29

Ovo je prava Albanija, a ne ona koja se nalazi na Balkanu i za koju svi znaju (FOTO)

Kavkaska Albanija nalazila se na istočnim padinama ove planine, izmedu Kaspijskog mora i vrha Kavkaza

Kavkaska Albanija
Foto: Wikipedia Vacio/Gerd 72

Kada se kaže Albanija, svi pomisle na državu koja se nalazi na Balkanu, južno od Srbije, i koja se graniči sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom. Ova Albanija je proglasila nezavisnost 1912. godine, ali je mnogo vekova pre nje postojala Kavkaska Albanija, za koju mnogi i ne znaju.

Kavkaska Albanija je prva i prava Albanija, koja je nastala u 2. veku pre Hrista i odnosila se na istorijsku regiju u istočnom Kavkazu, koja je postojala na teritoriji današnjeg Azerbajdžana i delimično u južnom Dagestanu.

Oko prvog stoleća pre Hrista i posle Hrista zemlje južno od Velikog Kavkaza i severno od Malog Kavkaza bile su podeljene između Kolhida na zapadu, Kraljevstva Iberija u središtu i Kavkaske Albanije na istoku.

Brutalne kazne za žene boraca ISIS-a: Sudi im 10 minuta, a onda ih šalju na vešala (FOTO) (VIDEO)

Albanija na Kakvazu nalazila se na istočnim padinama ove planine, izmedu Kaspijskog mora i vrha Kavkaza. Sa njene južne strane počinjala je od Apšeronskog poluostrva, na kome se nalazi savremeni azerbejdžanski grad Baku. Severno od Albanije nalazila se zemlja Alana, severozapadno su bili Iberi, a zapadno i južno od Albanije nalazili su se Jermeni.

Granice Kavkaske Albanije od 387-706 (crvena isprekidana linija) Foto: Wikipedia/Abu Zarr

Južni deo te anticke Albanije pripada danas Azerbejdžanu, a severni deo Rusiji. Postojao je jedan grad pod imenom Albana na obali Kaspijskog mora između savremenih gradova Divicija i Derbenta. Po imenu ovog grada zemlja u njegovom zaleđu dobila je ime Albanija.

U predislamsko vreme, Kavkaska Albanija (Aran) obuhvatala je šire područje od onoga posle islama. Drevna Albanija prekrivala je celo istočno Transkavkazije, koje je uključivalo većinu teritorije današnjeg Azerbejdžana i dela Dagestana. Međutim, u postislamskom razdoblju geografski pojam Aran smanjen je na područje između reka Kure i Aras.

Glavni grad Kavkaske Albanije bio je Kabalak, u 5. veku glavni grad premešten je u Partav.

Izvorno područje Albanije obuhvatalo je oko 23.000 kilometara kvadratnih. Nakon 387. godine teritorija Kavkaske Albanije, koja se ponekad od strane naučnika naziva "Velika Albanija", porasla je na oko 45.000 km kvadratnih.

Politeistička religija Albanije usmerena je na obožavanje tri božanstva Sol, Zeusa i Luna.

Teritorija koju je zauzimala Kavkaska Albanija Foto: Wikipedia/Vacio

Hrišćanstvo je već tokom 1. stoleća počelo da dolazi u Kavkasku Albaniju. Prvu hrišćansku crkvu u regiji sagradio je sveti Elizeja, učenik Tadeja od Edese, na mestu zvanom Gis.

Ubrzo je Jermenija usvojila hrišćanstvo kao državnu religiju (301. godine), a kralj Albanije Urnajr primio je sakrament krštenja od Grgura Prosvetitelja, prvog patrijarha Jermenije.

Pod islamski uticaj Albanija je pala nakon Islamskog osvajanja Persije sredinom 7. stoleća, a ukinuta je u 8. veku.

Kavkaska Albanija bila je krševita i siromašna zemlja, zbog čega nije privlačila osvajače. Bila je poznata po velikim i opasnim psima, takozvanim kavkaskim ovčarima. Pisalo se da je u vreme kada je Aleksandar Veliki osvajao Aziju, pred njega izašao neki vladar Albanije i poklonio mu jednog velikog psa.

Albanija, za koju mi danas znamo, nalazi se na Balkanu, južno od Srbije, i graniči se sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom.

Teritorija današnje Albanije u svojoj istoriji bila je deo rimskih provincija Dalmacije (južni Ilirik), Makedonije i Gornje Mezije. Današnja republika je postala nezavisna posle kolapsa Osmanskog carstva u Evropi nakon Balkanskih ratova.

Albanija je proglasila nezavisnost 1912. a priznata je 1913. i bila kneževina, republika i kraljevina sve do italijanske invazije 1939, kada je osnovana protektorat fašističke Italije, a koja je 1943. postala protektorat nacističke Nemačke.

Stara mapa na kojoj su prikazane Albanije i Iberija Foto: Wikipedia

Socijalistička Narodna Republika je osnovana 1944. pod vođstvom Envera Hodže i Partije rada Albanije. Socijalistička republika je raspuštena i 1991. je nastala moderna Albanija.

KAVKASKA TEORIJA O POREKLU ALBANACA

O poreklu Albanaca postoje tri teorije, a prema jednoj od njih, oni vode poreklo upravo sa Kavkaza.

U VIII veku Arapi su zaposeli zemlje oko Kaspijskog mora i iza Kavkaza. Halifat je ovim osvajanjem došao u sukob sa Hazarima. Arapi su bili zaštitnici islama, a Hazari Mojsijeve vere, pa je sukob, pored drugih imao i verski karakter.

Hazari su nametali Albancima vrlo težak danak zbog čega su oni stali na stranu Arapa i većim delom prešli u islam. Hazarski vojskovođa u ratovima sa Arapima je bio kaganov sin Bardžil.

Kada je ušao sa vojskom u Albaniju 730. godine naredio je da se samo muslimani pobiju. Ta Bardžilova naredba je naterala Albance da beže i da traže spas kod Arapa. Za to vreme na Sredozemnom moru su vođene teške borbe između Arapa, kao predstavnika islama i Romeja (Vizantijsko carstvo), kao predstavnika hrišćanstva.

Arapi su oteli od Romeja veći deo Sicilije i deo južne Italije, pa da bi ojačali islamsko stanovništvo u ovim zemljama doveli su deo stanovništva iz kavkaske Albanije, koje je izbeglo ispred Hazara.

Borbe između Arapa i Romeja na Siciliji su trajale dugo vremena i u periodu 827 - 878. Sicilija je podeljena na dva dela, islamski i hrišćanski, pa otuda naziv Dve Sicilije. Romeji su uspeli 970. godine da osvoje islamski deo i na tom prostoru su preuzeli Albance. Jedan deo ovog naroda preveli su u hrišćanstvo.

Po jednoj teoriji Albanci vode poreklo upravo sa Kavkaza Foto: Wikipedia/Don-kun

Vizantijski car Vasilije II zauzeo je 20-ih godina 11. veka Novi Epir, a to je približno teritorija savremene Albanije u kojoj su živeli Srbi i nešto Grka. Jedan od vizantijskih vojnih starešina, po imenu Tihomir Srbin iz Beligrada, podigao je ustanak 1040. godine, s namerom da protera vizantijsku vlast iz Novog Epira.

Tihomirovi ustanici su bili svi Srbi i uz pomoć Srbije proterali su Vizantijce iz Novog Epira. Zbog toga su vizantijska carica Zoe i njen treći muž po redu Konstantin IX Monomah poslali brojnu vojsku u napad na Srbiju, u jesen 1042. godine.

Pravac napada je išao kroz Epir u savremenu Albaniju koja je tada većim delom bila teritorija Srbije. Tadašnji mladi srpski kralj Vojislav I sa svojim sinovima, satro je vizantijsku vojsku od 70.000 vojnika na čelu sa vojvodom Mihailom, prefektom Dračkim.

Ovaj težak poraz u ratu sa Srbijom je izazvao nerede i pobune u Vizantiji. Jedan od pobunjenika bio je i vizantijski vojni zapovednik na Siciliji po imenu Georgije, zvani Manijak. Pošto su ga bez razloga smenili sa dužnosti, odlučio se na pobunu i pošao da uzme vlast u Carigradu. Ukrcao je svoju vojsku sa Sicilije i južne Italije i jedan deo Albanaca koje je uzeo sa sobom kao pomoćne čete.

Albanci su vodili svoje žene i decu kako je bilo uobičajeno u to vreme. Sa tom vojskom se iskrcao u Draču marta 1043. godine. O ovim događajima svedoči Vizantijski istoričar i svedok ovih događaja Mihajlo Ataliota u delu "Historia, Corpus scriptorum Historae".

Kako je Srbija bila tada u ratnom stanju sa Vizantijom, Manijak je računao na izvesne srpske simpatije. U borbama sa carskom vojskom kod Dorjana, sicilijanski vojvoda je poginuo i njegov poduhvat je propao. Albanci se nisu mogli vratiti na Siciliju, niti su mogli da ostanu na vizantijskoj teritoriji, pa su tražili da se nasele negde u Srbiji. Kralj Vojislav im je dozvolio da se nasele u jednom slabo naseljenom brdskom predelu u okolini Rabana, istočno od Kruje.

VIDEO: Albanska zastava usred Beograda na mostu Gazela

(Telegraf.rs/A.M)

Tagovi: Albanci, Albanija, Azerbejdžan, Dagestan, kavkaska albanija, Kavkaz, Poreklo, Velika Albanija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (29)
Poređaj komentare:
 • S
  stvarno?

  albanci vode poreklo iz azerbejdzana. u 11tom veku ih rimljani porobljavaju i dovlache kao vojsku da se bore na strani rima. kao nagradu za dobru sluzbu daju im tada ne naseljenu sadashnju albaniju. albanski je veoma slichan italijanskom i ako mi to ne primecujemo kao posmatrachi. albanci i italijani se bolje sporazumevaju nego mi i makedonci i ako je makedonski zapravo stari srpski jezik. i albanci u albaniji kao i makedonci i crnogorzi su izmisljene nacije.

 • Д
  ДР

  Е, сада кад су зазнали, ето новог Косова!!!!

 • R
  Realista

  Živa istina. Čak su i genetse analize stanovništa to dokazale tako da po tom recimo Iliri najviše potomaka imaju u Bosni.

Pokolj jugoslovenskih partizana u Norveškoj: Dobro skrivana javna tajna najbogatije zemlje u Evropi

Šta muslimanski grobovi stari 1.300 godina traže usred Francuske

Kako danas izgleda Olimpijsko selo u Berlinu: Srušeni Hitlerov san o hiljadugodišnjem rajhu u sedam slika

Samo za ljubitelje istorije i strategije: Strašan kartografski prikaz Operacije „Barbarosa“, od prvog dana do sloma u predgrađu Moskve

Neviđeni prizor iz doma Romanovih: Anastasija se s lažnim zubima izmotava pred kamerom koju drži sam car Nikolaj. Evropom bukti rat

Srbin katolik iz Cavtata piše 1903. godine: „Hrvat hoće Srbinu da bude brat? Je li to zbilja? Mogu li ja to vjerovati? Spavam li il' bdijem?“

Špijunska igra ili nešto drugo? Čudni novinski oglas upozorio Amerikance da će biti napadnuti u Perl Harboru

Ruski genije dešifrovao pismo drevnih Maja, pa njegovi sunarodnici odlučili da izrade najlepši špil karata, koji je svet ikad video

„Ovo što radite Srbima nema primjera u povjesti u bilo kojega naroda“: Vapaj bosanskih muslimana ustaškim ministrima u Zagrebu 1941. godine (FOTO)

Ovako je hodža zaklinjao na vernost muslimane u kraljevskoj srpskoj vojsci (FOTOGRAFIJE)

Živi leševi naše slavne vojske ukrcavaju se na italijanski brod: Potresna fotografija iz srpske istorije

Ljubav jedne majke, mržnja jednog naciste: Srž jevrejskog života pod nemačkom okupacijom u jednoj slici (FOTO)

„Ona tamo se pomera, dokusuri je, a ja ću ovog malog koji se pravi da je mrtav“: Gole Jevrejke i deca iz Mizočkog geta leže u samrtnom ropcu dok nacisti traže preživele (FOTO)

Skrivena oblast Kine: Ovo su čudesne, zemljane zgrade u kojima skoro 1.000 godina vlada komunizam (FOTO)

Nije imao nikakve šanse da uđe u istoriju, ali to se ipak desilo: Prvi "crni" pilot u istoriji ratnog vazduhoplovstva bio je ovaj Osmanlija (FOTO)

Stravične ispovesti izvršitelja smrtne kazne u Jugoslaviji: Mi više nemamo mira, u snove nam dolaze ubijeni

Fotka koja savršeno ilustruje sunovrat Trećeg rajha: Srećna godišnjica Staljingradske bitke svima koji slave pobedu Crvene armije

Ustaše lancima ruše spomenik kralja Aleksandra u Varaždinu dan nakon uspostave NDH: Jedan detalj otkriva kakav je to društveni talog bio

Kako se sve okrene: Oholi austrougarski oficir prežalio Srbe, tri godine kasnije morao da preda ključeve Visokih Dečana vojvodi Kosti Pećancu

Zaboravljene veličine naše istorije: Ivan Ivanić i Dragutin Anastasijević, načelnici Dračkog okruga Kraljevine Srbije tokom Balkanskih ratova

Misteriozna smrt lepog austrijskog princa dovela do atentata na Franca Ferdinanda i izazvala Veliki rat

Misteriozni put pištolja kojim je na današnji dan ubijen Mahatma Gandi

Kvebečani vode poreklo od 800 kraljevih kćeri koje su došle u Kanadu pre tri i po veka

Šta je tačno komandant zloglasne Princ-Eugen-divizije Oto Kum napisao o četnicima

Grobnica jednog velikog BIBLIJSKOG PROROKA nalazi se u iranskom gradu neobično srpskog imena

Muslimanski trgovci robljem bili najveće zlo čovečanstva: Okovali 18 miliona Evropljana i Afrikanaca, a pakao trajao sve donedavno

Šta je bio Sinan-paša koji je na Vračaru spalio mošti našeg Svetog Save?

Ovo je poslednji prizor pred očima Svetog Save: Kako je pre 783 godine u bugarskoj prestonici Velikom Trnovu umro naš prosvetitelj

Preplitanje ruske i srpske sudbine počelo Svetim Savom: Jedan razgovor njihovog monaha i našeg Rastka promenio tok istorije

Kako je crveni telefonski kiosk postao ikona britanske kulture, i koliko su odvratni njegovi naslednici

„Ne čistiti skupštinu od gada, neka bude muzej austrijskog varvarstva“: Šta su Srbi zatekli u svojoj prestonici nakon Kolubarske bitke

Misterija rođenja Svetog Save: Kako su monasi pre osam vekova opisali čudesne događaje koji su prethodili Rastkovom dolasku na svet

FOTO-DOKAZ: Najčuveniji podvig „Otpisanih“ stvarno se desio, neki Prle i Tihi su zapalili garažu Vermahta u Ruzveltovoj

Naučno dokazana sličnost između cara Dušana i najslavnijih rimskih imperatora

Kako da ćiriličnim brojevima izrazite godinu svog rođenja, visinu ličnih primanja i milion razloga zbog kojih taj sistem više ne koristimo

Najveća mornarička bitka u istoriji sveta, vođena pre 1810 godina: Milion ljudi se tuklo u boju o kojem vam nikada nisu pričali

„Ovaj je stariji od onog“: Čarobni jermenski manastir iz X veka ima najčudniji naziv na svetu

Da li je homoseksualna ljubavna afera između mladog Nemca i jevrejskog tinejdžera pokrenula Holokaust?

Ako 13,8 milijardi godina univerzuma sažmemo u 365 dana, koliko sekundi pre Nove godine car Dušan proglašava Zakonik?

Tragična sudbina velikog srpskog vojvode: Heroja oslobodilačkih ratova komunisti su pretukli na smrt, a na sahranu mu niko nije došao (FOTO)

Nepotopljivi Sem: Crno-beli mačor kao stric Albert iz „Mućki“, preživeo potapanje tri ratna broda, a služio obema zaraćenim stranama

Zašto se srpski pop na Bogojavljenje 1916. pred Sabornom crkvom zahvaljivao hrvatskom grofu i guverneru okupirane Srbije

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima