Nadežda je bila Lenjinova žena i ostala je uz njega do smrti: Kao plemkinja završila je u sibirskom zatvoru i borila se protiv Staljina (FOTO)

Nadežda Konstantinovna “Nađa” Krupska bila je ruski boljševički revolucionar i političar

  • 3

Oktobarska revolucija 1917. godine bila je prelomni događaj u ruskoj istoriji, koji je takođe dosta uticao i na dešavanja u svetu. Značajnu ulogu je tu odigrao Vladimir Lenjin, ruski revolucionar koji je osnovao prvu Komunističku partiju i utemeljio SSSR. Njegovo bavljenje politikom se odvijalo pod lupom javnosti, ali je zato njegov privatan život bio nešto što je čuvao samo za sebe. To se posebno odnosi na njegov brak sa Nadeždom Krupskom, koja mu je bila veran drug sve do njegove smrti 1924. godine.

OVO JE LENJINOVA PRAVA LJUBAV: Pronađena fotografija ruske revolucionarke, njegove "Liročke" (FOTO)

Nadežda Konstantinovna “Nađa” Krupska bila je ruski boljševički revolucionar i političar. Takođe je radila i kao zamenik ministra prosvete u sovjetskoj vladi u periodu 1929-1939. Ova dama je bila udata za Vladimira Lenjina od 1898. do njegove smrti 1924. godine.

O roditeljima

Rođena je u siromašnoj porodici više klase. Njen otac, Konstantin Ignatjevič krupski, bio je ruski vojni oficir, plemić Ruske Imperije. Ostao je siroče sa devet godina, pa je postao pešadijski oficir u ruskoj vojsci. Neposredno pred odlazak u Poljsku na zadatak, oženio se Nađinom majkom.

Nakon šest godina radnog staža, Krupski je izgubio naklonost svojih nadređenih i bio je optužen za “neruske aktivnosti”. Možda je bio osumnjičen i za umešanost sa revolucionarima.

Nakon toga, radio je u fabrikama ili bilo gde drugde gde je mogao da nađe posao sve do pred kraj života, kada mu je kazna bila poništena. Njena majka, Elizaveta Vasiljevna Tistrova, bila je ćerka ruskih plemića bez zemlje. Elizavetini roditelji umrli su kad je bila mala i ona je bila upisana na Bestuževski kurs, najviše formalno obrazovanje koje su žene mogle da steknu u Rusiji tokom ovog vremena.

Nakon što je stekla diplomu počela je da radi kao guvernanta plemićkih porodica dok se nije udala za Krupskog.

Foto: wikipedia/public domain

Obrazovanje

Imajući dobro obrazovane roditelje i aristokratskog porekla, a ujedno i iskustva sa nižeklasnim uslovima rada, sve je to dovelo do formiranja mnogih ideoloških uverenja kod Nađe. Od samog detinjstva Krupska je bila inspirisana duhom protesta protiv ružnog života oko sebe.

Jedna od Nađinih prijateljica iz gimnazije, Arianda Tirkova, opisala je Nađu kao „visoku, tihu devojku, koja ne flertuje sa momcima, promišljenu, sa već formiranim jakim uverenjima”...

Nađa je na kratko pohađala dve različite srednje škole, pre nego što je pronašla školu koja joj savršeno odgovara, Obolenski žensku gimnaziju — „Istaknutu privatnu srednju školu za devojke u Petrogradu”. Ovo obrazovanje je verovatno bilo liberalnije od većine drugih gimnazija otkad je primećeno da su neki od osoblja bili bivši revolucionari. Nakon smrti njenog oca, Krupska i njena majka su davale časove kao izvor prihoda. Krupska je još od malih nogu pokazala interesovanje za obrazovanje.

Posebno se zanimala za Tolstojeve teorije o obrazovanju, koje su bile fluidne umesto struktuirane. One su bile fokusirane na ličnom razvoju svakog pojedinačnog studenta i usmerene na važnost odnosa između učenika i nastavnika.

Foto: wikipedia/public domain

To je navelo Krupsku da proučava mnoge Tolstojeve radove, uključujući i njegove teorije reforme. To su bile mirne ideje koje su poštovale zakon i podržavale su ljude koji se uzdržavaju od nepotrebnog luksuza i koji su samostalni, umesto da se drugi staraju o njima...

Tolstoj je ostavio trajan utisak na Krupsku. Kaže se da je ona imala „poseban prezir prema modernoj odeći komforu”. Uvek je bila u skromnoj haljini, kakav je bio i nameštaj u njenoj kući i kancelariji.

Kao predan, doživotan student, Krupska je počela da učestvuje u nekoliko krugova diskusija. Ove grupe okupile su se da uče i razgovaraju o posebnim temama, koje su za dobrobit svih uključenih.

Na jednom od ovih predavanja prvi put se je srela sa Marksovim teorijama. Ovo je izazvalo njeno interesovanje za potencijalno bolji život za ceo narod.

Krupska je započela detaljnu studiju o ovoj temi. To je bilo veoma teško, jer su u to vreme ovakve knjige bile zabranjene od strane ruske vlade. Shodno tome, revolucionari su prikupljali takve knjige i držali ih u podzemnim bibliotekama.

Foto: wikipedia/public domain

Život sa Lenjinom

Nadežda je prvi put upoznala Vladimira Lenjina 1894. godine na jednoj od grupnih diskusija. Bila je impresionirana njegovim govorima, ali ne i njegovim osobinama. Teško je znati nešto više o njihovom međusobnom udvaranju, jer su oni jako malo govorili o privatnom životu.

U oktobru 1896. godine, nekoliko meseci nakon što je Lenjin uhapšen, Nadežda takođe završava u zatvoru. Nakon nekog vremena Lenjin je proteran u Sibir. Vrlo malo su komunicirali dok su bili u zatvoru, a pre nego što je otišao u Sibir, Lenijn je Nadeždi napisao poruku koju joj je dostavila majka.

Predložio joj je da mu se pridruži u zatvoru, ako ljudima kažu da mu je verenica. Godine 1898. godine, njoj je dopušteno da bude uz Lenjina, samo ako bude udata kada stigne tamo. Njen odnos sa Lenjinom je bio više poslovne prirode, ali ona mu je ostala verna i nikada nije pomišljala da se razvede od njega.

Veruje se da je Nadežda imala probleme sa štitnom žlezdom. Imala je preblema i sa menstruacijom, što može da objasni i zašto ona i Lenjin nikada nisu imali decu.

Nakon što je pušten na slobodu Lenjin je otputovao u Nemačku i smestio se u Minhenu. Nadežda mu se pridružila 1901. godine. Nako nšto je ona stigla, par je otišao u London.

Foto: wikipedia/public domain

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA