Otkrivena tajna Isusovih zabranjenih spisa: Evo šta je pričao svom bratu Jakovu

Zabranjeni spis, nazvan 'Prvo otkrivenje po Jakovu' nije postao deo Novog zaveta od 27 delova, nastalog 367. godine, već je postao do gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine

  • 3

Kopija heretičkog biblijskog teksta, za koji se tvrdi da opisuje razgovor između Isusa i njegovog brata Jakova, otkrivena je u svom najstarije poznatom obliku. 

GDE JE KOPLJE SUDBINE KOJIM JE PROBODEN ISUS? Koja je od ove tri prava svetinja?

Zabranjeni spis, nazvan 'Prvo otkrivenje po Jakovu' nije postao deo Novog zaveta od 27 delova, nastalog 367. godine, već je postao do gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine.

Sve knjige su bile napisane na koptskom jeziku, iako je njihov originalni rukopis najverovatnije bio na grčkom.

Džofri Smit, sa Univerziteta u Teksasu ističe kako nikad nisu sumnjali da su delovi 'Prvog otkrivenja po Jakovu' sačuvani do danas, pišu Yahoo News.

Tekst na grčkom najverovatnije napisan u 5. ili 6. veku značajan je jer ukazuje na to da su hrišćani, u to vreme, čitali i proučavali nekanonske spise mnogo pre nego što su ih crkveni oci proglasili heretičkim.

Ono što tekst sadrži su Isusova učenja kojima je podučavao brata Jakova, kao što su saznanja o raju, ali i o budućim događajima, među kojima je i Jakovljeva smrt. Tekst je podeljen na slogove, što je redak slučaj kod starih spisa, a što znači da je spis korišćen za podučavanje čitanja i pisanja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Majkl

    2. decembar 2017 | 21:14

    Не каже се херетичко, него јеретичко. Није херес него је јерес.

  • Despot

    2. decembar 2017 | 16:37

    Neka se nezno i polako uzme DNK sa tog zapisa.

  • Podgorica

    3. decembar 2017 | 14:07

    ,,Otkriveno" je u fioci nekog masona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA