Bio je prvi čovek koji je sam obišao svet: Putovao je tri godine u svojoj jedrilici, a nikada nije naučio da pliva (FOTO)

Džošua ponovo napušta kuću sa šesnaest godina. Zajedno sa prijateljem se prijavio da budu mornari na trgovačkom brodu za Dablin

  • 1

Džošua Sloukm je bio prvi čovek koji je sam obišao svet i to u 11 metara dugačkoj jedrilici. Bio je poznati avanturista i mornar, a čak je napisao i knjigu 1900. godine o svom putovanju, koja je potom postala bestseler. Nestao je na svom brodu "Sprej" tokom 1909. godine.

Violeta je preživela tuberkolozu i tri brodoloma... čak i sam pakao Titanika (FOTO) (VIDEO)

Rođen je 20. februara 1844. godine u Maunt Henliju u okrugu Anapolis u Novoj Škotskoj, kao peto od jedanaestoro dece. Nekoliko puta je pokušao da pobegne od kuće, a to mu je napokon uspelo u 14-toj godini, nakon što je bio unajmljen kao kabinsko osoblje i kuvar, ali se ubrzo vratio kući.

Nakon što je njegova majka rodila jedanaesto dete, a potom i umrla, Džošua ponovo napušta kuću sa šesnaest godina. Zajedno sa prijateljem se prijavio da bude mornar na trgovačkom brodu za Dablin.

Odatle je prešao u Liverpul da bude mornar na britanskom trgovačkom brodu Tangier koji je bio vezan za Kinu. Tokom dve godine obišao je istočnu Indiju, Maluku, Manilu, Hong Kong, Singapur i San Francisko.

Dok je bio na moru učio je za ispit za Odbor za trgovinu, a sa osamnaest godina je dobio sertifikat. Ubrzo je napredovao i počeo je da radi na britanskim brodovima koji transportuju žitarice i ulja između Britanskih ostrva i San Franciska.

Foto: Wikimedia/Carlstaffanholmer

Godine 1865. se preselio u San Francisko i postao je američki državljanin. Posle perioda tokom kojeg je lovio lososa i trgovao krznom na teritoriji Oregona, vratio se na more i bavio se priobalnom trgovinom između San Franciska i Sijetla.

Trinaest godina je iz luke u San Francisku transportovao robu za Kinu, Australiju i Japan. Između 1869. i 1889. godine on je imao osam brodova.

Imao je nameru da plovi oko sveta koristiće Suetski kanal, ali kada je stigao do Gibraltara shvatio je da bi plovidba kroz južni Mediteran bila previše opasna za usamljenog mornara zbog gusara.

Zato se uputio prema zapadu, na južnoj hemisferi. Otišao je u Brazil, potom u Australiju, pa je prešao Indijski okean, prošao pored Rta dobre nade i vratio se u Severnu Ameriku.

Foto: Wikimedia/Hollinger & Co.

Putovanje je trajalo od 1895. do 1898. godine. Nakon toga napisao je knjigu o svom putovanju.

Tokom 1909. godine bio je na svojoj uobičajnoj zimskoj plovodbi. Imao je nameru da obiđe Orinoko, Rio de Žaneiro i reku Amazon. Međutim, više niko ništa o njemu nije čuo.

U julu 1910. godine njegova žena je obavestila novine da veruje da je njen muž izgubljen na moru.

Ono što je zanimljivo jeste to da, iako je bio iskusan mornar, on nikada nije naučio da pliva, jer je smatrao da će mu to biti beskorisno.

Zvanično je proglašen mrtvim tek 1924. godine.

Foto: Wikimedia

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA