3

Tanki spisak neutralnih zemalja u 2. svetskom ratu bio bi deblji bez „hrabrih“ nacija koje su Nemačkoj objavile rat kad se našla na kolenima

Najveći i najmonstruozniji sukob u istoriji usisao je u sebe gotovo sve zemlje na svetu, ali daleko od toga da su svi dali jednaki doprinos. Pored toga, Severna Amerika je bila pošteđena razaranja, a Južna Amerika ne samo pošteđena razaranja nego i svake ozbiljne participacije, jer se njihovo „učestvovanje“ svodilo na deklarativne objave rata i manje-više simboličnu pomoć Saveznicima

Karta učesnika Drugog svetskog rata. Plava boja: Sile Osovine sa kolonijama. Tamnozelena: Saveznici sa kolonijama i okupiranim državama. Svetlozelena: savezničke zemlje koje su ušle u rat nakon japanskog napada na Perl Harbor. Siva: neutralne države. Foto: Wikimedia Commons/Joaopais, Roxanna

Prvi svetski rat, koji se prevashodno vodio na tlu Evrope, imao je globalni karakter, ali mahom zbog kolonijalnih karaktera velikih evropskih imperija koje su u njemu učestvovale, a manjim delom zbog stvarne participacije drugih sila, poput Sjedinjenih Država, Japana, Kine i Brazila.

To nije bilo ništa u poređenju sa onim što se desilo u Drugom svetskom ratu, u kome su glavni učesnici dolazili sa više kontinenata i koji se žestokim intenzitetom vodio ne samo na prostoru Evrope, već i Azije te Severne Afrike.

Mnogo zemalja je proglasilo neutralnost, ali im to nije bilo pomoglo da izbegnu konflikt. Nama najbliskiji primer jeste šestoaprilski napad Sila Osovine na Kraljevinu Jugoslaviju, ali on nije bio jedini. Tako je već 9. aprila 1940. godine Nemačka napala Dansku i Norvešku (doduše iznuđeno pokušajem britanske intervencije), a 10. maja Belgiju, Holandiju i Luksemburg (na putu ka Francuskoj), istog onog dana kada je Velika Britanija izvršila invaziju na Island i okupirala tu malu ostrvsku zemlju ne bi li osigurala prekookeansku rutu ka Americi (kojoj su nešto kasnije prepustili okupaciju).

Sovjetski tenkisti iz 6. oklopne divizije Crvene armije na ulicama Tabriza 27-28. avgusta 1941. godine, tokom Anglo-sovjetske invazije na Iran. Foto: Wikimedia Commons/topwar.ru

Sovjetski Savez je 14. juna iste godine udario na neutralne baltičke republike Litvaniju, Letoniju i Estoniju, koje je potom anektirao koristeći se rezultatima pokradenih referenduma, dok je Italija 28. oktobra bezuspešno napala Grčku koja je pala tek kada su se Nemci uključili paralelno sa napadom na nas. Kao što smo nedavno pisali, Britanija i Sovjetski Savez napali su neutralni Iran 25. avgusta 1941. godine da bi uspostavili Persijski koridor za dostavljanje ključne savezničke pomoći Rusima.

Međutim, bilo je zemalja koje su istinske bile neutralne, iako je njihov broj malen. Bio bi veći da nije bilo „hrabrih“ državnika koji su svoje zemlje uveli u rat početkom 1945. godine, kada je Nemačka već praktično bila na kolenima, a i to samo radi reda, da bi se „ušlihtali“ pobedničkim Saveznicima, bez pružanja ikakvog doprinosa osim pukog davanja legitimiteta njihovoj borbi.

Irska je od samog početka proglasila neutralnost i uspešno se oduprla nemačkim predlozima da udare na Engleze s leđa. Neutralnost su sačuvali uprkos nekolicini „slučajnih“ osovinskih bombardovanja tokom kojih je meta par puta bio i sam Dablin, i uprkos „slučajnih“ savezničkim i osovinskim napadima na irsku trgovačku flotu (brod MV „Kerlog“ napadale su obe strane, a on je spasavao brodolomnike obe strane).

Pripadnici 2. SS oklopne divizije „Rajh“ juna 1943. godine kod Kurska, na Istočnom frontu. Foto: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 101III-Zschaeckel-206-35 / Zschäckel, Friedrich / CC-BY-SA 3.0

Portugalija je takođe bila neutralna tokom celog sukoba, zbog čega je Lisabon postao središte špijunske delatnosti svih strana, ali je ipak naginjao saveznicima zbog šesto godina starog sporazuma sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Španija, sa druge strane, u svojoj je neutralnosti naginjala Osovini, pa je postojala dobrovoljačka Plava divizija koju je generalisimo Franko poslao na Istočni front „da se bori protiv boljševizma“; njihova neutralnost proistekla je iz nepostojanja bilo kakvog interesa da uđu u sukob, ali najviše zbog toga, što su tek izašli iz krvavog građanskog rata.

Švedska je bila neutralna, ali na svoj način; ekonomski je dozvoljavala eksploataciju ruda za nemačke ratne napore, a sa druge strane dozvoljavala svom građanstvu da stupa u dobrovoljačke odrede i odlazi u rat na strani Saveznika. Takođe, vojno bi intervenisala na kraju rata da kontigent Vermahta u Norveškoj i Danskoj nije pristao na potpisanu bezuslovnu predaju.

Saveznici u Normandiji nakon invazije 1944. godine. Foto: Wikipedia / U.S. federal government

Švajcarska neutralnost je poslovična, bila i ostala, a u ono vreme je dolazila pre svega otuda, što je za ekonomski opstanak te države zaštita banaka od osovinske pljačke bila apsolutni prioritet. Švajcarci su pucali na i obarali i osovinske i savezničke avione koji su im narušavali vazdušni prostor, a i jedna i druga strana bi ponekad „slučajno“ bombardovala tu zemlju. Hitler je planirao invaziju od koje je odustao zbog toga što je Švica izgradila složeni sistem fortifikacija i smestila stotine hiljada vojnika u svoje klance i gudure, pa bi najezda po takvom planinskom terenu bila potencijalna katastrofa za Nemce.

Treba naglasiti takođe, da su Portugalija, Španija, Švajcarska i Švedska trgovale sa obe zaraćene strane tokom čitavog toka sukoba; pritom je Švajcarska dosta zavisila od nemačkog uglja koji je pokrivao 41 odsto njihovih energetskih potreba. Takođe, sve su održavale visoku brojnost vojske za slučaj da budu napadnute dok su u stanju neutralnosti.

Što se tiče mikrodržava u Evropi, neutralne su bile Andora, Lihtenštajn, Monako, San Marino i Vatikan, koji se Lateranskim sporazumom sa Kraljevinom Italijom iz 1929. godine (kojom je Vatikan kao država i uspostavljen) obavezao na „večitu neutralnost u međunarodnim odnosima“.

Crvenoarmejac okružen narodom u oslobođenom Beogradu. Foto: Wikipedia

Pređimo na Aziju. Na tom kontinentu, Avganistan je bio neutralan tokom čitavog rata, kao i Tibet i Jemen. Saudijska Arabija je rat Nemačkoj objavila 28. februara 1946. godine, a Japanu 1. aprila; nikakve vojne akcije nije preduzela na temelju tako kasnog ulaska u rat. Isto važi i za Republiku Tursku, koja je Silama Osovine rat objavila istog meseca, sa istim vojnim posledicama: nijedan turski vojnik borbu nije video.

Zapravo, obe zemlje su stupile u konflikt sa Silama Osovine jer su ih Saveznici zvali da prisustvuju inauguralnoj konferenciji Ujedinjenih nacija ali pod uslovom objave rata. Ondašnjem turskom rukovodstvu ipak treba čestitati na mudrosti koja ih je navela da odbiju „najslađe“ ponude Nemačke kojom bi se Turska proširila ka Srednjoj Aziji i Kavkazu, samo da objave rat SSSR-u.

U Južnoj Americi praktično nije bilo ni jedne neutralne zemlje, iako je njihov sveukupni doprinos mizeran, ali samo zato što je Peru stupio u sukob 12. februara 1945. godine, tri dana kasnije Venecuela, a Argentina 27. marta (proosovinski sentimenti dominirali su vojnim strukturama koje su vladale zemljom, ali je narod bio na strani Saveznika; na hiljade Argentinaca dobrovoljno je ratovalo u okviru Britanske vojske). Čile je objavom rata Japanu 11. aprila postao poslednja zemlja koja se pridružila Saveznicima.

(O. Š.)

Tagovi: Drugi svetski rat, Istorija, Saveznici, Sile Osovine, Zabavnik

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • W
  Wien

  Srbija je bila nemacka saveznica pod rukovodstvom Milana Nedica, a srpski cetnici bili su najodaniji nacisticki saveznici u Evropi uz ustase.

 • S
  Sirogoj

  Portugal je, ipak, više naginjao Nemačkoj.. Prodavali su im rude i sirovine, a i sam portugalski diktator, doktor Salazar, je cenio Nemce..

 • V
  Viki

  Ponosni Titovi partizani su od pocetka ucestvovali u ratu protiv Nemacke, Italije, Madzarske, Bugarske. I uspesno su ga priveli kraju. Slava im.

Ako ste odrastali na stripovima, a Vinetu vam bio heroj detinjstva, ova stara fotografija američkog Indijanca vratiće vas kroz vreme

Svi na svetu kinesku valutu zovu JUAN, i svi greše: Njeno pravo ime zapravo je...

Savršena ilustracija rata i propasti koju donosi: Slepci vode slepce preko leševa i ranjenika

Kad poraste biće kengur! Čudo prirode kakvo se retko viđa: Rađa se posle samo mesec dana i nije veće od zrna pasulja (FOTO)

Retka fotografija hapšenja srpskog patrijarha Gavrila Dožića: Nemci ga jurili do Ostroga i tek ga tamo uhvatili

Hitler je bio gej i voleo je tinejdžere: Tajni dosije otkriva da je nacističkog vođu privlačio muškarac sa nadimkom "gospođica Ana"

Nekad se rakija pekla u strogom centru Beograda: Ovako se to radilo u jednoj od glavnih ulica (FOTO)

Majstor Vito, franjevac iz Kotora, bio glavni neimar Visokih Dečana: Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Mogao je da proguta šest platnenih maramica različitih boja i da ih povraća redosledom koji traži publika

Srpska heroina preminula je pre 45 godina štrikajući u sobi: Naša najodlikovanija žena u istoriji ratovanja, živela je skromno, radeći kao čistačica (FOTO)

Svemoćni orao sa srpskog grba: Čudesna slika kojoj je mesto u našim istorijskim udžbenicima - i to iz jednog dobrog razloga

"Izgubljeni" nacista koji je odgovoran za smrt pola miliona Jevreja: Ženi je slao pisma, govorio o bašti i deportaciji, a onda surovo ubijao civile

Najveća pustolovina antičkog sveta: 10 hiljada grčkih plaćenika usred ogromne imperije, bez gospodara, hrane i prijatelja

Postoji samo jedan korak od makaza kojima se seče brada nedužnom starcu do gasne komore u koju se šalju deca (FOTO)

Član satanskog odreda, brat sultanovog ljubavnika i vladar žedan krvi: Ovo je istina iza legendi o najpoznatijem vampiru iz ovih krajeva

Zašto je krvavi ustaša Mile Budak zajedno sa Srbima prepešačio Albaniju, i šta je jedan fratar zapisao o tome?

Pogledajte ovu sliku. Zbog nje morate vakcinisati svoju decu, bez dalje rasprave

78 generacija iste porodice sahranjeno je na ovom groblju starom 2.500 godina, koje sadrži ostatke 100 hiljada ljudi

Istorijska čitanka: Kako je nastao monaški red čiji pripadnici ćute već 900 godina

Prve ženske stidne dlačice koje su ugledale svetlost dana, srušile jednog premijera a slavnog slikara izvele pred inkviziciju

100 godina od bugarske kapitulacije u Velikom ratu: Slomio ih proboj Solunskog fronta, Nemci istog dana shvatili da je sve gotovo (VIDEO)

40 godina je ovaj Albanac strpljivo čekao da se osveti ljudima koji su mu silovali majku i sestru, a onda im je pobio 739 potomaka (FOTO)

NASA izdala dramatično upozorenje: Zemlja se sve više klati, a evo ko je za to kriv

Ovaj problem je 160 godina izluđivao matematičare širom sveta, a sada jedan penzioner tvrdi da ga je rešio: Nagrada je milion dolara

Zavodila je naciste u barovima, a onda ih hladnokrvno ubijala: Preminula neustrašiva heroina iz Drugog svetskog rata

Vek od povratka srpske vojske kući: Ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta (VIDEO)

"Jednom rukom davio sam jednu, a drugom drugu devojčicu": Ovako je izgledalo suđenje monstrumu iz Pančeva 1926. godine

Radnici su pijukom udarili u beli kamen ispred Poštanske štedionice: Kada su ga otkopali, ugledali su blago - mermerno poprsje jedne žene

Rođeni Beograđani, a potomci Lava Nikolajeviča Tolstoja

Zašto je dinar slab? Kako je izvesni penzioner Đokić očitao lekciju političarima davne 1922. godine

Pokušajte da rešite ukrštene reči iz 1935. godine i pogledajte kako su izgledale dogodovštine Mikija Mausa i Paje Patka (GRAFIKA)

Žena kojoj dugujemo spomenik: Dešifrovala je austrougarsku objavu rata, kada je svaka greška u tumačenju te smrtne presude mogla skupo da nas košta

Tačno 17 godina od 11. septembra: Postoji pet glavnih teorija zavere, zvanična priča nikoga više ne zanima

"Jes' čudo! Šta sve Švaba ne izmisli!..." Pre 80 godina Beograđani su prvi put videli televiziju

Izabela je bila predsednica Argentine i treća Peronova supruga: Radila je kao plesačica u noćnom klubu, a danas živi u izgnanstvu (FOTO)

Ispod ovog spokojnog prizora koji samo priroda može da izvaja, kuva se i sprema uništenje čovečanstva

Nemci su 1926. šokirali Švajcarce nudističkim kampom, a evo kako su se Srbi kupali u radioaktivnoj vodi

Kako su Englezi spalili Vašington 1814. godine, i da li je Bela kuća nekada bila crvena pa okrečena da bi se sakrili tragovi požara

Ravnozemljaši će poludeti kad čuju kako ih je pre 800 godina ismejao veliki islamski astronom

Pisalo se na današnji dan: Ovako je izgledao "Ženski svet" u beogradskoj štampi tokom 1930-ih

Na ovo se zaboravilo, o ovome se ne priča: Otkud izbeglički logor za Nemce u Beogradu 1940. godine?

Ko je ubio više ljudi? Hitler, Staljin i Mao su sejali smrt svuda oko sebe, nizom pogrešnih odluka stradalo je milionsko stanovništvo