Jake reči Gavrila Principa na suđenju pre tačno 103 godine: "Ne kajem se što sam ubio Ferdinanda, čak sam ponosan na to"

Izveštaj sa suđenja Gavrilu Principu i njegovim prijateljima optuženim za ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda i vojvotkinje od Hohenberga je tajno dospeo u Italiju. Iz ovog izveštaja se čini da je verzija Principovog saslušanja dosta više cenzurisana nego što se do sada znalo

  • 27

U javnost su dospeli novi, do sada nepoznati detalji sa suđenja Gavrilu Principu, gde je on 17. oktobra 1914. godine između ostalog izjavio da je daleko od pokajanja što je izvršio atentat na Franca Ferdinanda, čak šta više da je ponosan na to što je učinio.

Jezivi podatak o smrti Gavrila Principa do danas se čuva u tajnosti: Srpskom heroju odsekli ruke i pustili pacove da ga grizu (FOTO)

On je poslednji učesnik Sarajevskog atentata: Izbegao je smrtnu kaznu i dočekao da bude ministar (FOTO)

Rim, petak.

Izveštaj sa suđenja Gavrilu Principu i njegovim prijateljima optuženim za ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda i vojvotkinje od Hohenberga je tajno dospeo u Italiju. Iz ovog izveštaja se čini da je verzija Principovog saslušanja dosta više cenzurisana nego što se do sada znalo.

Princip je tom prilikom na sudu izjavio da je dalako od pokajanja i da je ponosan na ono što je uradio, iako njegov cilj nije bio da ubije čoveka, već da celom svetu pokaže očaj njegove nacije.

- Nakon što je moj narod pokušao svim sredstvima, legalno ili ilegalno da dobiju pravdu i priznanje osnovnih ljudskih prava, Austrija je nastavila da gazi na njihovu nacionalnost, jezik, kulturu, religiju, i sve što se smatra svetim, koristeći se korupcionim metodama, zastrašivanjem i primenjujući silu.

Foto: Wikipedia/Gebruiker:Josh

Princip, koji je optužen kao izvršioc atentata a njegovi prijatelji kao pomagači i saučesnici, je priznao da mu je žao što je u atentatu stradala u i Ferdinandova supruga i dodao da je njegovo strpljenje dostiglo vrhunac u trenutku kada je odlučio da izvrši atentat na Franca Ferdinanda.

Takođe je izjavio da nije ništa veći zločinac od Mađara, Italijana, Poljaka i Iraca koji su se za iste ideale borili u 19. veku.

Sudija je nekoliko puta prekinuo njegovo izlaganje uz napomenu da je on samo zarobljenik, ali Princip je insistirao i tražio pravo da na sudu kaže svoje viđenje događaja i da ga ne treba poistovećivati sa običnim kriminalcima.

Naglasio je da to ne želi da kaže u nadi da će njegove reči umanjiti kaznu,već iz istih razloga koje je ponavljao pre ubistva, a to je oslobođenje svoje braće, za što je on spreman i život da žrtvuje.

Nakon ovih reči sudija je definitivno prekinuo Principovo izlaganje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Pedja

    18. oktobar 2017 | 05:14

    Terorista, sta drugo

  • Podgorica

    17. oktobar 2017 | 22:12

    Nase ce sjene hodati po Becu, lutati po dvoru plasiti gospodu...

  • Draškić

    19. oktobar 2017 | 00:16

    Oni koji heroja Gavrila smatraju teroristom neka tako kažu Talijanima za Đulelma Oberdana a koji je postao i ostao talijanski nacionalni heroj zbog pokušaja atentata na Franju Josifa i njegovu ženu u Trstu 1882. god. Naime tada je Trst pripadao AU a prilikom posete Trstu pomenuti Talijan je bacio bombu na FJ ali je ovaj atentat preživeo. Austrijanci su Oberdana obesili ali po njemu danas nose ime škola i trg u Trstu kao i brojne druge ulice i trgovi u gradovima u Italiji. I podignuti su mu i spomenici u nekoliko gradova. Na Habsburge je bilo više neuspelih pokušaja atentata. Tako su i na Franca Ferdinanda pre Sarajevskoga atentata bila tri neuspela pokušaja atentata. FF šta je tražio to je i dobio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA