Vrata biblioteke u manastiru Sveta Katarina ponovo su otvorena: Ona čuva drugu najveću zbirku drevnih kodeksa i rukopisa na svetu (FOTO)

Manastir Svete Katarine podignut u 6. veku, jedan je od najstarijih pravoslavnih manastira na svetu

  • 0

Egipatske vlasti ponovo su danas otvorile drevnu biblioteku stotinama godina starih verskih i istorijskih spisa u čuvenom manastiru Svete Katarine na južnom Sinaju, prenosi AP.

Tajna stara 3.500 godina: Otkrili su mumiju u grobnici Luksora, postoje dve verzije priče čije su telo pronašli (VIDEO)

Navodi se da u biblioteci u ovom manastiru s Uneskove liste svetske baštine, nalazi oko 3.300 mahom hrišćanskih spisa na grčkom, arapskom, sirijskom, gruzijskom, slovenskim i drugim jezicima, kao i hiljade knjiga i svitaka od kojih su pojedini i iz 4. veka nove ere.

Ceremonija je održana tri godine nakon početka radova na biblioteci, a prisustvovalo joj je nekoliko ambasadora zemalja Zapada, kao i egipatski zvaničnici.

Foto: Tanjug/AP

Arhiepiskop manastira monah Damjanos izjavio je ranije danas da se u ovoj biblioteci nalazi druga najveća zbirka drevnih kodeksa i rukopisa na svetu, a da je jedina veća biblioteka Vatikana.

Foto: Tanjug/AP

Manastir Svete Katarine podignut u 6. veku, jedan je od najstarijih pravoslavnih manastira na svetu i jedna je od glavnih turističkih atrakcija južnog Sinaja.

Podignut je u podnožju Sinajske gore, gde je, kako se veruje, Mojsije od Gospoda dobio Deset zapovesti.

Foto: Tanjug/AP

U manastiru trenutno živi mali broj monaha, koji vrše već vekovima nepromenjene obrede.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA