TAJNA ČUVENE SLIKE SA DRAŽINOG SUĐENJA: Latif Loj pokazuje na grkljan - ovako su nas klali četnici! (FOTO)

Draža je bio optužen po 47 tačaka, ali je na smrt osuđen samo po osam. Uprkos tom prizvuku poštenog suđenja, ono se tako ne može nazvati, to je više nego očigledno

  • 59
Latif Loj, svedok na suđenju Draži Mihailoviću, pokazuje na grkljan, verovatno simulirajući klanje. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Suđenje Dragoljubu-Draži Mihailoviću i ostalim kolaboracionistima za izdaju i ratne zločine počinjenje na prostoru Jugoslavije za vreme rata (1941-1945) trajalo je od 10. juna do 15. jula 1946. godine u zgradi Letnje dvorane Vojnog pešadijskog učilišta na Topčideru.

Među ostalima koji su pored Draže sedeli na optuženičkoj klupi tog prvog posleratnog leta pomenimo Stevana Moljevića, Dragog Jovanovića i Kostu Mušickog, a među onima koji su sedeli ali u odsustvu — Slobodana Jovanovića, Petra Živkovića i Konstantina Fotića.

Draža je optužen po 47 tačaka, ali je na smrt osuđen samo po osam. Uprkos tom prizvuku poštenog suđenja, ono se ne može nazvati tako, to je više nego očigledno.

Međutim, onda se ni jedno jedino posleratno suđenje ne može nazvati poštenim. Naš sud je ukinuo ovu presudu zbog neregularnosti, nakon čega su i Hrvati isto uradili sa Stepincem, a kraja tome neće biti. Sutra možemo očekivati rehabilitaciju nemačkog feldmaršala Lera u Beogradu ili ustaškog doglavnika Slavka Kvaternika u Zagrebu.

Foto: Wikimedia

Koncept komandne odgovornosti po kojoj su u Nirnbergu osuđeni brojni nacistički zlikovci već je tada počeo da se razvija, a zločini četnika podređenih Draži jesu bili dokazani i očigledni. Naravno, bilo je i zločina svih pobednika, pa tako i partizana koji su sudili Mihailoviću, ali to što pobednicima nema ko da sudi ne znači da niko treba da bude osuđen.

Sa druge strane, Draža je mogao biti nedužan za sve što mu se stavljalo na teret. Možda on zaista nije imao pojma šta se dešava i šta njegova Jugoslovenska vojska u otadžbini radi. Ili da ništa od toga nije odobravao, ali da nije imao autoritet da to spreči. Pretpostavimo na trenutak da je tako, da je to moguće. Čak i tada, moralo se znati da će ukidanje te presude otvoriti Pandorinu kutiju zbog čega više nemamo moralno pravo da bilo koju stranu kritikujemo zbog sličnih postupaka.

Ali, šta je bilo — bilo je: sud uvek mora da ima poslednju reč, i njegova se mora poštovati. Ta priča je završena.

Elem, na slici pred vama nalazi se čovek po imenu Latif Loj, jedan od svedoka sa suđenja đeneralu Draži. U pitanju je jugoslovenski musliman, ne znamo iz kog dela zemlje, ali verovatno iz BiH, mada može biti i iz Raške. Čini se da rukom pokazuje na grkljan. Pretpostavljamo da simulira klanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tako prozirno

    1. oktobar 2017 | 10:06

    Skidanje ljage sa Draze nije nista drugo nego pokusaj iskupljenja srbijanaca za kukavicluk tokom drugog svjetskog rata. Dok su vasi sunardonjaci iz hrvatske I bosne ginuli, hrabro se boreci protiv hitlera I domacih ispljuvaka, srbijanci su ladno pekli rakiju, slavili slave I ziveli miran zivot dostojan kukavica. A na drugoj strain Jasenovac, Kordun, banija, Lika, Bosna, Krajina, klanje I pljacka dok vi fino uzivate. I sad bi jos da budete heroji. E, nece moci!

  • Alien piercing

    1. oktobar 2017 | 15:43

    Gorih od komunista nema

  • Cacanin

    1. oktobar 2017 | 13:48

    Dali je Draza kriv za ubijanje 3765 Cacana posle navodnog oslobodjenja. Ovakav komentar nikad mi nije objavljen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA