• 25

FOTO-UBOD: Josip Broz Tito sa prozora Plavog voza pruža ruku svojoj pionirki na otvaranju pruge Beograd-Bar (FOTO)

Ima nečega duboko jugoslovenskog na ovoj fotografiji smeđokose pionirke u beloj košulji, crvenoj marami i plavoj suknji, koja pruža ruku maršalu što se u društvu supruge Jovanke nalazi u Plavom vozu negde na pruzi Beograd-Bar tokom njenog puštanja u saobraćaj. Teško je, međutim, objasniti šta

  • 25

Josip Broz Tito sa prozora Plavog voza pruža ruku pionirki negde na pruzi Beograd-Bar tokom njenog puštanja u saobraćaj. Foto: Wikimedia Commons/Orjen

O odnosu pionira s Josipom Brozom besmisleno je da se suvoparno i uopšteno priča sa ove istorijske distance: oni koji nisu bili članovi Saveza pionira Jugoslavije dok je Tito bio živ ne mogu da svedoče, a oni koji mogu da svedoče znaju često da lažu, da umanjuju i da izvrću ruglu sopstvene emotivne doživljaje kako bi ispali "antikomunisti" ili kako ljudima ne bi bili smešni.

Zato smo odlučili da vam prenesemo deo teksta koji je novinar zagrebačkog "Jutarnjeg lista" Željko Ivanek napisao 15. VII 2010. godine. Srž je sledeća: "Najbolniji udarac doživjeli smo 4. V. 1980. kada je u Ljubljani umro Josip Broz Tito. Mi smo bili njegovi pioniri: svi imamo doma one crnobijele fotografije s plavom titovkom i crvenom zvijezdom na glavi, s crvenom maramom zavezanom preko platnene, bijele košulje, ispeglane na pruge.

[...]

Odrastali smo na priredbama na kojima smo recitirali pjesme u njegovu čast, i slavu, dvaput godišnje, za 29. novembar (Dan Republike) i za 1. maj (Praznik rada). Najmanje. Poslije smo automatski postali njegovi omladinci. Na stranu ružni tračevi o Titovoj borbi sa šećernom bolesti, pa i o tome da se Plavi vlak vozio prazan.

Printskrin: RTSm Wikimedia/Стеван Крагујевић

Bila je to naša najveća životna predstava. Doduše, karmine, ali ipak. Više od '140 državnih delegacija' okupilo se na pogrebnoj ceremoniji u Beogradu. 'Bio je to najveći diplomatski sastanak i medijski događaj ikada', barem 20. stoljeća.

[...]

Bili smo si jako važni, odlazio je čovjek koji je od zemlje seljaka na brdovitom Balkanu, od jeftine austrougarske provincije, stvorio identitet na karti svijeta, bez obzira na to da li se mjerio s famoznim 'ne' Staljinu, samoupravljanjem ili pak s dosljednim svrstavanjem u nezavisne na VI summitu nesvrstanih 1979. u Havani."

Ima nečega duboko jugoslovenskog na ovoj fotografiji svetlosmeđokose mlade pionirke u beloj košulji, crvenoj marami i plavoj suknji, koja pruža ruku predsedniku Titu što se u društvu svoje supruge Jovanke nalazi u Plavom vozu negde na pruzi Beograd-Bar tokom njenog puštanja u saobraćaj. Teško je objasniti šta. Ako izuzmemo zlobnike koji će i u ovome pronaći nešto loše, ružno i simptomatično, treba se podsetiti da mnogi ljudi danas idealizuju to vreme jer je ovo u kome živimo psihološki daleko napornije i nesigurnije.

Zato za period socijalističke Jugoslavije, posebno dok je Broz bio živ, vezujemo optimizam i veru u vedru budućnost krcatu blagostanjem a lišenu nacionalističke mržnje. Ima li toga na ovoj slici ili ne?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    Ivaneku, Tito sa ukradenim identitetom Josipa Broza nikada nije bio dobar. Prva mu je: laz i kradja. U vrijeme rata gladni, izmoreni narod bilo je lako prevariti i jedne milom zbog privilegija a druge silom, uvuci u svoje kolo. Potomci komunista ga vole, zbog velike koristi koje uzivaju poslije njegove smrti. Ivaneku, nedaj Boze takvog covjeka kao sto je Tito, NIGDJE i NIKADA.

  • Стрелок

    Био је он добар али за атеисте, комуњаре и непријатеље свега што је српско. Правим Србима није био добар.

  • stvarno?

    bar ono chega se ja secam iz tog vremena je bilo lepo. da li je lepo bilo i omladinkama u to vreme , trebaju same da kazu. stari je silovao jugu ili ovako ili onako

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima