• 8

Sin Živojina Mišića žrtvovao svoj život zbog Draže: Kada su ga Nemci streljali, ponosno je izgovorio ovu rečenicu

Srpski major Aleksandar Mišić bio je jedan od glavnih ustaničkih vođa uz Dražu tokom ustanka 1941. godine

 • 8

Živojin Mišić je u srpskoj istoriji poznat kao vojskovođa koji se borio za slobodu srpskog naroda, ali ni uloga njegovog sina Aleksandra nije ništa manja.

Aleksandar Mišić bio je jedno od šestoro dece Živojina i Lujze, ćerke bogatog Švajcarca nemačkog porekla. Aleksandar je bio oficir srpske vojske u Kraljevini Srbiji tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Kako je Čiča Draža pisao latinicom (FOTO)

Posle sloma države u Aprilskom ratu, 11. maja 1941. godine kao penzionisani oficir u svojoj kući u selu Struganik dočekuje generalštabnog pukovnika Dragoljuba Mihailovića sa kojim donosi odluku o nastavku borbe protiv okupatora.

- Aleksandre, ti i ja ćemo podići treći ustanak. Učinićemo sve da narodu olakšamo ovo robovanje i da se mi, stari Solunci, ne obrukamo. Borićemo se do kraja - rekao je Draža sa vrata.

Tako je Aleksandar postao komandant Ribničkog četničkog odreda u Četničkim odredima Jugoslovenske vojske, obaveštajac i jedan od glavnih ustaničkih vođa uz Dražu tokom ustanka 1941. godine.

Posle zauzimanja partizanskog Užica, Nemci su 3. decembra izdali naređenje za operaciju Mihailović, napad na njegove snage na Ravnoj gori.

Foto: Wikimedia

Draža je zajedno sa majorem Zaharijem Ostojićem bio u kući Mišića u Struganiku, a Nemci su se baš ovde zaustavili. U poslednjem trenutku Draža je uspeo da pobegne i to zahvaljujući svom domaćinu, majoru Aleksandru Mišiću.

Aleksandar je izašao pred Nemce i rekao: "Ja sam Draža Mihailović!"

Dok su se Nemci okupirali oko majora, četnički lider je pobegao. Aleksandar Mišić je uhapšen, a sa njim i njegov kolega, Slovenac major Ivan Fregl.

Nemci su ispitivali Mišića i Fregla, želeli su da saznaju gde je pobegao Draža Mihailović kakve su njegove veze sa Britancima. Pošto majori ništa nisu govorili, osudili su ih na streljanje. O njihovoj sudbini ispredane su razne legende. Jedna se odnosi na njihove poslednje želje pred streljanje.

Naime, novinar "Politike" Bogoslav Boca Marjanović pisao je da je Mišić tražio da mu vežu oči i da mu se ne puca u glavu, dok je Fregl rekao da želi "da sam komanduje paljbom svoga streljanja i da im se dozvoli da u smrt idu rašniranih cipela." Nemci su ispunili želje majorima, a kad je Fregl zaustio da uzvikne "pali", Mišić je skinuo cokule i gađao Nemce.

Postoji i neverovatna priča da su Nemci hteli da poštede život Aleksandru kada su čuli da ima nemačke krvi jer mu je majka germanskog porekla.

- Pola vaše krvi je nemačko - navodno mu je rekao nemački oficir.

- Ta polovina je istekla na Kolubari - odgovorio mu je sin Živojina Mišića, osudivši sebe na smrt.
Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

 • Srki ns

  23. mart 2018 | 08:41

  Sa verom u boga za kralja i otadzbinu. Vecna mu slava i hvala

  83
  35

  Podelite komentar

 • 👤

  23. mart 2018 | 12:23

  Потомци славних потомака бранили су јуче Паштрик, Кошаре и опет Дрину и Колубару. Слава свим славним прецима и потомцима, слава свим српским херојима које Мајка Србија памти боље и од нас самих.

  56
  7

  Podelite komentar

 • svasta

  23. mart 2018 | 14:58

  Sramota kako ga je Draza izdao i predao Nemcima, ali ocigledno je da je morao da se otarasi pravih patriota da bi mogao da udje u savez sa nacistima.

  49
  41

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima