≫ 

NAJDIVNIJI PRIKAZ PRESVETE BOGORODICE? Ovaj irski vitraž ostavlja bez daha i verujuće i neverujuće (FOTO)

Remek-delo pred vama je trostruki vitraž u Crkvi Svetog Jakova u Glenbejgu, u okrugu Keri, na jugozapadu Republike Irske. Glenbejg zovu "draguljem u prstenu Kerija", a draguljem se može nazvati i ostvarenje pred vama

  • 2
Presveta Bogorodica na trostrukom vitražu u Crkvi Svetog Jakova u okrugu Keri, Irska. Foto: Wikimedia Commons/Andreas F. Borchert

Nijedna druga ličnost, sa izuzetkom Isusa Hrista, nije bila veća i dublja inspiracija bezbrojnim pokolenjima hrišćana u poslednjih dve hiljade godina, nego što je to bila Marija Josifova, majka Isusa Hrista — Presveta Bogorodica.

Ona, i cela priča koja ju prati, sama po sebi rađa osećanja i misli koja u umetničkoj duši uspevaju da stvore najlepša dela koja je svet ikada video. Od srpske ikone Bogorodice Trojeručice i "Blagovesti" Andreja Rubljova, preko "Device u molitvi" Đovanija da Sasoferata i "Blagovesti" El Greka, pa sve do "Uspenja Presvete Bogorodice" u Sopoćanima i "Bezgrešnog srca Marijinog" Leopolda Kupelvizera u bečkoj Petrovoj crkvi — praktično je nemoguće pobrojati sva uzvišena remek-dela koja su nastala njom inspirisana.

Ali, ovo se možda izdvaja. U pitanju je trostruki vitraž (trostruk u smislu da se nalazi na tri spojena prozora) u Crkvi Svetog Jakova u Glenbejgu, u okrugu Keri, na jugozapadu Republike Irske. Glenbejg zovu "draguljem u prstenu Kerija", a draguljem se može nazvati i ostvarenje pred vama.

Sam hram je građen tokom druge polovine XIX veka, a iz tog perioda datira i ovaj vitraž, kao i svi ostali vitraži u njemu po kojima je ova rimokatolička svetinja i čuvena, kako u svojoj zemlji tako i u svetu. Možda preterujemo kada kažemo da je ovo najdivniji prikaz Marije, a možda i ne preterujemo. Mnogi se svakako neće složiti jer je u pitanju katoličko delo. Naravno, da je srpsko, složili bi se na prvu loptu. Zar ne?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Covek

    10. januar 2018 | 11:08

    Presveta Bogorodice,spasi nas!Ona je sveta ma koja hriscanska vera bila!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA