≫ 

OČAJ U OČIMA I MOLBA ZA ŽIVOT: Nemci su ove Srpkinje zarobili u šumi, a njihova sudbina je... (FOTO)

Tokom nemačke operacije uništenja slobodne teritorije, nastala je ova fotografija. Negde u Srbiji. U nekoj šumi, pripadnici Vermahta otkrili su ove dve devojke prilikom čišćenja terena od partizanskih jedinica

  • 7
Dve srpske devojke koje su Nemci otkrili u šumi na jesen 1941. godine prilikom čišćenja terena od partizana, mole za milost. Foto: Slikepartizana.com/collections.yadvashem.org/Bundesarchiv

Godina 1941. nije dobro počela u Jugoslaviji, i nije se dobro završila. Pristupanje Osovinskim silama i Trojnom paktu sa željom da se izbegne učešće u ratu koji nije bio naš da ga vodimo i da u njemu ginemo, pretvorila se samo dva dana kasnije u državni udar, a već desetak dana docnije u Aprilski rat.

Slom i kapitulacija, okupacije zemlje, njeno rasparčavanje. U Srbiji su počeli da se skupljaju rojalisti i da se okupljaju oko pukovnika Dragoljuba Mihailovića, ali i komunisti na čelu sa tada misterioznim Titom.

Dve srpske devojke koje su Nemci otkrili u šumi na jesen 1941. godine prilikom čišćenja terena od partizana, mole za milost, 2. Foto: Slikepartizana.com/collections.yadvashem.org/Bundesarchiv

Premda se danas često kaže da je ustanak u Srbiji počeo kada je Draža otišao na Ravnu goru, to teško da može biti tretirano kao objektivno stajalište budući da nikakve borbe sa okupatorom još uvek nije bilo; četnici su čekali, kao i komunisti. Uostalom, takođe se kaže i da su četnici bili prvi pokret otpora u Evropi što opet nije istina jer je prvi bio onaj u Poljskoj.

Elem, 7. jula izbija stvarni ustanak, onaj komunistički, partizanski. Četnici se priključuju, da li drage volje ili preko volje, zavisilo je od komandanta do komandanta i od borca do borca. Zajedno ove dve grupe deluju do novembra kada se četnici okreću protiv partizana. Do kraja tog meseca dolazi do sloma Užičke republike.

Dve srpske devojke koje su Nemci otkrili u šumi na jesen 1941. godine prilikom čišćenja terena od partizana, mole za milost, 3. Foto: Slikepartizana.com/collections.yadvashem.org/Bundesarchiv

U međuvremenu, tokom nemačke operacije uništenja slobodne teritorije, nastala je ova fotografija. Negde u Srbiji. U nekoj šumi, pripadnici Vermahta otkrili su ove dve devojke prilikom čišćenja terena od partizanskih jedinica. Na kojoj je strani bilo njihovo srce, da li na strani komunista ili rojalista, ne znamo, a i savršeno je nevažno.

Devojke su ogrnute u uniforme propale i raspale Vojske Kraljevine Jugoslavije, i mole za život. Nemci su ih slikali, pretresli, ispitivali, rasplakali, ali šta su naposletku s njima uradili istoriji nije poznato. Mala je, međutim, verovatnoća da su ih streljali ako kod njih ništa nisu našli.

(Telegraf.rs / Izvor: Slikepartizana.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA