• 15

USTAŠE U LANCIMA: Prvi su kad treba klati žene i decu, kad ih zarobe manji su od makovog zrna! (FOTO)

Jedno je "herojski" izvojevati bitku protiv "moćne" divizije sedmogodišnjaka u Lici ili na Kordunu, nešto sasvim drugo protiv prekaljenih odraslih muškaraca koji iza sebe imaju pakao Neretve i Sutjeske

  • 15

Ustaše zarobljene od strane partizana u Bihaću aprila 1945. godine. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Opšte je poznato da istinski junaci nikada u ratu ne udaraju na nejač, na žene i decu, na starce. Prave heroje oni ne zanimaju i svu svoju energiju troše na borbu protiv neprijatelja, ko god taj neprijatelj bio. Možda njihov cilj nije uvek plemenit iz svačije perspektive, ali oni u njega veruju i tuku se sa onim ko može da im uzvrati.

Kako su se ustaše ponašale tokom Drugog svetskog rata na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije, pre svega na teritoriji takozvane Nezavisne Države Hrvatske, zna se. Istoričari, kako jugoslovenski tako i svetski, dali su svoj sud o tome.

Sud o zverskim koncentracionim logorima koji su šokirali čak i Nemce, sud o jamama u koje su bacali Srbe, sud o klanjima svega što je pravoslavno.

Kada je, međutim, trebalo biti bitke protiv neprijatelja (pre svega partizana ali prvih godina rata i protiv četnika), tu već nisu bili tako vešti i dobri jer su pred sobom imali ljude koji su bili sposobni da uzvrate.

Njih nisu mogli tek tako da kolju. Jedno je "herojski" izvojevati bitku protiv "moćne" divizije sedmogodišnjaka u Lici ili na Kordunu, nešto sasvim drugo protiv prekaljenih odraslih muškaraca koji iza sebe imaju pakao Neretve i Sutjeske.

Ova fotografija, na kojoj vidimo ustaše zarobljene od strane partizana u Bihaću aprila 1945. godine, jasno o tome svedoči. Na njihovim licima postoji samo strah, u njihovim srcima je pokornost, a na njihovim usnama je molba za milost. Milost koju nisu imali prema ženama i deci.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    Sve su to vatikanske sluge!

  • Igor

    Jedini partisan koji im je zaista vratio kako su zasluzili je major Simo Dubajic.

  • vlad stanic

    Tacno upravu si gospodune isti Sljam !!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima