≫ 

MARŠ SRPSKIH OFICIRA 1915! AMERIČKA FOTKA! "Srbi nikada nisu nespremni za rat" (FOTO)

Simpatično je sto godina kasnije gledati fotografije iz tog doba, ali što se tiče toga da nikada naši oficiri i vojnici nisu nespremni za rat, možemo da kažemo samo ono što bi većina tih oficira, vojnika i običnog naroda rekla i tada kada nam je rat bio nametnut: DALEKO BILO!

  • 5
Marširanje oficira Srpske vojske na fotografiji iz knjige Wilisa Abota "Nacije u ratu" izdate 1915. godine. U potpisu se kaže: "Oficiri Srpske vojske koji, sa svojim trupama, nikada nisu nespremni za rat". Foto: Wikimedia Commons/Underwood & Underwood/GAD

Krajem leta 1914. godine stuštila se na Kraljevinu Srbiju sva silesija Austrougarske monarhije, i dobila po nosu. Godinu i po dana svaka je njihova ofanziva propadala, a jedinice Srpske vojske čak su prelazile i u Srem i u Bosnu, zauzimale Zemun i Foču, pa se taktički povlačile.

Tako bi verovatno i ostalo, Dunavskoj monarhiji verovatno nikada ne bi pošlo sa puškom i opasačem da pokori naše nepokorno kraljevstvo, da se u jednačinu na našem frontu nije uključilo modernije, naprednije, bogatije, opremljenije i sposobnije Nemačko carstvo.

E, kad se to desilo, pali smo, povukli se preko Albanije, oporavili se na Krfu i čekali na Solunskom frontu trenutak da ga probijemo.

Ali i pored tog spektakularnog prašenja bugarskih, nemačkih i austrougarskih zadnjica 1918. godine, ipak su naši najblistaviji trenuci bili su oni iz druge polovine 1914. godine, i tokom 1915. 

Upravo je tada nastala i ova fotografija koja je mesto svoje našla u knjizi "Nacije u ratu" Vilisa Abota koja je u Americi izdata 1915. godine. Potpis njen glasi: "Oficiri Srpske vojske koji, sa svojim trupama, nikada nisu nespremni za rat".

Simpatično je, naravno, sto godina kasnije gledati fotografije iz tog doba, ali što se tiče toga da nikada naši oficiri i vojnici nisu nespremni za rat, možemo da kažemo samo ono što bi većina tih oficira, vojnika i običnog naroda rekla i tada kada nam je rat bio nametnut: DALEKO BILO! OSTAVITE NAS NA MIRU! Niko normalan neće da ratuje, i niko normalan ne huška na rat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Сварог

    7. septembar 2017 | 14:38

    Народ који заборавља и стиди се своје историје и не заслужује ништа друго до наше судбине! Изгинули нам преци да би ми били слободни,а ми брже боље да пљунемо на све то! Фали нам опет изгледа пар векова у ропству да би ценили слободу и више од живота!

  • Zak

    7. septembar 2017 | 04:14

    I onda, posle 100tinak godina - sta ce nam vojska, predajemo oruzje iz kuca, a tenkove i topove pretopismo u lim za Fiat 500l... tuga!

  • Dejan

    6. septembar 2017 | 22:42

    I onda se nađu neki novokomponovani crveni mundiri iz Zagreba sa nekim izmišljenim uniformana od prekjuče. Tradicija boli glava !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA