NEMAČKI TITANIK imao sudbinu još tragičniju od pravog: Nacistička "elita" krenula na poslednje putovanje, pa su naišli britanski bombarderi (VIDEO)

Kako je jedan brod dizajniran da predstavlja svu moć Trećeg Rajha za sekund zbrisan s lica zemlje

  • 6

Čuveni nacistički ministar propagande Jozef Gebels maštao je, poput Adolfa Htlera, da Nemačka napravi brod veći i jači čak i od čuvenog "Titanika".

Misija je sprovedena u delo ali niko iz vrha Trećeg Rajha nije ni sanjao da će brod "Kap Arkona" doživeti sudbinu goru i od slavnog prethodnika.

Do Južne Amerike za 15 dana

"Kap Arkona" je na prekookeanska putovanja krenuo 1927. godine - Nemce i ostale Evropljane, pripadnike najviše klase, brod je prevozio do Južne Amerike za samo 15 dana.

Nemci su mu tepali "Plutajuća palata", a Gebels je želeo da u nekom trenutku snimi svoju verziju "Titanika". Scenario je išao u prilog tome da su Jevreji i Britanci krivi za potapanje najpoznatijeg broda svih vremena.

Film nikad nije snimljen jer je reditelj pogubljen zbog problema sa alkoholom i prekoračenja budžeta.

Foto: Wikimedia/Dr. Karl-Heinz Hochhaus

Brod je pred Drugi svetski rat polako počeo da tone. Isti onaj brod koji je do tada imao 500 članova posade i daleko više putnika, piše Express.hr.

Vojnici su ga koristili sve do pred kraj rata a onda je poslužio za beg nacista s područja Zapadne Evrope.

Poslednje putovanje sa zamorcima u kabinama

"Kap Arkona" je na poslednje putovanje krenula u januaru 1945. godine. Naredbom da se unište svi dokazi o postojanju Holokausta, kapetan broda Johanes Gerc ukrcao je na "Arkonu" oko 5.000 zatvorenika.

To nisu bili obični zatvorenici (mada je bilo i takvih) već uglavnom ruski zarobljenici nad kojima su nacistički doktori tokom rata obavljali stravične eksperimente.

Kapetan Gerc primetio je da su sa broda uklonjeni svi čamci za spasavanje, a na njemu nije bilo ni pijaće vode za zatvorenike. Bilo mu je jasno da je ovo njihovo, a možda i njegovo poslednje putovanje.

Kada mu je rečeno da mora da se vrati s puta i preveze drugu turu zatvorenika, Gerc je izvršio samoubistvo.

Foto: Wikimedia/Royal Air Force

A na nebu britanski "tajfuni" kao lešinari

Drugi kapetan izveo je "Kap Arkonu" na sledeću poslednju plovidbu ka Skandinaviji kada je nasred okeana primetio britanske "tajfune" kako poput lešinara kruže iznad njegove glave.

"Tajfuni" su dobili naređenje da "očiste" Baltik od nacista. Britanci su spazili brod i ne znajući da se na njemu nalaze samo zatvorenici otvorili su "prijateljsku vatru".

Pobijeno je 4.750 zatvorenika. Preživelo je njih 350. Britanski piloti dobili su naređenje da pucaju i na preživele na pučini, gde god da ih spaze.

Tako se zatvorio horor krug "Kap Arkone" koja je od jednog od simbola nacističke Nemačke postao ploveći užas zbog čega se i danas smatra verovatno najgorom pogibijom na moru ikada.

Daljinac

(I.Đukić - Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Земунац Алекса

    5. februar 2018 | 13:44

    Ако није теорија завера, мене су у школи учили да је Хитлер дошао на власт 1933. године, а овде пише да је Гебелс сањао да направи већу и бољу верзију брода од Титаника и онда се пише о броду из 1927. године као тој визији???

  • Milorad

    4. februar 2018 | 22:28

    Nemci su svesni to sto je bilo Al zato su sada kulturni I veoma odgovorni za cestite I lojalni gradzane za sve I bet nscije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA