≫ 

„Ona tamo se pomera, dokusuri je, a ja ću ovog malog koji se pravi da je mrtav“: Gole Jevrejke i deca iz Mizočkog geta leže u samrtnom ropcu dok nacisti traže preživele (FOTO)

„Konačno rešenje jevrejskog pitanja“ bilo je ultimativna kulminacija viševekovnih antisemitskih pogroma. Nacisti su tokom Drugog svetskog rata pobili milione Jevreja, i to mahom u Istočnoj Evropi gde ih je ponajviše i živelo. Getoi su likvidirani masovnim egzekucijama i slanjem u logore smrti

  • 2
Pripadnici Ajnsacgrupe ili njima pridodati Orpovci streljaju gole jevrejske žene i decu kod Zdolbunova, dopremljene iz Mizočkog geta. Foto: Wikimedia Commons/berdichev.org

Holokaust je bio možda i najgenocidniji događaj u istoriji sveta, a jednu od važnijih uloga u tom paklenom zamešateljstvu imala je specijalna formacija SS-a pod nazivom Ajnsacgrupe (nem. Einsatzgruppen), što u prevodu znači „Operativne grupe“. Administrativno, bile su potčinjene Glavnom bezbednosnom uredu Rajha (nem. Reichssicherheitshauptamt; skr. RSHA) na čijem je čelu bio Rajhhard Hajdrih, dok nije ubijen u Pragu 1942. godine, što znači da su bili u nadležnosti Hajnriha Himlera.

Bilo je prvobitno četiri ajnsacgrupe koje su bile sastavljene od po 500-990 vojnika, no, kasnije ih je još obrazovano. Dodeljivane su različitim grupama armija, a uvek bi im bio prikačen neki rezervni bataljon regularne nemačke policije (nem. Ordnungspolizei; skr. Orpo); Vermaht im je po Hitlerovom naređenju pružao logističku podršku.

Ajnsacgrupe su često vršile pogubljenja nekolicine nasumičnih nesrećnika, ponekad i slučajnih prolaznika, ali dešavalo se i da pobiju odjednom desetine hiljada osoba. Tako su 29-30. septembra 1941. izvršili pokolj nad 33.771 kijevskim Jevrejinom u obližnjoj jaruzi Babin Jar, dok su 30. novembra i 8. decembra, dakle, tokom ta dva odvojena dana, u šumi Rumbula kod Rige u Letoniji, pobili 24.000 Jevreja iz Riškog geta kao i oko 1.000 nemačkih Jevreja koje su vozovima bili dopremili. Ova dva događaja najkrvavija su dvodnevlja Holokausta, što se tiče streljanja.

Jevreji napuštaju Varšavski geto nakon gušenja ustanka. Iza njih je oblak dima i vatre. Koračaju u smrt, a na licu mlade žene u mantilu se vidi da je toga svesna. Foto: Wikimedia Commons/Stroop Report

Raul Hilberg — autor knjige „Uništenje evropskih Jevreja“, najznačnijeg dela o Holokaustu — procenjuje, verovatno preterano, da su ajnsacgrupe u periodu 1941-1945. godine likvidirale više od dva miliona ljudi, od čega 1,3 miliona Jevreja. Ne deluje realno pre svega zbog relativne malobrojnosti ovih jedinica, i primitivne metode kojom su se mahom služili.

Prvopriložena fotografija u ovom tekstu nastala je 14. oktobra 1942. godine. Na njoj, pripadnici Ajnsacgrupe ili pridodati im Orpovci, u poljskom gradu Zdolbunovu koji se danas nalazi u Ukrajini, vrše dokusurivanje streljanih i nagih jevrejskih žena i dece, dovučenih iz obližnjeg Mizočkog geta tokom procesa njegove likvidacije.

Kontekst fotografije je potvrđen od strane dva različita oficira Orpoa, od kojih je jedan čovek, Gustav Hile, onaj od kojeg je fotografija i potekla. Hile je pet od prvobitnih sedam slika predao pravniku jednog čehoslovačkog tekstilnog preduzeća u kojem je posle rata radio kao domar. Čehoslovačka vlada je slike konfiskovala i objavila. Potvrda o kontekstu je takođe došla i od Jozefa Paura, koji je izjavu tim povodom dao 1961. godine.

VIDEO: 30 godina je za njega trajao Drugi svetski rat

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • prcko

    9. februar 2019 | 09:25

    vremenom se sve zaboravlja i relativizira tako da svaki puta kada vidis ovakve slike shvatis neverovatno zlo koje je vladalo i haralo evropom u ono doba. i sve to zahvaljujuci demokratski izabaranom adolfom hitlerom

  • mačak

    9. februar 2019 | 11:08

    I stvarno nakon ovakvih živih dokaza ,svjedočenja rijetkih koji su to preživili kako i jedan normalan mozak može podržavati ovu ideologiju zaista ne znam ko može u ovome uživati ili nalaziti zadovoljstvo.Samo mi dvije vrste ljudi padaju na pamet TOTALNO poremečeni i TOTALNE kuklavice koje bojeći se ovoga pridružuju istom i sad vidim neke balavce ko oni nešto zeznuti, opaki valjda da budu prihvačeni u tom istom nenormalnom društvu FUJJJ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA