Nadežda je bila Lenjinova žena i ostala je uz njega do smrti: Kao plemkinja završila je u sibirskom zatvoru i borila se protiv Staljina (FOTO)

Nadežda Konstantinovna “Nađa” Krupska bila je ruski boljševički revolucionar i političar

Vladimir Lenjin, Nadezda Krupskaja
Foto: wikipedia/public domain

Oktobarska revolucija 1917. godine bila je prelomni događaj u ruskoj istoriji, koji je takođe dosta uticao i na dešavanja u svetu. Značajnu ulogu je tu odigrao Vladimir Lenjin, ruski revolucionar koji je osnovao prvu Komunističku partiju i utemeljio SSSR. Njegovo bavljenje politikom se odvijalo pod lupom javnosti, ali je zato njegov privatan život bio nešto što je čuvao samo za sebe. To se posebno odnosi na njegov brak sa Nadeždom Krupskom, koja mu je bila veran drug sve do njegove smrti 1924. godine.

OVO JE LENJINOVA PRAVA LJUBAV: Pronađena fotografija ruske revolucionarke, njegove "Liročke" (FOTO)

Nadežda Konstantinovna “Nađa” Krupska bila je ruski boljševički revolucionar i političar. Takođe je radila i kao zamenik ministra prosvete u sovjetskoj vladi u periodu 1929-1939. Ova dama je bila udata za Vladimira Lenjina od 1898. do njegove smrti 1924. godine.

O roditeljima

Rođena je u siromašnoj porodici više klase. Njen otac, Konstantin Ignatjevič krupski, bio je ruski vojni oficir, plemić Ruske Imperije. Ostao je siroče sa devet godina, pa je postao pešadijski oficir u ruskoj vojsci. Neposredno pred odlazak u Poljsku na zadatak, oženio se Nađinom majkom.

Nakon šest godina radnog staža, Krupski je izgubio naklonost svojih nadređenih i bio je optužen za “neruske aktivnosti”. Možda je bio osumnjičen i za umešanost sa revolucionarima.

Nakon toga, radio je u fabrikama ili bilo gde drugde gde je mogao da nađe posao sve do pred kraj života, kada mu je kazna bila poništena. Njena majka, Elizaveta Vasiljevna Tistrova, bila je ćerka ruskih plemića bez zemlje. Elizavetini roditelji umrli su kad je bila mala i ona je bila upisana na Bestuževski kurs, najviše formalno obrazovanje koje su žene mogle da steknu u Rusiji tokom ovog vremena.

Nakon što je stekla diplomu počela je da radi kao guvernanta plemićkih porodica dok se nije udala za Krupskog.

Foto: wikipedia/public domain

Obrazovanje

Imajući dobro obrazovane roditelje i aristokratskog porekla, a ujedno i iskustva sa nižeklasnim uslovima rada, sve je to dovelo do formiranja mnogih ideoloških uverenja kod Nađe. Od samog detinjstva Krupska je bila inspirisana duhom protesta protiv ružnog života oko sebe.

Jedna od Nađinih prijateljica iz gimnazije, Arianda Tirkova, opisala je Nađu kao „visoku, tihu devojku, koja ne flertuje sa momcima, promišljenu, sa već formiranim jakim uverenjima”...

Nađa je na kratko pohađala dve različite srednje škole, pre nego što je pronašla školu koja joj savršeno odgovara, Obolenski žensku gimnaziju — „Istaknutu privatnu srednju školu za devojke u Petrogradu”. Ovo obrazovanje je verovatno bilo liberalnije od većine drugih gimnazija otkad je primećeno da su neki od osoblja bili bivši revolucionari. Nakon smrti njenog oca, Krupska i njena majka su davale časove kao izvor prihoda. Krupska je još od malih nogu pokazala interesovanje za obrazovanje.

Posebno se zanimala za Tolstojeve teorije o obrazovanju, koje su bile fluidne umesto struktuirane. One su bile fokusirane na ličnom razvoju svakog pojedinačnog studenta i usmerene na važnost odnosa između učenika i nastavnika.

Foto: wikipedia/public domain

To je navelo Krupsku da proučava mnoge Tolstojeve radove, uključujući i njegove teorije reforme. To su bile mirne ideje koje su poštovale zakon i podržavale su ljude koji se uzdržavaju od nepotrebnog luksuza i koji su samostalni, umesto da se drugi staraju o njima...

Tolstoj je ostavio trajan utisak na Krupsku. Kaže se da je ona imala „poseban prezir prema modernoj odeći komforu”. Uvek je bila u skromnoj haljini, kakav je bio i nameštaj u njenoj kući i kancelariji.

Kao predan, doživotan student, Krupska je počela da učestvuje u nekoliko krugova diskusija. Ove grupe okupile su se da uče i razgovaraju o posebnim temama, koje su za dobrobit svih uključenih.

Na jednom od ovih predavanja prvi put se je srela sa Marksovim teorijama. Ovo je izazvalo njeno interesovanje za potencijalno bolji život za ceo narod.

Krupska je započela detaljnu studiju o ovoj temi. To je bilo veoma teško, jer su u to vreme ovakve knjige bile zabranjene od strane ruske vlade. Shodno tome, revolucionari su prikupljali takve knjige i držali ih u podzemnim bibliotekama.

Foto: wikipedia/public domain

Život sa Lenjinom

Nadežda je prvi put upoznala Vladimira Lenjina 1894. godine na jednoj od grupnih diskusija. Bila je impresionirana njegovim govorima, ali ne i njegovim osobinama. Teško je znati nešto više o njihovom međusobnom udvaranju, jer su oni jako malo govorili o privatnom životu.

U oktobru 1896. godine, nekoliko meseci nakon što je Lenjin uhapšen, Nadežda takođe završava u zatvoru. Nakon nekog vremena Lenjin je proteran u Sibir. Vrlo malo su komunicirali dok su bili u zatvoru, a pre nego što je otišao u Sibir, Lenijn je Nadeždi napisao poruku koju joj je dostavila majka.

Predložio joj je da mu se pridruži u zatvoru, ako ljudima kažu da mu je verenica. Godine 1898. godine, njoj je dopušteno da bude uz Lenjina, samo ako bude udata kada stigne tamo. Njen odnos sa Lenjinom je bio više poslovne prirode, ali ona mu je ostala verna i nikada nije pomišljala da se razvede od njega.

Veruje se da je Nadežda imala probleme sa štitnom žlezdom. Imala je preblema i sa menstruacijom, što može da objasni i zašto ona i Lenjin nikada nisu imali decu.

Nakon što je pušten na slobodu Lenjin je otputovao u Nemačku i smestio se u Minhenu. Nadežda mu se pridružila 1901. godine. Nako nšto je ona stigla, par je otišao u London.

Foto: wikipedia/public domain

Pročitajte ceo tekst »
1 / 2
Sledeća stranica »
Tagovi: Brak, Istorija, Jozef Staljin, Komunistička partija, nadežda krupska, Obrazovanje, Oktobarska revolucija, Plemstvo, Roditelji, Rusija, Sibir, Smrt, SSSR, Vladimir Lenjin, Zatvor, Žena

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • M
  Milan

  A ko je streljao porodicu Romanov?

 • S
  Sale

  Izgleda tužno baš. Da li se smejala ikad?

 • R
  Republika srbska

  Bila je dobra ribetina

Ana Frank bi danas napunila 90 godina: Njeni prijatelji prisećaju se dana kada su je poslednji put videli

Na današnji dan su dovedeni Karađorđevići na vlast: Koja je pozadina mučkog ubistva Obrenovića

Ukleta kuća u Hrvatskoj: Borivoj je zakoračio i našao kolevku i postavljen sto. Tad kreće jeza (FOTO)

Dan kad je pukla "Nevesinjska puška" i zadat ozbiljan udarac Osmanskom carstvu

Trideset Engleza spasilo Srbe od tifusa: Ovim lekarima, koji su se kockali sopstvenim životima, dugujemo naše (FOTO)

Najtužniji dan današnjeg Brankovog mosta na dosad neviđenoj slici: Njegovo rušenje od strane Jugoslovenske vojske je bilo dvostruko glupo

Katastrofa u Černobilju je pravi razlog raspada Sovjetskog Saveza: Gorbačov tvrdi da će pogledati seriju

Kraljevski Beograd imao najmoderniji evropski aerodrom: Komunisti nisu baš zatekli pustinju kao što su pričali

Dan D: Kako su saveznici uspeli da poraze Treći rajh i da li su iskrcavanjem na Normandiju iznenadili Hitlera

Srbija, zemlja u kojoj su rimski imperatori nicali kao pečurke posle kiše: Niko sem Italije ne može da se podiči ni približno tolikim brojem careva

„Ustaše i četnici, zajedno ste bežali“: Šta je naša štampa ’79. pisala o ekstremistima koji su iz Australije rušili SFRJ

Vojvoda Stevan Sinđelić jednim potezom na Čegru ušao u legendu, a njegov herojski čin i danas se prepričava

Kako su se Britanci u 19. veku obračunavali sa transvestitima u Indiji, ali nisu uspeli da ih istrebe

Najtužnija prva dama: Preživela je smrt dece, muževi su je varali, ali je jedan muškarac obožavao Džeki Kenedi

FOTO-UBOD: Odred JNA na Sinaju 1964. godine odaje počast zlosrećnim Hrvatima izbeglim pred Hitlerovom mašinerijom

"Prvi put kada sam se srela sa drugom Titom u Domu omladine, to je bilo nešto posebno" (FOTO) (VIDEO)

Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji: Podignut na mestu gde je apostol Pavle širio hrišćanstvo (FOTO)

Špijun koji je nakon Drugog svetskog rata lažirao svoju smrt i tako živeo skoro 4 decenije (VIDEO)

Kornjača Timotije, poslednji veteran Krimskog rata koji je završen pre 162 godine (FOTO)

On je bio čuveni raketni inženjer i jedan od začetnika američkog svemirskog programa: Voleo je da se bavi i okultizmom, a njegova smrt i danas budi sumnje (FOTO)

Evu Braun svi znaju po vezi sa Hitlerom, ali je ona imala i veliki uticaj: Zaljubila se u njega na prvi pogled, pokušala samoubistvo, a udala se pred smrt (FOTO) (VIDEO)

Poslednji nemački car je bio nesvakidašnja ličnost: Mrzeo je Engleze, kružile su priče da je bio homoseksualac, imao je brojne fetiše, a u Prvom svetskom ratu je poražen (FOTO) (VIDEO)

Ljubavna priča poslednjeg ruskog cara i carice jedna je od najlepših: Zavoleli su se kao tinejdžeri, zbog njega je promenila ime i veru, a sve se završilo tragedijom (FOTO) (VIDEO)

„Devojčice sa periferije sanjare pred Pelivanovim izlogom“: Zbog ovakvih stvari je kod nas izbila komunistička revolucija

Kako smo maštali nekada: Šinski cepelin kod nas tridesetih proglašen saobraćajnim sredstvom budućnosti

Zagreb su 1945. godine oslobodili partizani iz 45. srpske divizije, dok su zagrebački čekali sa strane

Izrael je danas mogao da se nalazi u Indijskom okeanu, da je sproveden tajni plan o deportaciji evropskih Jevreja na Madagaskar

Zelenašenje u Kraljevini Jugoslaviji: Zbog čega su Srbi podržali komuniste i tokom rata masovno odlazili u partizane

Nepoznata veza Musolinija sa Srbima: Kako je još 1918. sazvao milanske tajkune da pomognu našim studentima koji su se mučili u Italiji

Srpski „mug shot“ sa početka prošlog veka: Da li prepoznajete ovo lice? Zovu ga Štrk

Kako bi izgledao prerušeni Hitler: Amerikanci već 1944. napravili ove montaže zlu ne trebalo, pa njima oblepili Nemačku odmah posle rata

Prvi srpski komunista u Holivudu: Naš čovek 1934. bio glavni lik u ekranizaciji romana velikog engleskog pisca

Da li je Srbin koji je pre 105 godina napisao da „Balkanu nije suđeno da živi jednim kulturnim životom, životom koji je dostojan ljudi“ bio u pravu?

Šokirani dečak stoji iznad leševa svoje streljane porodice, nacisti ga gledaju i smeju se. Zatim dobija metak u potiljak (POTRESNA FOTOGRAFIJA)

Poslednje utvrđenje nacista: Posle Hitlerovog samoubistva svi su pobegli u ovaj grad, ali su ipak uhvaćeni (FOTO)

Kako je sekretar Crvene zvezde trpao bombone u džepove krišom od Tita, a onda mu je Broz postavio pitanje (FOTO)

Vulkanska eksplozija koja se čula na drugoj strani zemaljske kugle, gde su ljudi mislili da je topovska paljba sa obližnjeg broda

Treba li žena da brine o porodici, dok muž radi i zarađuje? Mladi Jugosloveni su vrlo moderno odgovorili na ovo pitanje, a šta bi rekli danas

Hitler je doveo do smrti miliona ljudi širom sveta, a evo kako su izgledali najpoznatiji pokušaji atentata na njega

Ruski car Nikolaj II i britanski kralj Džordž V su izgledali gotovo identično: Ove njihove fotografije i danas zbunjuju mnoge (FOTO)

Elizabeti Kokran, majci istraživačkog novinarstva i perjanici Pulicerovog tabloida, želimo srećan 155. rođendan

Bio je zvanični egzekutor u Trećem Rajhu: Ubijao je ljude na giljotini, rekord mu je 32 osobe u jednom danu, a posle rata je isti posao radio za saveznike (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima