• 38

NAJJAČA GRUPNA FOTKA U ISTORIJI SRBIJE: Naši na Krfu pred odlazak na Solunski front, na prašenje bugarskih i austrijskih zadnjica (FOTO)

Na Solunskom frontu srpskoj je vojsci glavna zanimacija bila prašenje bugarskih, nemačkih i austrijskih zadnjica, ali pre nego što su nas naši saveznici tamo prebacili sa Krfa, morali smo da odradimo jednu grupnu fotografiju. Nije bila za Instagram, ali je svejedno ostala u arhivi

  • 38

Grupna fotografija srpskih vojnika tokom oporavka na Krfu i priprema za prebacivanje na Solunski front. Prva polovina 1916. godine. Foto: Wikimedia Commons/Ognjen Odobasic

Težak je bio za srpsku vojsku i srpski narod taj kraj 1915. i početak 1916. godine, kada smo se nakon godinu i po dana odolevanja svim nasrtajima Austrougarske i uspešnom odbranom teritorijalnog integriteta, napokon slomili, zbog toga što su Nemci odlučili da uzmu stvar u svoje ruke.

Srpska se vojska povukla preko Albanije i stigla do Skadra gde su je, posle nećkanja i odugovlačenja, prihvatile mornarice Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva i prebacile na ostrvo Krf, radi oporavka.

Nakon toga, Srpska vojska, ono što je od nje ostalo, prebačena je na Solunski front. On je formiran 1916. godine, nakon propasti Srbije; naime, savezničke trupe su pre toga počele da se koncentrišu na tom prostoru da bi se prebacile na našu teritoriju i da bi nam pomogle u predstojećoj najezdi Nemaca i Austrougara, ali smo mi pali pre nego što su oni uspeli da nam se priključe (to je bila i delom krivica naših saveznika, jer su prekasno sa tom operacijom počeli).

Uglavnom, na Solunskom frontu srpskoj je vojsci glavna zanimacija bila prašenje bugarskih, nemačkih i austrijskih zadnjica, posebno u poslednjoj fazi rata kada smo probili tu barijeru i stuštili se ka otadžbini brže od francuske konjice.

No, pre nego što su nas naši saveznici prebacili sa Krfa u Solun, morali smo da odradimo jednu grupnu fotografiju. Nije bila za Instagram (nije postojao, a nije bilo ni selfija), ali je svejedno ostala u arhivi, da ispliva kada bude bilo zgodno da se tog perioda naše istorije prisetimo. Sada je zgodan trenutak.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan

    Napravili ste gresku, nije srpska vojska iz Skadra prebacivana na Krf, vec iz Valone koja je 250 km juznije od Skadra. Skadar im nije bio ni na pola puta.

  • ja

    lako je bilo 1918.na kraju rata glumit heroje

  • Samo Srbin

    Tada nisu postojali CETNICI I PARTIZANI HVALA BOGU,pa smo uspeli da savladamo mnogo jaceg neprijatelja!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima