2

MARSELJEZA NA NEBU IZNAD BEŽANIJE: Kako su Srbi i Francuzi branili Beograd početkom Velikog rata (FOTO)

Kraljevina Srbija, izmučena Balkanskim ratovima i drugom polovinom 1914. godine, bila je izuzetno važan šraf u savezničkim naporima da se poraze Centralne sile u Velikom ratu. Zbog toga je u našu zemlju počela da dolazi pomoć u raznim oblicima, pa je tako preko Niša na Banjicu stigla i jedna eskadrila francuske avijacije pod zapovedništvom majora Vitrea

Bombardovanje, avion
30. septembra 1916. godine srpska avijacija bombardovala je Sofiju. Foto: Wikipedia /Gonzosft,Belgade Aviation Museum Photo Archive

Nakon odlučnih srpskih pobeda na Ceru i Kolubari, nakon proterivanja austrougarske vojske sa tla Kraljevine Srbije, stanje je na našem delu fronta u Prvom svetskom ratu bilo mirno.

Bio je početak 1915. godine, nade da će se "rat završiti do (katoličkog) Božića" bile su ugašene, i bilo je jasno da je pred Evropom izgledan rat znatno duži nego što je iko od zaraćenih strana mislio i hteo (Nemci su, recimo, na Zapadnom frontu pokrenuli, slobodno možemo reći blickrig, koji je propao onom čuvenom Prvom bitkom na Marni o kojoj smo podrobnije pisali, pa se stanje tamo pretvorilo u rovovsku klanicu i rat iznurivanjem).

Srbija, izmučena Balkanskim ratovima i drugom polovinom 1914. godine, bila je izuzetno važan šraf u savezničkim naporima da se poraze Centralne sile. Razume se da je naš "brak" sa Engleskom, Francuskom i Rusijom bio "brak" iz računa, da je bio dvosmeran: sa jedne je strane nama trebala njihova pomoć, a sa druge njima naš opstanak (doduše, malo više nama njihova pomoć nego njima naš opstanak).

Foto: Profimedia/Mary Evans Picture Librar

Zbog toga je u Kraljevinu Srbiju počeo da stiže ratni materijal i sanitet, zato su počele da stižu medicinske misije, ruski mineri i torpedna odeljenja, engleska mornarička teška artiljerija, francuski topovi sa njihovim posadama su se ugnezdili na Kalemegdanu, a jedna je eskadrila francuske avijacije pod zapovedništvom majora Vitrea preko Niša stigla na Banjicu.

Kapetan srpske vojske Đorđe Sebastijan Roš svedočio je posle rata o opštenarodnom oduševljenju koje je nastupilo kada su ti aeroplani (reč koju smo tada koristili za avione) stali da prilaze Beogradu iz pravca Mladenovca, u niskom letu na 100 do 200 metara, pa da se u briljantnom poretku spuštaju na poljanu na kojoj smo podigli hangare. Naime, imali smo i mi svoju avijaciju u povoju, ali je francuska bila naprednija i nije mala stvar kad ti saveznik na takav način pritekne u pomoć.

Aeroplani su imali primitivno naoružanje: bombe i metalne strelice kao velike klinove koji su se bacali na pešadiju, a piloti lično naoružanje. Ratno vazduhoplovstvo bilo je još uvek "odojče". Takvi kakvi su bili, odmah po dolasku počeli su da vrše izviđačke zadatke iznad Save i Dunava, što se Austrougarima nikako nije dopalo pa su već početkom marta meseca odlučili da uzvrate udarac. Kako? Bombardovanjem Banjice.

Prvi srpski naoružani avion "blerio XI" nazvan "Oluj". Za mitraljezom "švercloze M.08" sedi Milutin Mihailović, pilotira Miodrag Tomić. Fotografija iz maja 1915. godine. Foto: Wikimedia Commons/Muzej vazduhoplovstva - Beograd

Naime, iznad banjičkog se aerodroma jednog jutra pojavilo nekoliko neprijateljskih aviona iz kojih su počele da padaju bombe. Bombe, srećom, nisu pogodile ni jednu metu. Bila je to katastrofa za napadače. Hangari su ostali netaknuti, kao i aeroplani na stajanci na poljani.

Naša osveta je usledila brzo, kada smo bombardovali flotu monitora (tip manjeg bojnog broda) kod Zemuna, ali se, osim toga, ratno vazduhoplostvo — i naše i francusko — u tim ranim danima rata na našem frontu pre svega koncentrisalo na izviđanje neprijateljskih položaja (međutim, vrlo brzo, posebno na Zapadnom frontu, lovački avioni su počeli da bivaju lovačkim avionima, pa smo tako dobili i neke od velikih heroja oblaka sa obe strane, poput Rolana Garosa i barona Manfreda fon Rihthofena, poznatijeg kao "Crveni baron").

U tom kontekstu izviđanja neprijateljskih položaja, uzletela je koncem avgusta meseca mešana francusko-srpska ekipa sa Banjice. Naime, francuska eskadrila je izgleda stigla samo sa pilotima, pa su Francuzi za potrebe kopilota, koji je trebalo da se posvete osmatranju i potencijalnoj odbrani letelica, za to obučili naše ljude.

Avion "blerio XI", naš prvi, u vazduhoplovnoj bazi na Trupalskom polju kod Niša 1912. godine. Foto: Wikimedia Commons/Muzej vazduhoplovstva - Beograd

Među tim našim ljudima bio je i onaj pomenuti major Đorđe Sebastijan Roš, koji je sa francuskim kapetanom Polanom kao pilotom krenuo tog pomenutog avgusta na misiju. Međutim, Roš je kasnio pa su njih dvojica poslednji uzleteli. Pravac — Bežanija. A tamo — pakao.

Naime, Austrougarima su već počeli da stižu u pomoć Nemci koji su sa sobom doneli znatno naprednije protivvazdušno naoružanje od onog koji su ovi do tada imali na raspolaganju i od kojih našim avionima nije pretila velika opasnost. Te bele oblačiće koji su praskali po nebu prvi je video Polan i rukom pokazao Rošu. Uskoro nije morao da mu pokazuje jer su sitni šrapneli počeli kao sito da buše i njihov avion.

Stvar je bila ozbiljna, ali su njih dvojica doneli odluku da nastave sa zadatkom. U tom trenutku, kapetan Polan počinje da peva "Marseljezu". Roš mu se pridružuje. Kruže ti tako njih dvojica nebom iznad Bežanije, iz sveg grla pevajući francusku himnu, tu zaraznu internacionalnu pesmu slobode, u inat dušmanima i njihovim šrapnelima.

Na sve to, Roš je bio zaboravio da obuče pilotsku bundu, pa se smrzavao gore pod oblacima. Nekako se vrate na Banjicu, aeroplan u fronclama, a Roš sa teškim promrzlinama od kojih se u bolnici oporavljao sledećih mesec i po dana (inače, Roš — čovek nemačkog porekla ali rođen u Beogradu — već je bio ranjen na Ceru, a teško će biti ranjen tokom odbrane Beograda pod komandom majora Gavrilovića; zarobljen, dva puta će pokušati da beži iz logora u Češkoj, a 1917. će biti razmenjen i dočepaće se Solunskog fronta; jedini je "civil" sahranjen u porti Hilandara).

Đorđe Sebastijan Roš, oficir srpske i jugoslovenske kraljevske vojske. Foto: pouke.org

Ipak, nije bilo uzalud. Ta i takve izviđačke misije pokazale su našoj Vrhovnoj komandi da neprijatelj sprema nešto veliko, nešto krupno, da gomila snage kakve do tada nismo bili videli, sa tvrdom namerom da nas uništi jednom zauvek. Zebnja se pokazala kao tačna.

No, tako su otprilike izgledali naši velikoratovski avijatičarski počeci. Nije mnogo prošlo a Kraljevina Srbija je doživela slom pod zajedničkim napadom Nemaca, Austrougara i Bugara. Presudno je tu bilo pomenuto uključivanje oružanih snaga Nemačkog carstva u borbe na našem ratištu; neslavni bugarski napad "s leđa" (kako to volimo da kažemo, iako su nas objektivno gledano napali iz jedinog mogućeg pravca) doveo je samo do toga da smo se morali povlačiti preko Albanije, umesto niz Makedoniju.

Nakon sloma, naša je avijacija nastavila da se razvija posle oporavka na Krfu i iskrcavanja u Mikri kod Soluna, nastankom Solunskog fronta koji je formiran pre svega od strane francuskih i britanskih snaga koje su se prethodno tu već bile iskrcale u nameri da nam priteknu u pomoć kako bismo odbili tu novu ofanzivu. Ali, stigli su dockan, pa je naše kraljevstvo doživelo privremeni kolaps. Neke tri godine kasnije ponovo je procvetalo.

(O. Š. / Izvor: Politikin Zabavnik br. 3373)

Tagovi: Austrougarska, Avijacija, Banjica, Bežanija, Đorđe Sebastijan Roš, Francuska, Francuska vojska, Istorija, Kraljevina Srbija, Nemačka, Prvi svetski rat, Solunski front, Srpska vojska, Veliki rat, Zabavnik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • O
    Omon🇷🇺

    Videli smo saveznike 99

Jedina zemlja u kojoj možete biti na četiri mesta u isto vreme: 11 neobičnih činjenica iz američke geografije

Šofer novosadskog trgovca 1930. pregazio babu, policija utvrdila da je baba kriva i - nikom ništa

Japanski listovi su od 1941. do 1945. godine svakog osmog dana u mesecu na naslovnim stranama štampali objavu rata Americi. Zašto?

FOTO-UBOD: Čudesni pogled na Hor Virap, jermenski manastir na najspektakularnijem mestu na svetu

Prizor koji potpuno zbunjuje posmatrača: Gde prestaje „realnost“ a počinje umetnost?

Kako erupcija vulkana izgleda Rusima i Amerima koji nas posmatraju iz Međunarodne svemirske stanice u Zemljinoj orbiti

Istorijska čitanka: Zašto pet uzastopnih rimskih papa nije kročilo van zidina Vatikana od 1870. pa do 1929. godine

Ovo nisu pikseli nego satelitski snimak, ali nema šanse da pogodite čega. Nisu vanzemaljci!

Pravi samuraj uslikan u poslednjem trenutku, baš pre nego što će njegov stalež biti skroz uništen

Velike misterije univerzuma: Na šta vam ovo liči, na glavu konja ili kobre? Naučnici se slažu, ali mi nismo baš sigurni

11 veličanstvenih razloga zbog kojih bi trebalo da padnete na kolena pred Prirodom

Velški beskućnik koji je nasamario Hitlera, celu Vrhovnu komandu Vermahta i lukavog Kanarisa, a Benita Musolinija srušio sa vlasti

Kako je „moćni i plemeniti narod Velike Britanije“ pomogao Srbima u Prvom svetskom ratu: Tada smo bili zahvalni, danas sve relativizujemo i nipodaštavamo

Jezero lave izgleda kao otvorena rana u zemlji koja neprestano ključa i preti

Dala je svoj život negujući Srbe: Medicinska sestra iz Škotske je preživela povlačenje preko Albanije, pa umrla u Predejanu (FOTO)

Ako su Nemci Beograd sravnili sa zemljom, kojom rečju onda opisati ono što su uradili nesrećnom Roterdamu?

Ruska pomoć Srbiji tokom Velikog rata: Šta je o tome pričao general Viktor Artamonov, tada vojni izaslanik u našoj zemlji

Najlepše selo u Engleskoj, krasi svaki britanski pasoš, a najpoznatije po tome što iz njega ne potiče niko poznat

Ova slika je u kategoriji najtužnije na svetu, iako na prvi pogled nije očigledno zbog čega

Srbin među prvim žrtvama borbe protiv fašizma: Fudbalski reprezentativac, pilot i pravnik, kod nas zaboravljen a slavljen širom sveta (FOTOGRAFIJE)

Nekada su Danska, Švedska i Norveška bile u uniji. Ako bi Sever ponovo stao pod jedan barjak, koliko bi im moćna bila zajednička država?

Staljin nudio savezništvo Engleskoj i Francuskoj osam dana pre pakta sa Hitlerom, ovi se nećkali a sudbina sveta bila zapečaćena

Fantastičan tajmleps razvitka Dubaija: Kako je malena arapska varoš iz 1960. godine postala današnja svetska metropola (VIDEO)

Najbrutalnija politička karikatura u istoriji našeg novinarstva nastala pre 90 godina (FOTO)

On je danski Renato, iz nabujale vode spasao je više od 200 ljudi: Ni oluja nije mogla da ga spreči (FOTO)

Ko je Avdo Karabegović čiju šabačku ulicu žele da preimenuju u Šabana Šaulića: Bio je pesnik, učitelj i jedan od najznamenitijih Srba muslimana svog doba

Da li je ova najskromnija srpska vladarska zadužbina — najhrišćanskija i najlepša? (FOTO)

Najveća Hitlerova glupost nije bila napad na Sovjetski Savez već ono što je uradio šest meseci kasnije

Kako se Britaniji ovih dana kao bumerang vraća 15 miliona indijskih mrtvih i raseljenih od pre sedam decenija

Velika tragedija ruske crkve: Kako je mitropolit, optužen da je agent KGB, pao mrtav tokom prijema kod pape u Vatikanu

Sve bolesti nacističke Nemačke sabrane na jednoj jedinoj karti od koje se ledi krv u žilama

Kako su se projugoslovenski Hrvati usred Rusije 1917. pretvarali da su Srbi jer „o Hrvatima nije nitko imao ni pojma“

Užasi robovlasništva: Slika zbog koje čovek mora da bude nečovek pa da istakne zastavu Konfederacije

FOTO-UBOD: Šta vidite na ovoj slici? Ili, šta mislite da vidite na ovoj slici?

Postoji jeziva simbolika u tome što se statua majke sa mrtvim sinom nalazi tačno ispod okulusa na vrhu kupole

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

Kako danas izgleda Olimpijsko selo u Berlinu: Srušeni Hitlerov san o hiljadugodišnjem rajhu u sedam slika

Samo za ljubitelje istorije i strategije: Strašan kartografski prikaz Operacije „Barbarosa“, od prvog dana do sloma u predgrađu Moskve

Neviđeni prizor iz doma Romanovih: Anastasija se s lažnim zubima izmotava pred kamerom koju drži sam car Nikolaj. Evropom bukti rat

Srbin katolik iz Cavtata piše 1903. godine: „Hrvat hoće Srbinu da bude brat? Je li to zbilja? Mogu li ja to vjerovati? Spavam li il' bdijem?“

Špijunska igra ili nešto drugo? Čudni novinski oglas upozorio Amerikance da će biti napadnuti u Perl Harboru

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima