi trebalo da predstavlja bedem demokratije za predstojeće generacije. Ako ovaj projektat pomogne nekim državama makar malo, onda smatramo da smo uspeli - rekao je Zakari Elkin.

Sledeći korak biće da se portal prevede i na druge jezike poput francuskog, španskog, ruskog, kineskog...

(Telegraf / Mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA