≫ 

Kako su izgledale novine kada je Tito umro i kada je sahranjen: Pronašli smo zaboravljenu arhivu u kojoj ni "Sport" nije pisao o sportu (FOTO)

Novine su u tih dana stalno pisale o njemu i njegovoj zaostavštini

  • 46

Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ preminuo je 4. maja 1980. godine, a na večni put je ispraćen 8. maja 1980. godine. To je bila najveća sahrana jednog državnika u XX veku, kojoj je prisustvovao sam svetski politički vrh. Takođe od voljenog predsednika oprostilo se i stanovništvo bivše Jugoslavije. Novine su u danima posle njegove smrti neprestano objavljivale tekstove o njemu uz upečatljive naslove koji se i danas pamte.

Gandi, Tačer, Sadam Husein, Čaušesku, Kim Il Sung, princ Filip, Brežnjev: 38 lidera država, 5 prinčeva i 124 delegacija prisustvovalo Titovoj sahrani (FOTO) (VIDEO)

Naslovna strana Naslovna strana "Politike" 5. maj 1980. Foto: Privatna arhiva

Čim je Tito primljen u bolnicu u Ljubljani počeli su da se prave planovi za njegovu sahranu, jer je predsednik mogao da umre svakog časa.

Naslovna strana Naslovna strana "Borbe" 6. maj 1980. Foto: Privatna arhiva

Sve se držalo u strogoj tajnosti, a za realizaciju tog televizijskog projekta angažovani su samo najbolji reditelji svih jugoslovenskih televizija.

Naslovna strana Naslovna strana "Sporta" 6. maj 1980. Foto: Privatna arhiva

Po dolasku iz Ljubljane Titovi posmrtni ostaci su izloženi u Skupštinu Jugoslavije, gde su državni funkcioneri, i građani, odavali počast jugoslovenskom šefu države.

Naslovna strana Naslovna strana "Sporta" 5. maj 1980. Foto: Privatna arhiva

Svečane povorke su bile organizovane po radnim organizacijama i svi zaposleni su bili obavezni da odu i odaju počast preminulom šefu države. U redu na ulazak u skupštinu se čekalo i po 15 sati.

Naslovna strana Naslovna strana "Politike ekspresa" 9. maj 1980. Foto: Privatna arhiva

Građani su dolazili iz svih krajeva Jugoslavije kako bi se poslednji put poklonili pred doživotnim predsednikom SFRJ.

Naslovna strana Naslovna strana "Borbe" 8. maj 1980. Foto: Privatna arhiva

Na ulicama su se mogla videti samo tužna lica ljudi koji su izražavali iskreno žaljenje zbog smrti svog predsednika.

Naslovna strana Naslovna strana "Politike" 6. maj 1980. Foto: Privatna arhiva

Stanovništvo je neprestano plakalo, jer su se plašili i neizvesnosti koja će doći posle Tita, koga su smatrali stubom države.

Naslovna strana Naslovna strana "Večernjih novosti" 6. maj 1980. Foto: Privatna arhiva

Novine su u tih dana stalno pisale o njemu i njegovoj zaostavštini. Večernje novosti, Politika, Borba, Jugoslovenski sportski list i drugi su na svojim stranicama odali poštu pokojnom jugoslovenskom predsedniku.

Naslovi "Bol za divom", "Umro Tito - živi delo", "Neizmerna tuga u srcima", "Posle Tita, biće Tito", "Slava mu i hvala" i sl. ostaće zapamćeni od strane tadašnjih Jugoslovena.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • рус

    8. maj 2017 | 21:37

    E, klip...ni, pojma vi nemate koji pisete ovde i pljujete! Da ste samo godinu bili jugosloveni, shvatili bi gde ste sada!!!

  • Pakistanac

    8. maj 2017 | 20:53

    Najveca dzukela sa ovih prostora.Stalno je radio protiv Srba,pa do dana danasnjeg ne mozemo da se od toga oporavimo.

  • Srbin

    8. maj 2017 | 21:09

    Lepo se zivelo za vreme Tita, ali sto stvorise u Srbiji dve pokraine, mislim namerno uradjeno da bi oslabili Srbiju i navukli nam problem. Taj lep zivot sa Titom, sada ispastaju nasa deca, hrvati i slovenci uvek se izdvajali od Jugoslavije a Kosovo je kao ratnom drugu Enveru Hodji, Tito obecao da mu da, navodno da je Albanija mala zemlja, da se malo prosire. Tito je umirao u Ljubljani razmisljajuci sto nije obecanje ispunio. Uvek Srbija bila u opasnosti, srbi su bili veliki borci, nazalost umesao se svet i sada je Srbija trn u oku okupatorima i gledaju kako da nas rastrgnu. Zato srbi budimo slozni i nedajmo se da nas neprijatelji gaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA