≫ 

DEKICA SA PETLJOM OD ČELIKA: Dok je Njujork još bio u prizemlju, američki Starina Novak je bio u oblacima (FOTO)

Stvari kao što su osmočasovno radno vreme i zaštita na radu nisu radnicima pali s neba, oni su za to morali da se bore. Šta više, može se reći da su radnici doslovno padali sa neba pre nego što su se izborili za zaštitu na radu, čak i u najnaprednijim i najrazvijenijim zemljama sveta

  • 7
Stariji građevinski radnik bez ikakve zaštite na čeličnoj konstrukciji tokom podizanja Empajer Stejt Bildinga u Njujorku 1930. godine. Foto: Wikimedia Commons/Lewis Hine/Durova

Stariji građevinski radnik bez ikakve zaštite na čeličnoj konstrukciji tokom podizanja Empajer Stejt Bildinga u Njujorku 1930. godine. Foto: Wikimedia Commons/Lewis Hine/Durova

Osmočasovno radno vreme, slobodni dani, radni staž, penziono i zdravstveno osiguranje, socijalna zaštita, odšteta, zaštita na radu. Ništa od toga radnicima nije palo s neba i za sve su morali da se bore i izbore; u nekim se zemljama i dalje za to bore, a u drugima, poput naše, sve to su imali pa izgubili.

Šta više, može se reći da su radnici doslovno padali sa neba pre nego što su se izborili za zaštitu na radu, čak i u najnaprednijim i najrazvijenijim zemljama sveta kao što su Sjedinjene Američke Države. U takvim zemljama možda čak i više nego u drugima jer prednjačenje ima svojih dobrih i loših strana.

Slika pred vama to savršeno ilustruje. Ovaj hrabri i odvažni starkelja, čovek koji bi odavno trebalo da je u penziji, umesto da se igra sa unučićima nakon višedecenijskog vrednog i marljivog rada nalazi se na čeličnoj konstrukciji tokom gradnje Empajer stejt bildinga.

Godina je 1930. a u pozadini možete da vidite tek dovršeno zdanje Krajsler bildinga koje je od 27. maja te godine pa do 30. aprila 1931. bilo najveća zgrada na svetu. Prestigla ju je upravo zgrada na čijoj je gradnji radio i ovaj simpatični brkati dekica (i najviša na svetu ostala sve do sedamdesetih godina kada je nju prestigao Svetski trgovinski centar).

Dekica na slici radi bez zaštite, nije vezan, sedi na čeliku iznad ambisa koji puca pod njim. Čovek sa petljom od čelika koji sedi na čeliku. To je jedino što donekle ima smisla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA