≫ 

Voda duhova skriva misteriozni grad od drveta: Turisti mogu da ga posete samo na jedan način (FOTO) (VIDEO)

Ali, mnogi posetioci ne znaju da se ispod sve te silne vode skriva tajni grad

  • 2

Na površini Minevanka jezera (Voda duhova) u Alberti izgleda kao i svako drugo jezero u Kanadi. Okruženo je krošnjama zimzelenog drveća, duboko je 142 metra, a prostire se na oko 20 kilometara na istoku Nacionalnog parka Banf. Mesto je to koje privlači ljubitelje prirode, kajakaše, planinare i bicikliste.

Proglašene su najlepše zemlje na svetu, među njima su i dve balkanske. Evo koja država je i zašto osvojila prvo mesto (FOTO)

Foto: Wikipedia/Natulive Canada

Ali, mnogi posetioci ne znaju da se ispod sve te silne vode skriva tajni grad koji može da se istraži samo uz pomoć ronilačke opreme. Zapravo, reč je o turističkom naselju Minevanka Landing koje je osnovano krajem 19. veka, a koje je imalo čak četiri avenije, tri ulice, nekolicinu kućica, hotela i restorana.

Foto: Wikipedia/ThartmannWiki

Da bi područje snabdeli energijom, 1912. i 1941. godine izgrađene su brane u sklopu elektrane Kalgary Power. Izgradnja druge brane podigla je nivo jezera za oko 30 metara pa je tada potopljeno ovo turističko naselje, piše punkufer.dnevnik.hr.

Foto: Wikipedia/Audree

- Tokom Drugog svetskog rata nedostajalo je energije. Kalgary i okolna mesta značajno su porasli, pa im je trebala struja, a jezero Minevanka bio je odgovor na sve njihove probleme - objašnjava razloge iza ove odluke arheolog Bil Peri iz Parks Kanada.

Foto: Wikipedia/Audree

Iako je većina zgrada bila izgrađena od drveta, gradić nije "istrulio“. Naprotiv, hladna vode jezera očuvala je zgrade u potopljenom gradu, koje svake godine "poseti“ oko 8.000 ronilaca.

U videu zaronite s nama u ovo ledenjačko jezero.

Foto: Wikipedia/Audree

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    6. oktobar 2017 | 18:18

    Kanada je predivna zemlja, svako ko uspe , treba da je posetim, pogotovo taj deo od kalgarija zapadno u planinama. Atabaska glecer, vodopadi, jezero Luis...

  • Pera Kojot # 1

    6. oktobar 2017 | 18:15

    Predivno jezero sa puno vetra u svako doba godine, predivna priroda i rostiljanje sa gomilom chip manksova - malih veverica koje su se toliko pripitomile da ti jedu Iz ruke! Predivno !!! Ali za ovu pricu o naselju pod vidom nismo znali!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA