Ova slika je nastala dva meseca nakon rođenja Ratka Mladića, na putu pored mesta gde se rodio

Fotografija prikazuje Nemce koji maja meseca 1943. godine sprovode pohvatane jugoslovenske izbeglice, koje su prethodno pratile partizane, u neimenovane zarobljeničke logore. Kolona se nalazi na putu pored Kalinovika. Da li ijedna osoba na njoj ima veze sa Ratkom Mladićem?

  • 1
Nemački vojnici putem kraj Kalinovika sprovode pohvatane izbeglice koje su pratile partizane, u zarobljeničke logore. Maj mesec 1943. godine, tokom Bitke na Sutjesci. Kolona je na putu kraj Kalinovika. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Postoji dvojba oko toga koje se godine tačno rodio general Ratko Mladić. Naši izvori uglavnom govore o 1942. godini, dok neki strani pominju 1943. kao verovatniju, pozivajuće se na druge domaće izvore.

Ovo nije ništa čudno imajući u vidu činjenicu da se na tlu Kraljevine Jugoslavije — a posebno u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u kojoj je Mladić faktički ugledao svetlost dana — vodio rat u kojem su sa jedne strane bili strani okupatori i domaći izdajnici, a sa druge Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, partizani, te u izvesnoj meri i Jugoslovenska vojska u otadžbini, četnici, formacija koja je najveći deo rata provela u tajnoj ili javnoj kolaboraciji, uglavnom se boreći protiv partizana, ali koja je i pored toga mahom bila antiosovinski nastrojena i antifašistička.

U toj borbi u kojoj su svi bili protiv partizana koji su neprestano rasli uprkos strašnim „neprijateljskim ofanzivama“, u porodici Neđa Mladića, komandanta partizanskog odreda, i Stane, rođene Lalović — rodio se Ratko Mladić dana 12. marta jedne ili druge godine, ali nesumnjivo u selu Božanovići kod Kalinovika.

General Ratko Mladić. Foto: Profimedia/Alamy

Tačne okolnosti svih događaja iz tog perioda nisu poznate; po nekim pričama, i otac i majka su mu bolovali od tifusa neposredno pre rođenja; otac Neđo je sigurno poginuo na Ratkov rođendan 1945, predvodeći partizanski napad na ustaše u rodnom mestu poglavnika Anta Pavelića, u selu Bradina kod Konjica; majka Stana umrla je 2003. godine. Sam Ratko je pričao da je preživeo ustaški nož samo zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga spasili.

Ratko se dakle rodio ili godinu dana pre Bitke na Neretvi, ili tokom nje. Godinu i dva meseca nakon njegovog rođenja, ili dva meseca nakon njegovog rođenja, vojska njegovog oca vodila je odsudnu Bitku na Sutjesci, „Bitku za ranjenike“, u periodu između 15. maja i 15. juna. 1943. godine.

To je upravo vreme nastanka one prve fotografije u tekstu. Na njoj, nemački vojnici maja meseca 1943. godine sprovode pohvatane jugoslovenske izbeglice, koje su prethodno pratile partizane, u neimenovane zarobljeničke logore. Kolona — u kojoj su vidljivi Jugosloveni različitih narodnosti (pored Srba su primetni i muslimani) — nalazi se na putu koji prolazi pored Kalinovika. Da li ijedna osoba na njoj ima veze sa Ratkom Mladićem, ne znamo, ali se on kao beba ne nalazi predaleko od fotografa: relativno rečeno, tu je negde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA