≫ 

ŠTA STVARNO ZNAČI ZNAK ROGOVA: Ne, to nije satanistički simbol, a pape redovno fotošopiraju (FOTO)

Sve do savremenog doba znak rogova uglavnom nije imao negativne konotacije; jedina negativna jeste ta što u nekim mediteranskim kulturama (možda čak i kod nas), pored osnovnog značenja o kome će biti reči, simboliše i "rogonju": muža koga žena vara

  • 4

Danas kada neko prstima pokaže znak rogova, mnogi odmah pomisle na najgore, da je čovek satanista ili ne-daj-bože pripadnik nekog tajnog društva čiji je cilj da pokori svet. Za to je pre svega odgovorna supkultura hevimetala koja je ovaj znak promovisala tokom osamdesetih i devedesetih godina, zbog čega je izašao na "loš glas".

Normalniji među nama tome ne pridaju negativno značenje; jednostavno, kada vide da je neko podigao šaku na taj način, tumače to kao "rokenrol", ili, što bi rekli Amerikanci - "rock on". Drugim rečima, to je simbol neobuzdane mladosti koji voli da se partija i ne voli ograničenja.

Ali nije uvek bilo tako, barem ne u prošlosti. Zapravo, sve do savremenog doba to uglavnom nije imalo negativne konotacije; jedina negativna jeste ta što u nekim mediteranskim kulturama (možda čak i kod nas), pored osnovnog značenja o kome će biti reči, simboliše i "rogonju": muža koga žena vara.

Pretpostavlja se da je Silvio Berluskoni iza leđa španskog šefa diplomatije svojevremeno upravo u tom smislu napravio znak rogova. Naravno, uz karakteristični smešak.

Foto: Tanjug / AP Silvio Berluskoni. Foto: Tanjug / AP

Na ovaj način ga koriste Italijani, Grci, Španci, Argentinci, ali ga isti narodi koriste u još jednom smislu.

Da oteraju demone i zle sile.

Drugim rečima, u pitanju je apotropojenski simbol, onaj čiji je osnovni cilj da zaštiti čoveka od zlih bića; inače, apotropejoni su pre svega predmeti, poput krstova, obrednih hlebova i talismana u raznih kulturama, ali eto može da bude i znak rukom.

Prvi put da znamo da se u ovom smislu upotrebio je bilo u Indiji, i to od strane Bude; to se u budizmu i dalje radi i zove se "karana mudra" gde reč "mudra" znači znak. Namera je ukloniti prepreke kao što su bolest i negativne misli.

Sasanidski bareljef iz 3. veka u kome sveštenik pravi znak rogova. Foto: Wikimedia Commons/Philippe Chavin (Simorg) Sasanidski bareljef iz 3. veka u kome sveštenik pravi znak rogova. Foto: Wikimedia Commons/Philippe Chavin (Simorg)

Drevna persijska kultura je takođe koristila isti znak, kao što možemo da vidimo na bareljefu lokaliteta u Nakše Raždabu, nedaleko od Persepolisa, koji nastao u doba sasanidske dinastije.

Kao što smo rekli, Italija i ostale mediteranske kulture koriste ovaj znak da bi oterali zlu sreću, demone i druge nečiste sile, i to rade već stotinama godina, milenijumima. Ekvivalentno je "kucanju u drvo", koje je uobičajenije za germano-slovenske narode.

Interesantna je anegdota vezana za šestog predsednika Italijanske Republike, Đovanija Leonea, koji je na toj dužnosti služio narod u periodu 1971-1978. godine.

Bazilika San Vitale u Raveni. U sredini iznad stola vidi se ruka koja pokazuje rogove kojima tera zlo. Foto: Wikimedia Commons/Sailko Bazilika San Vitale u Raveni. U sredini iznad stola vidi se ruka koja pokazuje rogove kojima tera zlo. Foto: Wikimedia Commons/Sailko

Naime, tokom službene posete Napulju, svom rodnom gradu, predsednik je bio u poseti ljudima koji su oboleli od kolere; desnicom se rukovao s pacijentima, dok je levicom iza svojih leđa pokazivao rogove, i to sve naočigled brojnih novinara i fotografa.

Pošto se ovaj običaj teranja zla, bolesti i urokljivih očiju ("malokio") sačuvao pre svega u južnoj Italiji, a medijskim nebom tog poluostrva dominiraju severnjaci, mnogi su bili šokirani.

U Italiji je takođe moguće i dotaći nos sa istom namerom, ali i uhvatiti se za testise, mada se ovo poslednje smatra vulgarnim.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Uglavnom, sada znate, ako do sada niste znali. Zato kada sledeći put budete videli nekog papu kako pokazuje rogove prstima (mi namerno nismo želeli da postavimo takvu sliku kakvih je pun internet, jer glupost ne treba podsticati), postavite sebi dva pitanja: prvo, da li je u pitanju fotošopirani rimski episkop ili stvarno to pokazuje, i drugo, ako nije fotošop, da li je realnije da priziva ili da tera zle sile?

To bi mogao da bude i vaš svojevrsni test inteligencije.

Nije važno kakvo vi značenje pridajete stvarima, već kakvo im pridaju oni koji ih koriste.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Renata

    17. septembar 2017 | 14:18

    Sta, ako se ne slazem s vama nisam inteligentna? Vazno je da ste vi genijalci!

  • Sonja

    15. septembar 2017 | 09:14

    Hvala! Odlican tekst!

  • UROS

    4. septembar 2020 | 23:51

    KADA JE MOJSIJE OTIŠAO NA BRDO SINAJ I NAROD SE ZABRIONUO, NAPRAVILI SU MU SPOMENIK BIKA KAO USPOMENU, ALI SE VRATIO SA ROGOVIMA NA GLAVI, ŠTO SE DANAS PREVODI DA MU JE GLAVA SVETLELA. U PSALMIMA CARA DAVIDA, ON SE MOLI BOGU DA MU IZRASTU ROGOVI, DA POBEDI NEPRIJATELJA SA NJIMA. TO JE METAFORA. SUŠTINSKI ROGOVI PRIKAZANI SA PRSTIMA OZNAČAVAJU VIŠU KLASU KOD JEVREJA I DRUGIH NARODA, ONE KOJI SU SNAŽNI KAO BIK, KOJI SE TRANSFORMIŠU I POBEĐUJU NEPRIJATELJE, DEMONE, ZLE LJUDE, NEPRAVDU... ZATO JE BIK ČESTO NACRTAN NA FRESKAMA KAO I LAV ILI ORAO, SA OREOLOM OKO GLAVE U PRAVOSLAVNOJ I DRUGIM CRKVAMA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA