≫ 

IZ STARIH SRPSKIH NOVINA: Zašto je policija pre tačno 94 godine lovila Kineze po ulicama Beograda (FOTO)

"Već nekoliko meseci se viđaju po beogradskim ulicama i raznim lokalima dva bezazlena Kineza, od kojih svaki nosi po jednu ručnu torbu punu kineskih muštikli, brazletni, ogrlica od kosti i drugih sitnica. Ta dva Kineza su živela spokojno u Beogradu sve do juče", pisalo je beogradsko "Vreme" 30. januara 1924. godine

  • 1
Kineski trgovci na pijaci. Cingtao, pokrajina Šandung, oko 1900. godine. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 137-000665 / CC-BY-SA 3.0

Globalizacija je najvažniji proces vremena u kome živimo. Internet je od sveta stvorio jedno veliko selo u kome slobodno i skoro besplatno možemo da se "dozivamo" sa nekim ko živi na suprotnom kraju planete, a da čak ne moramo ni usta da otvaramo (možemo prosto da kucamo po tastaturi), dok su putovanja nikada brža a prevozna sredstva pristupačnija nego ikada.

Zbog toga, i mnoštva drugih promena koje su se odigrale tokom burnog i krvavog XX veka, prizor kineskog trgovca u današnje je vreme savršeno normalan u Srbiji, kao i bilo gde drugde u svetu. Kinezi su masovno među nama već više od dvadesetak godina, a njihove radnje sa jeftinom robom sumnjivog kvaliteta mogu da se nađu čak i u najmanjim mestima.

Možda nam je baš zbog toga pažnju privukla jedna vest koju je pre tačno 94 godine, u tekstu pod naslovom "Lov na Kineze", sa podnaslovom "Policijska potera za torbarima Ling-Ce-Cungom i Ču-Jao-Janom", objavio beogradski dnevni list "Vreme". Dakle, u svom broju od 30. januara 1924. godine ovaj dnevnik piše:

Foto: Arhivska fotografija

"Agenti beogradske policije imali su prilike da priređuju razne potere: za odbeglim robijašima, za varalicama, za kockarima u begstvu, ali sinoć su imali jednu doista neobičnu i jedinstvenu. Beogradska policija je priredila lov za Kinezima.

Već nekoliko meseci se viđaju po beogradskim ulicama i raznim lokalima dva bezazlena Kineza, od kojih svaki nosi po jednu ručnu torbu punu kineskih muštikli, brazletni, ogrlica od kosti i drugih sitnica. Ta dva Kineza su živela spokojno u Beogradu sve do juče, kada je Uprava Grada primila tužbu od Trgovačke Komore koja je u Kinezima ugledala neku nečuvenu opasnost po srpske trgovce i njihovu trgovinu. Trgovačka Komora je tražila da se Kinezi pohvataju i proteraju, pošto nemaju od nje dozvolu za kolportažu.

I Uprava Grada, u oskudici drugog posla, priredila je sinoć lov na Kineze.

Agenti su se razleteli na sve strane i u brzo je prvi Kinez pao policajcima u ruke. To je bio Ling-Ce-Cung, kineski putujući trgovac iz Ce-Kianga u Kini, čovek od 38 godina. Njega su agenti uhvatili u hotelu "Vašingtonu". U zalud je nesrećni Ling-Ce-Cung pokazivao pasoš koji mu je izdalo kinesko poslanstvo u Rimu za putovanje po Italiji, Srbiji, Engleskoj, Francuskoj i Nemačkoj, i na kome je bila i viza našeg poslanstva iz Beča, ipak su njega sinoć strpali u zatvor, da danas ili sutra bude proteran.

Trg Slavija nekada. Foto: Arhivska fotografija

Malo kasnije, agenti su uhvatili i drugog Kineza Ču-Jao-Jana, mladića od 27 godina iz Ju-ua (Ce-Kianga) u Kini. I on je imao pasoš od direktora biroa emigracije u Šangaju, i vizu našeg poslanstva u Rimu, ali je i on tako isto odveden u zatvor Uprave Grada".

Nemoguće je ne primetiti sarkastični ton autora ovog teksta, kada govori o Trgovačkoj komori koja je u Kinezima videla "neku nečuvenu opasnost", toliko veliku da su jadnici morali da završe u Glavnjači. Sa druge strane, ova vest je pomalo i čudesno aktuelna danas, i to iz nekoliko razloga.

Prvo, globalizacija je zaista donela uništenje domaće, ionako bedne industrije, kao i lokalnih trgovaca koji ne mogu da se takmiče sa velikim trgovinskim lancima (ma koliko ta dva Kineza zbilja bila bezazlena i neuporediva sa velikim trgovinskim lancima). Drugo, prepoznaje se obrazac: šef policije zarad ličnog prijateljstva, ili pod pritiskom nekog uticajnog ekonomskog moćnika, pokreće čitavu policijsku silu da bi uhvatio ljude koji ugrožavaju njegove interese (očigledno potpuno umišljene).

Treće, ovo dizanje čitave gradske policije na noge zbog nesrećnih Kineza podsetilo nas je na onaj događaj od pre neku godinu kada su sve snage reda u Beogradu nekoliko sati jurile kradljivca jednog jedinog bicikla, samo zato što je bicikl ukraden od stranog državljanina.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA