7

JE*EMO TI MATER, POLJUBIŠ NAS U D*PE: Odgovor ukrajinskih kozaka turskom sultanu nasmejaće vas do suza (FOTO)

Najznačajniji ruski slikar Ilja Rjepin čuo je na jednoj večeri sadržaj pisma koje su zaporoški kozaci 1676. godine poslali kao odgovor otomanskom sultanu Mehmedu IV, i odmah doneo odluku: ovaj događaj mora biti prebačen na platno

"Odgovor zaporoških kozaka turskome sultanu", Ilja Rjepin, 1880-1891. Foto: Wikimedia Commons/The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei

Ilja Rjepin (1844-1930) bio je najpoznatiji ruski slikar s kraja XIX i početka XX stoleća, a često se može čuti da je njegovo mesto u svetskoj umetnosti slično onome koje je Lav Tolstoj imao u književnosti.

Možda ćemo se jednoga dana podrobno pozabaviti životopisom ovoga velikana ruskog i svetskog slikarstva, ali danas ćemo govoriti o samo jednom njegovom delu, remek-delu, radu koji se kod nas naziva "Odgovor zaporoških kozaka turskome sultanu", koji se u bukvalnom prevodu originala zove "Zaporošci pišu pismo turskome sultanu", i koje se u Ukrajini i Rusiji često jednostavno naziva "Zaporošci".

Slika se bavi navodnim istorijskim događajem koji se odigrao 1676. godine, a koji je postao legendaran, pa stoga i važan deo ukrajinskog identiteta i folklora te kozaštva uopšte. Naime, kozaci iz Zaporožja (na ukrajinskom "iza brzaka"; odnosila se na prostor donjeg toka Dnjepra, tzv. Divlja polja; Zaporoška Sič je bila sedište tih kozaka, a reč "sič" označava zasek, rov osnažen balvanima i palisadom, dakle, drveno utvrđenje) napisali su tada krajnje uvredljivo pismo otomanskom sultanu Mehmedu IV koji im je prethodno uputio ultimatum da mu se pokore.

Kozačka rada (veće, savet, skupština) u Zaporoškoj Siči. Foto: Wikimedia Commons/Архив Николая Мазепы

Original tog pisma nije sačuvan pa nikada nećemo saznati da li je priča istinita ili nije, ali u svakom predanju postoji zrno istine: u ovom možda i više od zrna. Sedamdesetih godina XIX veka jedan amaterski ethograf iz Jekaterinburga, izvesni Novicki, pronašao je kopiju ovog pisma, nastalu u XVIII veku, i predao je ukrajinskom istoričaru Dmitru Javornickom. On ju je pročitao gostima u svojoj kući, među kojima je bio i Ilja Rjepin. Tako je ova tema počela da se kuva u glavi čuvenog umetnika.

Istorijska pozadina pisma je sledeća: uprkos tome što su Zaporošci porazili osmanlijsku vojsku u bici, sultan je od njih tražio da mu se potčine. Njegova poruka je glasila ovako:

"Sultan Mehmed IV zaporoškim kozacima:

Kao sultan; sin Muhamedov; brat Sunca i Meseca; unuk i namesnik Boga; vladar carstava Makedonije, Vavilona, Jerusalima, Gornjeg i Donjeg Egipta; car nad carevima; suveren nad suverenima; izvanredni vitez, nikada poražen; čvrsti čuvar groba Isusa Hrista; poverenik izabran od samog Boga; nada i uteha muslimana; suosnivač i veliki zaštitnik hrišćana — zapovedam vama, zaporoškim kozacima, da mi se dobrovoljno potčinite bez otpora, i da odustanete od zadavanja mi nevolja novim napadima.

Okršaj kozaka sa Tatarima Krimskog kanata, Jozef Brandt, 1890. Foto: Wikimedia Commons/inwestycje.pl

Turski sultan Mehmed IV".

Kozaci, predvođeni Ivanom Sirkom, odgovorili su na krajnje neuobičajeni način, koristeći se teškim vređanjem i užasnim vulgarnostima, rugajući se titulama koje su u sultanovom pismu navedene, i parodirajući ih. Rjepinova slika prikazuje njihov užitak dok pišu i smišljaju nove gadosti.

UPOZORENJE: RADI AUTENTIČNOSTI, PREVELI SMO PISMO ONAKO KAKO JE NAPISANO. STOGA, AKO IMATE MANJE OD 18 GODINA ILI NE ŽELITE DA ČITATE PROSTOTE, OVDE SE ZAUSTAVITE JER ĆE POSLE BITI KASNO.

"Zaporoški kozaci turskome sultanu!

O sultanu, turski đavole i prokleti đavolski druže i rođače, sekretaru samoga Lucifera. Kakav si ti to đavolski vitez koji ne može zaklati ježa svojim golim dupetom. Đavo sere, a tvoja vojska jede. Nećeš ti, ti kurvin sine, učiniti hrišćanske sinove svojim podanicima; ne plašimo se mi tvoje vojske, i na kopnu i na moru tućićemo se sa tobom, jebemo ti mater.

Koševi ataman Ivan Sirko, detalj sa slike "Odgovor zaporoških kozaka turskome sultanu", Ilja Rjepin, 1880-1891. Foto: Wikimedia Commons/The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei

Ti vavilonska sudopero, makedonski kolare, pivaru Jerusalima, jebaču koza iz Aleksandrije, svinjaru Velikog i Malog Egipta, krme iz Jermenije, podolski lopove, katamite (pasivni partner u pederastom odnosu) Tartarije, vešaru Kamjenjeca, budalo sveta i podzemlja, idiote pred Bogom, unuče Zmije, i ukrućenosti svoga kurca. Praseća njuško, kobilja guzico, mešanče iz kasapnice, nekrštena obrvo, jebi si svoju mater.

Tako Zaporošci objavljuju, ti ništače jedan. Nećeš čak ni svinje goniti za hrišćane. Sada ćemo zaključiti, jer ne znamo ni datum niti posedujemo kalendar; Mesec je na nebu, godina je Gospodnja, dan je isti ovde kao i tamo; i za to nas poljubiš u dupe!

Koševi ataman Ivan Sirko, sa celom Zaporoškom Sičom."

Rjepin se mnogo divio kozacima, koji su u to vreme bili "u modi", pa je zapisao sledeće: "Sve što je Gogolj napisao o njima je tačno! Sveti narod! Niko na svetu nije tako prisno držao do slobode, jednakosti i bratstva".

Zaporoški kozak u XVIII veku. Foto: Wikimedia Commons/viskovatov.narod.ru

Inače, autor je na "Zaporošcima" radio čak jedanaest godina, budući da ih je počeo 1880. a završio tek 1891. Slika je imala samo jednog vlasnika: državu. Naime, kupio ju je imperator Aleksandar III koji je za nju izdvojio basnoslovnu sumu od 35.000 rubalja, što ju je tada i dugo nakon toga činilo najskupljom ruskom slikom ikada.

Ovo platno — koje je nešto preko dva metra visoko i više od tri i po metra široko — skoro je od samog početka izloženo u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu, koji je sin pomenutog cara, Nikolaj II, utemeljio 1895. godine upravo u čast svog pokojnog oca i shodno tome nazvao ga Ruski muzej imperatora Aleksandra III.

ORIGINAL U VELIKOJ REZOLUCIJI MOŽETE VIDETI NA OVOM LINKU

Postoji i druga Rjepinova verzija ove slike, koja nikada nije dovršena, koja je slabija što se kvaliteta tiče i nešto manja od originala, i koja se danas nalazi u Harkovskom umetničkom muzeju.

(O. Š.)

Tagovi: Dnjepar, Istorija, Kozaci, Kozak, Osmanlijsko carstvo, Otomanska imperija, Otomansko carstvo, Poljsko-litvansko kraljevstvo, Rusija, Ruska imperija, Sultan, Turci, Turska, Ukrajina, Zabavnik, Zaporoška Sič, Zaporoški kozaci

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • Д
  Дејан

  А овај наш пева Осман-агу...

 • H
  hh

  Ma da,kako da ne :)))

 • N
  Nataša

  Ma da je ovo Srbin napisao, ne bi bolje...Slava kozacima i neustrašivim pravoslavnim junacima.

Ratni cilj i veliki san svih Slovena: Da je opstala, Jugoslavija bi danas slavila stoti rođendan

Dokaz da nam nije nametnuta? Srbi odmah posle Albanske golgote u listu „Velika Srbija“ objavili da im je ideal — JUGOSLAVIJA

Ruski pogled na stvaranje SFRJ: Staljin je pre 75 godina odobrio Jugoslaviju sa obećanjem da neće da je "sovjetizuje"

Prisajedinjenje Vojvodine bilo sudbina: Kako je srpski novinar krajem 1914. tačno pogodio šta će biti s Mađarskom

Zemlja pod njim plače: Potresna, dosad neviđena slika srpskog oficira na grobu sina jedinca na Kajmakčalanu

Šta piše u srpskom proročanstvu o Americi, objavljenom novembra 1866. godine?

"Srbija - osveta ili smrt!" Kako je Francuz pre sto godina našu zemlju prikazao kao mladu ratnicu (FOTO)

Ko je bio vojvoda od Virtemberga čija je kapija otkrivena ispod Trga: Sebe zvao „princom Srbije“, a Srbi ga zvali...

Odlomak iz srpske štampe od pre 130 godina: Kako je zločin iz strasti u nekom francuskom selu nasmejao čitaoce

Dosad neviđena slika srpske vojske koja se kupa u moru nakon Albanske golgote

Sve kapije starog Beograda, od dve Stambolske kroz koje redovno prolazite do najlepšeg slavoluka na tlu Srbije (FOTO)

Razglednica iz onog doba kada su Francuzi stavljali Srbiju u prvi red

Hrabra srpska vojska je pre 100 godina ušla u Split: Na današnji dan su je Splićani dočekali ovacijama i sa zagrljajima (FOTO)

Kad te engleski oficir napije da bi pristao da u dlan primiš novčić koji te vodi u smrt

300 tebanskih gejeva silniji od cele spartanske vojske: Sveta četa harala Starom Grčkom, činilo je 150 parova ljubavnika

Kako je knez Miloš zabranio proterivanje „kurvi“ iz Beograda da ne bi „narod samo bludodejstvu naučile, koi je od veće časti tome jošt stran“

Ljudi koji danas slave Đurđic voleće ovu sliku: Kako su Englezi tokom Velikog rata podsticali ljude da pomognu Srbima

Iz svemira se vidi ko je ko: Najočiglednija granica na svetu, baš ona koja vam prva pada na pamet (FOTO)

Kako je sumnjiva smrt pape 33 dana nakon njegovog izbora izazvala presedan posle 373 godine?

Od pogleda Dragutina Matića i danas prolaze žmarci: Dugo se nije znalo ko je srpski vojnik i heroj Velikog rata, ali je ova fotografija bila simbol patriotizma

Vojska Kraljevine Srbije ušla u Dubrovnik pre tačno 100 godina: Oduševljeni građani im priredili svečan doček

Džamija Aja Sofija: Zavirite u našu svetinju kakva je bila dok su na njenom podu klanjali sultanovi muslimani

Zbog čega Francuzi imaju plavo-belo-crvenu trobojku

Prodaje se slika na kojoj Hitler grli jevrejsku devojčicu: Bili su prijatelji, a 1939. godine su zajedno proslavili rođendan (VIDEO)

Plava zver iz Aušvica: Tukla i silovala logorašice, puštala na njih gladne pse i zaradila nadimak „Hijena“

Kako je krst Svetog Đorđa postao zastava Engleske

Prodaje se Titov penthaus u Njujorku: 1.800 kvadrata, pogled na Central Park, sigurnosni sistem kroz koji ne može ni muva da prođe (FOTO)

Skandalozna slika podelila Francusku: Da li vidite zbog čega?

Kakve je kazne za pedofile odredio Sveti Sava: Za obljubu maloletnice sekao se nos, davalo pola imanja za odštetu i izbacivalo iz Crkve

Magija na španskom Kosovu: Dok noć pada na Toledo, otkriva se sva lepota ovog svetog grada

Srbi mrze Hrvate, Hrvati mrze Srbe. Svi su veliki hrišćani, a ne znaju reči Svetog Petra iz Novog zaveta gde izgleda kao da priča o nama

Toliko je opasna da je decenijama bila skrivena na tavanu. Danas je simbol borbe za slobodu

Zašto za Pariz kažu da je na ostrvu, iako je duboko u unutrašnjosti zemlje

Koliko su tačno godina Jevreji govorili „dogodine u Jerusalimu“ pre nego što se to obistinilo

Mladić koji je pokušao da ubije Brežnjeva i preotme vlast u SSSR, pa bio proglašen ludim i 20 godina proveo u samici

„Radikalan lek ili lek od radikala“: Novosadski satiričari pre 111 godina zbijaju šale na račun zemunskog zbora srpskih radikala

Dramatično raste broj pagana u Rusiji: Ima ih skoro kao pravoslavaca u Srbiji, Crkva optužuje vlast

Srbija bila „crvena“ 70 godina pre Tita: Zastava srpskih „komunaca“ zavijorila se Kragujevcom pa uterala strah u kosti režimu

Koreni mržnje u „Korenima“ (3. deo): Kako su liberali prosipali radikalsku krv i pokrali izbore, i zbog čega ih Aćim Katić toliko mrzi

Koreni mržnje u „Korenima“ (2. deo): Kako je sa cigaretom u zubima Milutin Garašanin pucao po narodu i zašto su izbile prve beogradske krvave demonstracije

Zašto su mačke već vekovima domaćice u najvećem ruskom muzeju (VIDEO)

Koreni mržnje u "Korenima" (1. deo): Šta leži u pozadini Aćimovog odricanja od sina Vukašina?