OVO DA BUDE UZOR SVIMA: Ruski i američki vojnik zagrljeni opominju i podsećaju Moskvu i Vašington (FOTO)

U takvoj "novog Hladnog rata" između Moskve i Vašingtona, valja se podsetiti jedne fotografije nastale 25. aprila 1945. godine na reci Labi kod grada Torgaua, na tlu Nemačke koja je bila tada pred konačnim slomom

  • 1
Susret Vojske SAD i Crvene armije na reci Labi 25. aprila 1945. Levo je drugi poručnik Vilijam Robertson, desno poručnik Aleksandar Silvaško. Stoje ispred znaka na kojem piše "Istok susreće Zapad". Foto: Wikimedia Commons/Pfc. William E. Poulson/U.S. National Archives and Records Administration

Zategnutost odnosa između Rusije sa jedne strane, i zapadnih sila okupljenih oko NATO alijanse a predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama sa druge strane, taj "novi Hladni rat" kako se u svetskim medijima naziva, unosi nespokoj u srca i duše svih miroljubivih ljudi na našoj planeti, posebno u Evropi koja je već tradicionalno bojište svakog dosadašnjeg svetskog rata (dva zvanično, ali nezvanično više od toga, o čemu smo pisali).

Posebno je taj nespokoj izražen među miroljubivim stanovništvom Balkanskog poluostrva, koje nijedan jedini rat ne može da zaobiđe, poluostrva koje naseljeno ljudima uzavrele krvi i ludih glava koje imaju tendenciju da čine neke vrlo glupe stvari i da sami izazivaju ratove čak i kada većina sa strane te ratove ne želi, pa se posle gorko kaju (setimo se samo krvavog proleća 1941. godine i puča od 27. marta).

U takvoj atmosferi između Moskve i Vašingtona, koja možda nije na ivici direktnog rata jer su obe sile nuklearne ali koja ne isključuje mogućnost nekog proksi-sukoba, valja se podsetiti jedne fotografije nastale 25. aprila 1945. godine na reci Labi kod grada Torgaua, na tlu Nemačke koja je bila tada pred konačnim slomom.

Na njoj su dva nasmejana čoveka, dva vojnika dve najveće savezničke sile. Sa leve strane stoji američki drugi poručnik Vilijam Robertson, a sa desne sovjetski poručnik Aleksandar Silvaško. Stoje njih dvojica ispred znaka na kojem piše "Istok susreće Zapad", i time pokazuju svetlo na kraju ovog tunela, bez obzira šta se nakon ovoga dešavalo, bez obzira na neprijateljstvo SAD i SSSR koje je buktalo sve do sloma potonjeg početkom devedesetih godina.

Rusi i Amerikanci mogu da budu u prijateljskim odnosima, i treba da budu u prijateljskim odnosima. U suprotnom, na svetu mira ne može biti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA