8

Pitanje svih pitanja i senka svih senki: KOLIKO KARAĐORĐEVIĆA HODA MEĐU NAMA, A DA NI ONI SAMI NE ZNAJU ŠTA SU?! (FOTO)

Poslednja epizoda sve popularnije serije "Senke nad Balkanom" donela nam je još jednu zanimljivu priču koja će se od sada pa nadalje razvijati, kako tačno, znaju samo tvorac serije i glumci, koji mudro ćute. Priča se tiče nezakonitog deteta princa Đorđa, te stoga po krvi — potomka vožda Karađorđa

Princ Đorđe Karađorđević, kojeg tumači Žarko Laušević, u seriji "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Četvrta epizoda serije "Senke nad Balkanom" donela je mnoštvo novih zapleta, a jedan od interesantnijih među njima svakako se tiče princa Đorđa Karađorđevića, starijeg brata kralja Aleksandra koji ga je smestio u psihijatrijsku ustanovu.

Zapravo, ono što se tiče princa Đorđa više se tiče nekog drugog: bebe koju je na svet donela prostitutka sa kojom je u "vezi" inspektor Stanko Pletikosić, a čija je prva mušterija bio niko drugi do bivši prestolonaslednik (abdicirao 1909. u korist svog brata), koji je ujedno i otac tog deteta.

Hoće li ili neće ta beba, kada odraste, saznati da je potomak Crnog Đorđa, ostaje da se vidi u nastavku serije, ali to dovodi do jednog izuzetno interesantnog pitanja koje smo mi već postavili pre dve i po godine u nešto drugačijoj formi, a koje sada moramo ponoviti.

Naime, tada smo se upitali, koliko potomaka Stefana Nemanje korača među nama bez ikakve svesti da su potomci Stefana Nemanje. Sada, pitanje mora glasiti ovako: KOLIKO KARAĐORĐEVIĆA HODA MEĐU NAMA, A DA NI ONI NE ZNAJU ŠTA SU PO KRVI?!

Kraljević Đorđe Karađorđević, najstariji sin kralja Petra I. Foto: Wikipedia/ Mariaflores1955

A to je pitanje na koje je moguće dati odgovor uz pomoć genetike, kao što smo i tada objasnili. Naime, u DNK svakog muškarca postoji nešto što se zove Y hromozom, koji se prenosi uvek i isključivo sa oca na sina, bez izuzetka; dakle, nemoguće je da se Y hromozom ne prenese sa jedne na narednu mušku generaciju.

Y hromozomi se grupišu u haplogrupe; postoje velike haplogrupe koje obuhvataju ogromne populacije, pa se tako u njihovim slučajevima može govoriti o zajedničkom pretku koji je živeo pre nekoliko desetina hiljada godina, a postoje i vrlo uske haplogrupe u okvirima tih velikih, koje nepobitno utvrđuju da li je neko imao zajedničkog pretka u prethodnoj generaciji, pre stotinu godina, pre pet vekova, pre jednog ili dva milenijuma.

I to nepogrešivo, jer su varijacije u svakoj generaciji obeležene kao markeri koje svi u svojoj krvi nosimo. Svaki Y hromozom u svakoj generaciji razvije neku dodatnu karakteristiku i ponese specifični marker, pa postoji beskrajno mnogo podgrupa i vrlo je jednostavno (za naučnike) ustanoviti ko ima zajedničkog pretka i kada je on otprilike živeo.

Irci pred meč sa Srbijom. Foto: Telegraf/Dragan Vasiljević

Tako je sredinom prošle decenije potvrđena drevna irska izreka da je "svaki Irac kraljev sin", jer su genetičari pokazali da barem 20 odsto ljudi koji živi na severozapadu Irske i skoro 10 odsto ukupne populacije te republike nosi jedan specifični Y hromozom: starost tog genetskog markera se poklapa sa vremenom u kome se veruje da je živeo visoki kralj Nial od Devet talaca, utemeljitelj dinastije Ui Neil koja se razgranala i vladala Smaragdnim ostrvom od VI do X stoleća (nadimak je dobio po tome što je, da bi učvrstio svoju vlast, uzeo po jednog taoca iz svake od pet irskih pokrajina, kao i od Škota, Saksonaca, Brita i Franaka).

Genetičari uzimaju u obzir da je običan narod kraljevskoj krvi pripisivao magičnu moć, zbog čega se neretko dešavalo da devojke ležu sa njima i njihovim sinovima i da rađaju "kopilad plave krvi". Pored toga, moćnici imaju ružan običaj da uzimaju i bez pitanje i bez dozvole.

Tu je na delu i jedan od postulata evolucije, samo na drugom nivou: ako je poreklo jednog tako rođenog sina poznato okruženju, a često jeste, taj mladić sutra kada odraste postaje poželjniji za ženidbu od svojih vršnjaka. Paralelno sa tim, "sparivanje" zakonitih sinova sa devojkama iz naroda se nastavlja, pa se dođe do ovako visokog procenta potomaka jednog čoveka koji je živeo pre milenijum i po (bio on Nial od Devet talaca ili neki drugi irski vladar).

Zato i imamo situaciju da se drevna porodična predanja ispostavljaju kao tačna: recimo, porodica Kvin, čija legenda kaže da im je ćelavost nasledna zbog nošenja krune, takođe je nosilac tog čudesnog Nialovog markera (iako je legenda nastala iz duhovitosti a ne iz zbilje, pokazala se kao tačna, što pomera naše poimanje ne samo legendi već i one čuvene izreke koja kaže da "u svakoj šali ima malo istine").

Veliki župan Stefan Nemanja i velika županica Ana posećuju radove na manastiru Studenica. Foto: Wikimedia Commons/Dragan Raskov Milošević/slikari.rs

Što se Srba tiče, kod nas dominira haplogrupa I2a1 čija su žarišta zapadni Balkan i Sardinija; u pitanju je varijacije haplogrupe I, koja generalno dominira pomenutim prostorom ali i Skandivanijom, gde se nalazi u formi I1 i I2a2. Značajan broj Srba je nosilac i haplogrupe R1a (čija su žarišta Poljska i evropski deo Rusije), a ima nas i koji nosimo R1b koja je karakteristična za sam zapad Evrope. Ima i drugih haplogrupa u manjoj meri. Za stvaranje pouzdane i kompletne slike bilo bi potrebno sveobuhvatno testiranje sveg stanovništva.

Nauka je tako dokazala da su priče o "prvoj bračnoj noći" i Turcima potpuna budalaština (oni koji su upoznati sa istorijskim činjenicama nikada ništa slično nisu ni govorili; pravo prve bračne noći nije bilo nikakvo pravilo već vrlo retki izuzetak, a Srbi su uz to primenjivali i primitivni vid eugenike, što je višemilenijumska praksa na našem poluostrvu).

Međutim, da se mi vratimo na početak i na Karađorđeviće. Ako bismo znali specifični marker koji je nosio Karađorđe, svako ko izvrši DNK testiranje mogao bi da zna da li je ili nije, potomak slavnog vožda. A ako bi se testirali živi pripadnici ove dinastije, mogli bismo da znamo i kojeg je tačno Karađorđevića neki obični čovek potomak.

Princ Đorđe Karađorđević, kojeg tumači Žarko Laušević, u seriji "Senke nad Balkanom". Printskrin: RTS/Senke nad Balkanom

Ako takvih uopšte ima, da se razumemo, mada bi bilo čudno da ih nema, jer je ta vladarsku kuća već dva veka moćna na našim prostorima. Doduše, možda je za sve to vreme u svakoj generaciji bila satkana od sve samih svetaca i kaluđera (premda se o mnogima među njima drugačija pričalo); u tom slučaju, nema "Karađorđevića" među običnim ljudima.

Pre dve i po godine pomenuli smo da bi moglo da se utvrdi ko je sve potomak Nemanjića među današnjim Srbima i pripadnicima drugih naroda oko nas, samo kada bi Srpska pravoslavna crkva dozvolila da se uzme DNK velikog župana Stefana Nemanje, čije se mosti čuvaju u Studenici. Naravno, ako to nije protivno hrišćanskom i crkvenom učenju.

Prilično smo sigurni da "Nemanjića" ima dosta, s obzirom da je sam veliki župan imao nekoliko sinova i da su ti sinovi imali sinove, i tako dalje; kao što već rekosmo, devojke iz naroda vole plavu krv, a i plava krv se ne libi da uzme ono što želi, dok putuje po svojoj zemlji, obilazi župe i lovi. Pre hiljadu godina je bilo tako, a tako je i danas.

Uostalom, jedna od srpskih narodnih legendi o Svetom Savi, ona koja se tiče načina na koji je začet, kaže da se to desilo tako što se "car-Nemanji" tokom zidanja Studenice dopala neka devojka iz okoline pa je zaželeo da je dobije, a kaluđeri, da bi ga sprečili da počini greh, doviju se i podmetnu mu sopstvenu ženu. O tome više možete pročitati u posebnom tekstu na ovom linku.

(O. Š.)

Tagovi: Balkan, DNK, Đorđe Karađorđević, genetika, Irska, Istorija, Karađorđe, Senke nad Balkanom, SPC, Srbi, Srpska pravoslavna crkva, Stefan Nemanja, Y hromozom, Zabavnik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • V
  Vule

  A niko ne komentarise nauku zvana genetika

 • M
  Miroslav

  Za Dragana Bjelogrlića kapa dole!

 • A
  Ana

  Konačno da se narodu na prihvatljiv način objasni kakvo zlo je Aleksandar Karađorđević naneo Srbima, kako je upropastio Srbiju idiotskom tvorevinom sa onima koji su nas mrzeli, kako zbog toga i danas ispaštamo, izgubili smo veliki deo teritorija, narod stradao a naši neprijatelji dobili svoje države, a i kakvo je zlo počinio sopstvenom bratu Đorđu.

Vojska Kraljevine Srbije ušla u Dubrovnik pre tačno 100 godina: Oduševljeni građani im priredili svečan doček

Džamija Aja Sofija: Zavirite u našu svetinju kakva je bila dok su na njenom podu klanjali sultanovi muslimani

Zbog čega Francuzi imaju plavo-belo-crvenu trobojku

Prodaje se slika na kojoj Hitler grli jevrejsku devojčicu: Bili su prijatelji, a 1939. godine su zajedno proslavili rođendan (VIDEO)

Plava zver iz Aušvica: Tukla i silovala logorašice, puštala na njih gladne pse i zaradila nadimak „Hijena“

Kako je krst Svetog Đorđa postao zastava Engleske

Prodaje se Titov penthaus u Njujorku: 1.800 kvadrata, pogled na Central Park, sigurnosni sistem kroz koji ne može ni muva da prođe (FOTO)

Skandalozna slika podelila Francusku: Da li vidite zbog čega?

Kakve je kazne za pedofile odredio Sveti Sava: Za obljubu maloletnice sekao se nos, davalo pola imanja za odštetu i izbacivalo iz Crkve

Magija na španskom Kosovu: Dok noć pada na Toledo, otkriva se sva lepota ovog svetog grada

Srbi mrze Hrvate, Hrvati mrze Srbe. Svi su veliki hrišćani, a ne znaju reči Svetog Petra iz Novog zaveta gde izgleda kao da priča o nama

Toliko je opasna da je decenijama bila skrivena na tavanu. Danas je simbol borbe za slobodu

Zašto za Pariz kažu da je na ostrvu, iako je duboko u unutrašnjosti zemlje

Koliko su tačno godina Jevreji govorili „dogodine u Jerusalimu“ pre nego što se to obistinilo

Mladić koji je pokušao da ubije Brežnjeva i preotme vlast u SSSR, pa bio proglašen ludim i 20 godina proveo u samici

„Radikalan lek ili lek od radikala“: Novosadski satiričari pre 111 godina zbijaju šale na račun zemunskog zbora srpskih radikala

Dramatično raste broj pagana u Rusiji: Ima ih skoro kao pravoslavaca u Srbiji, Crkva optužuje vlast

Srbija bila „crvena“ 70 godina pre Tita: Zastava srpskih „komunaca“ zavijorila se Kragujevcom pa uterala strah u kosti režimu

Koreni mržnje u „Korenima“ (3. deo): Kako su liberali prosipali radikalsku krv i pokrali izbore, i zbog čega ih Aćim Katić toliko mrzi

Koreni mržnje u „Korenima“ (2. deo): Kako je sa cigaretom u zubima Milutin Garašanin pucao po narodu i zašto su izbile prve beogradske krvave demonstracije

Zašto su mačke već vekovima domaćice u najvećem ruskom muzeju (VIDEO)

Koreni mržnje u "Korenima" (1. deo): Šta leži u pozadini Aćimovog odricanja od sina Vukašina?

Za trpezom Nemanjića (3. deo): Kojim alkoholom su se opijali srednjovekovni Srbi i čime su naši carevi i kraljevi nazdravljali na gozbama

Za trpezom Nemanjića (2. deo): 11 starosrpskih recepata da biste Božić i krsnu slavu mogli da obeležite kao car Dušan u Prizrenu

Za trpezom Nemanjića (1. deo): Kakav crni pasulj, kakvi paprika i krompir! Evo šta su stvarno jeli srednjovekovni Srbi!

Još jedan nestvarni prizor iz kosmosa: Naučnike podseća na ženski veo, a udaljen je samo 1.470 svetlosnih godina od nas

Veselin je ubio gestapovskog oficira koji je streljao đake u Kragujevcu: Prvi put su mi ruke zadrhtale, zabio sam mu nož u srce (FOTO)

Englez koji 100 godina čeka da mu Srbi daju ulicu u Beogradu: Postoji bar 6 razloga zbog kojih ser Ernest Trubridž to zaslužuje

Vi se zadišete kad potrčite za trolom, a ova ptica leti od Novog Zelanda, preko Kine do Aljaske i natrag - BEZ ODMORA, PREDAHA I JELA

Čovek nije u stanju ni da zamisli ono što priroda sa lakoćom može da stvori

Velika Hoča nekada imala 24 crkve i tri manastira, vinovod tekao do carske palate u Prizrenu: Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Ako ste odrastali na stripovima, a Vinetu vam bio heroj detinjstva, ova stara fotografija američkog Indijanca vratiće vas kroz vreme

Svi na svetu kinesku valutu zovu JUAN, i svi greše: Njeno pravo ime zapravo je...

Savršena ilustracija rata i propasti koju donosi: Slepci vode slepce preko leševa i ranjenika

Kad poraste biće kengur! Čudo prirode kakvo se retko viđa: Rađa se posle samo mesec dana i nije veće od zrna pasulja (FOTO)

Retka fotografija hapšenja srpskog patrijarha Gavrila Dožića: Nemci ga jurili do Ostroga i tek ga tamo uhvatili

Hitler je bio gej i voleo je tinejdžere: Tajni dosije otkriva da je nacističkog vođu privlačio muškarac sa nadimkom "gospođica Ana"

Nekad se rakija pekla u strogom centru Beograda: Ovako se to radilo u jednoj od glavnih ulica (FOTO)

Majstor Vito, franjevac iz Kotora, bio glavni neimar Visokih Dečana: Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Mogao je da proguta šest platnenih maramica različitih boja i da ih povraća redosledom koji traži publika

Srpska heroina preminula je pre 45 godina štrikajući u sobi: Naša najodlikovanija žena u istoriji ratovanja, živela je skromno, radeći kao čistačica (FOTO)

Svemoćni orao sa srpskog grba: Čudesna slika kojoj je mesto u našim istorijskim udžbenicima - i to iz jednog dobrog razloga