FOTO-UBOD: Čudesni pogled na Hor Virap, jermenski manastir na najspektakularnijem mestu na svetu

Hor Virap na jermenskom jeziku znači "duboka tamnica". Prvobitno je ovaj manastir bio upravo to, ali se sve promenilo kada je kralj Tiridat III krajem III veka u nju bacio Svetog Grigorija Prosvetitelja jer je ovaj odbio da prinese žrtve bogovima. Ostalo je istorija

  • 1
Jermenski manastir Hor Virap i planina Ararat obavijena oblacima. Foto: Wikimedia Commons/I, MrAndrew47

Jermenski manastir Hor Virap i planina Ararat obavijena oblacima. Foto: Wikimedia Commons/I, MrAndrew47

Hor Virap, što na jermenskom jeziku znači "duboka tamnica", jermenski je manastir kod planine Ararat koji se nalazi vrlo blizu granice sa Turskom i nedaleko od drevne prestonice ove zemlje — Artašata.

U prošlosti, Hor Virap je bio teološko učilište i sedište jermenskog katolikosa, poglavara Jermenske apostolske crkve.

Značaj ovog mesta kao manastira i odredišta brojnih hodočasnika proizlazi pre svega iz činjenice da je Sveti Grigorije Prosvetitelj 14 dugih godina bio zatočen u njemu od strane jermenskog kralja Tiridata III nakon što je odbio da prinese žrtve idolima.

Jermenski manastir Hor Virap u blizini planine Ararat i drevne prestonice Artašata. Njegova prekrasna crkva je posvećena Presvetoj Bogorodici. Foto: Wikimedia Commons/Diego Delso

Jermenski manastir Hor Virap u blizini planine Ararat i drevne prestonice Artašata. Njegova prekrasna crkva je posvećena Presvetoj Bogorodici. Foto: Wikimedia Commons/Diego Delso

Kralj je počeo da gubi razum, a njegova sestra je usnula anđela koji joj je rekao da čovek zatočen u Hor Virapu može da ga izleči. Naposletku je ovaj svetitelj postao religijski mentor kralju i zajedno su pokrstili Jermeniju koja je 301. godine postala prva država na svetu u kojoj je hrišćanstvo proglašeno zvaničnom verom.

Pošto je prvobitno bila kraljevska tamnica, nije bila manastir. Originalna kapela na tom mestu podignuta je tek 642. godine od strane katolikosa Nersa III Graditelja i bila je posvećeno svom najčuvenijem zatočeniku, ali je u narednih hiljadu godina neprestano rušena i obnavljana. Sadašnja građevina potiče iz 1662. godine i posvećena je Presvetoj Bogorodici.

Položaj Hor Virapa i ta specifična jermenska arhitektura koja kao da je proizašla iz kakve kavkaske bajke, stavljaju ovaj manastir u najuži krug pri izboru najlepšeg na svetu (ma koliko skroman bio, a možda baš zbog te jednostavnosti) i onoga sa najlepšim položajem na svetu. Uostalom, pogledajte samo kako to izgleda. Da čovek izgubi dah!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA