≫ 

NAJBOLJA NAŠA FOTKA IZ VELIKOG RATA: Srpski kralj salutira srpskom vojničiću Momčilu Gavriću (FOTO)

Ova fotografija neverovatne snage i moći nastala je najverovatnije na Krfu leta 1916. godine, dok se srpska vojska oporavljala od povlačenja preko Albanije i spremala za put na Solunski front gde će se baviti prašenjem bugarskih, nemačkih i austrougarskih zadnjica

  • 14
Srpski kralj i Momčilo Gavrić, naš vojničić koji se dohvatio puške 1914. nakon što su mu Austrougari sve pobili i spalili, i koji je kao osmogodišnjak postao kaplar. Foto: Wikimedia Commons/cdn.velikirat.com

Momčilo Gavrić je jedna od najupečatljivijih ličnosti Prvog svetskog rata. Stavite sada postrance vojvode i generale, kralja i regenta, sećajte se sedmogodišnjaka koji je uzeo pušku nakon što su mu Austrougari sve pobili i spalili, koji je kao osmogodišnjak postao kaplar i ceo rat proveo u borbenim redovima.

Gavrić nije bio jedini srpski dečak koji je bio u stroju tokom tog epskog konflikta poznatog kao Veliki rat — koji je bukteo širom zemaljske kugle u drugoj deceniji XX veka, možda najtežoj od svih u modernoj istoriji Srbije — ali je svakako najpoznatiji.

Ova fotografija neverovatne snage i moći nastala je najverovatnije na Krfu leta 1916. godine, dok se srpska vojska oporavljala od povlačenja preko Albanije i spremala za put na Solunski front gde će se baviti prašenjem bugarskih, nemačkih i austrougarskih zadnjica.

Snažna je i moćna zbog toga što manifestuje žilavost srpskog naroda (koji iznedri dečaka koji je spreman da ratuje), zbog odavanja utiska kontinuiteta borbe i predaje baklje slobode sa kralja na dete, zbog poštovanja koje stariji odaje mlađem.

Inače, o Momčilu je Telegraf jednom prilikom opširno već pisao. Ako niste pročitali taj tekst, predlažemo da ga sada pročitate, pošto je taj čovek vredan naše pažnje i sećanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • teri

    30. avgust 2017 | 09:27

    Nije on nikakav vojnicic nego vojnik i borac.

  • Wien

    30. avgust 2017 | 10:08

    Tako brate...malo prave srpske istorije....pustite vise komunjare i njihove lazi...ispirali su nam mozak godinama...bravo za tekst....

  • novo

    30. avgust 2017 | 09:52

    Pozdravljam ovu fantastičnu i prelepu sliku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA