NAJČUDESNIJA DŽAMIJA NA BALKANU: Neobična i posebna, a u isto vreme skromna (FOTO)

Kučanska džamija u Rožajama podignuta je sredinom XIX stoleća, a u njenoj gradnji korišćeni su kamen i drvene grede. Minaret joj je od borovine, a upečatljiva je baš zato što se toliko razlikuje od svih onih na koje ste inače navikli: prosto, izgleda kao neka šarena alpska kuća

  • 14
Kučanska džamija, Rožaje. Foto: Wikimedia Commons/Rozajemultimedija

Kučanska džamija u Rožajama verovatno je sagrađena sredinom XIX stoleća, na vakufu jednog istaknutog tamošnjeg muslimana tog doba, a ime je dobila po mahali u kojoj se nalazi.

Smeštena je na levoj obali Ibra, a nekada se ispred nje nalazio omanji trg koji je danas raskrsnica; u njenom su sklopu takođe nekada bili i dućani smešteni u prostorijama od čijeg se iznajmljivanja izdržavala džamija, što je inače česta praksa u islamskom svetu (čak i kod velikih carskih i vezirskih džamija, poput džamije Mehmed-paše Sokolovića u Istanbulu).

Pored džamije se danas nalazi vakufska kuća u kojoj su smeštene učionice, stanovi za hodže i kancelarije Islamske zajednice, a sagrađena je od kamena sa borovim gredama koje pojačavaju zidove. Prizemlje je ukopano u zemlju, a južni ugao džamije je pojačan potpornim zidom kako bi se sprečilo njeno dalje urušavanje. Trem je zastakljen 1983. godine.

Petnaest metara visoki minaret je u potpunosti sagrađen od drveta, a premda je danas obnovljen, iz teksta objavljenog u beogradskom listu "Vreme" 5. avgusta 1934. godine znamo da je u međuratnom periodu bio nakrivljen (tekst je objavljen pod naslovom "Varoš sa jednom ulicom i džamijom, naherenom kao krivi toranj u Pizi"; međutim, postoji još jedna džamija, veća i mnogo starija, džamija sultana Murata II, koja se zove i Gornja džamija, a koja je podignuta 1450. godine).

Uprkos brojnim renoviranjima, Kučanska je džamija sačuvala svoj prvobitni izgled i stoga je jedan od retkih spomenika starih Rožaja koji i dalje odoleva promenama. Međutim, njeno trenutno stanje je loše i potrebne su nove građevinske intervencije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • CVETIC MILANKA

    21. septembar 2017 | 18:49

    BAS JE LEPA DUAMIJA 👌🏼SVIDJA MI SE👏🏼

  • mara

    21. septembar 2017 | 18:24

    Pa da neije ovog minareta izgledalo bi kao konoba😊ali svakako Rozaje se izgradio u prelijep grad najljepsi od svih na sjeveru. I preporucila bih ga svakom ko posjeti CG😆

  • Najnovija Informacija

    23. septembar 2017 | 16:27

    Zamisli Aleksa da neki musliman kaze za bilo koju crkvu obicna stracara ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA