KAKAV KONTRAST! Dok su nikšićka deca 1944. gradila puteve, današnja kukaju zbog novog Ajfona (FOTO)

Rat ima dve strane. Sa jedne, on je najstrašnija ljudska delatnost, a sa druge, gorivo razvoja i tehnološkog napretka čovečanstva. Današnja deca ne znaju šta je rat, i ako nas pitate, bolje i da budu lenja i razmažena nego da to ikada saznaju

  • 10

Nikšićka deca za vreme opravke puta posle oslobođenja svoga grada 1944. godine. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Rat ima dve strane. Sa jedne, on je najstrašnija ljudska delatnost koja dosta dobro ilustruje činjenicu da mentalno nismo mnogo napredovali od onog vremena kada smo živeli u pećinama a vreme provodili u lovu i skupljanju plodova prirode. Sa druge, on je gorivo razvoja i tehnološkog napretka čovečanstva bez koga bismo verovatno još uvek živeli u tim pećinama.

Dakle, rat ima dva aspekta koja se oba u njemu manifestuju, često paralelno jedan sa drugim. Može se reći da je rat bojno polje na kojem se pokazuje i ko je čovek i ko je nečovek, i ko je društveno odgovorno i ko je društveno neodgovorno ljudsko biće.

Zvanični opis slike priložene iznad, koji se može naći u arhivama bivšeg Muzeja revolucije naroda Jugoslavije, glasi: "Omladina Nikšića za vreme opravke puta posle oslobođenja Nikšića, 1944. godina".

Omladina je možda preteška reč, jer na slici su deca. Naravno, stvarna omladina takođe je tada učestvovala u popravci tog puta, ali na fotografiji pred vama vidimo mališane od 12-13 godina koji spremno, sa pijucima na ramenima, idu da daju svoj doprinos obnovi zemlje, jer "nema odmora dok traje obnova".

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Današnja deca u Srbiji srećom ne znaju ni za ratove devedesetih, a kamoli za one pre njih. Čak i oni nešto stariji koji su živeli na teritoriji naše republike poslednjih decenija XX veka nisu baš osetili u punom smislu krvoproliće koje je pratilo raspad bivše Jugoslavije (osim za vreme bombardovanja, a i tada to nije bilo ni nalik onome što su doživeli njihovi, recimo bosanski, vršnjaci).

Stoga je mentalitet ovovremene dece i njihov pogled na svet potpuno drugačiji od mentaliteta dece na slici. Naravno, nije to jedini razlog, postoje i drugi faktori koji nemaju veze sa tim već sa opštim društvenim razvojem ovog globalnog sela u kome živimo, ali svakako jeste bitan faktor.

Ako nas pitate, bolje i da kukaju što ne mogu da dobiju novi Ajfon nego da gledaju kako im zlikovci kolju očeve i majke, kako im pale kuće, kako ih proteruju iz domova, i kako se i sami pretvaraju u monstrume.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Haris

    29. avgust 2017 | 10:34

    Bio sam klinac od deset godina kad je počeo rat u BiH i to mi je najgori period moga života više sam u skloništima proveo nego vani na igralištu,umjesto Iphona takmičili smo se ko će topliji geler donijeti kad granata padne.Što ovo pišem, ostavite se ratova i budaleština pogotovo ovi mlađi niste ni svjeni koje je to zloooo. Pozdrav iz Bosne i Hercegovine svim dobrim ljudima

  • zz

    29. avgust 2017 | 10:24

    Onda je bila srednja klasa danas samo bogati i siromasni glupo je da poredite ono vreme i ovo

  • jovana

    29. avgust 2017 | 10:23

    Dok danasnja deca (cece,karleuse,dragane,sanje) trose na gardarobu,splavove,auta druga deca nemaju struje..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA