Potok u Americi koji se uliva i u Atlantski i u Tihi okean: Evo kako je to moguće (FOTO)

Malo je reći da je ovo čudo prirode, ali mora se reći i naglasiti: ovo je čudo prirode

  • 2
„Razdvajanje voda“ je lokalitet u Vajomingu u kome se Dvookeanski potok deli na Pacifički i Atlantski, pa prvi otiče u Tihi okean, a drugi u Atlantski. Foto: Wikimedia Commons/Ericshawwhite

„Razdvajanje voda“ je vrlo verovatno najneobičniji hidrološki lokalitet na čitavom svetu, a nalazi se Tetonskoj divljini u američkoj saveznoj državi Vajoming, u Nacionalnoj šumi Bridžer-Teton. Još tačnije, nalazi se na Dvookeanskom prevoju (dakle, planinskom prevoju) na Američkoj kontinentalnoj razvodnici.

Ono po čemu je neobičan, i po čemu je poseban i jedinstven, jeste činjenica da njime teče Dvookeanski potok koji se u toj tački, „Razdvajanju voda“, deli na Pacifički potok i na Atlantski potok. Prvi nastavlja svoj put ka zapadu, uliva se u reke Snejk i Kolumbija, pa konačno u Tihi okean, dok potonji teče ka rekama Jeloustoun, Misuri i Misisipi, te se kroz ulivanje u Meksički zaliv zapravo uliva u Atlantski okean. Tako se Dvookeanski potok uliva u dva okeana.

Pošto na tom mestu Američku kontinentalnu razvodnicu pokriva voda, odnosno, pošto postoji tačka duboko u kontinentu na kojoj se Pacifik i Atlantik spajaju neprekinutom vodenom linijom, ribe mogu da migriraju iz jednog u drugi sliv. Veruje se da je upravo preko ovog prevoja jeloustounska pastrmka uspevala da se seli iz reke Snejk koja pripada pacifičkom slivu, u reku Jeloustoun koja pripada atlantskom.

Malo je reći da je ovo čudo prirode, ali mora se reći i naglasiti: ovo je čudo prirode. Daleko veće čudo prirode od naše reke Nerodimke koja izvire na Kosovu a pripada slivovima i Egejskog i Crnog mora. Nerodimkina bifurkacija se odigrava kod Gornjeg Nerodimlja: severna grana preko Sitnice, Ibra, Morave i Dunava otiče u Crno more, dok glavna južna preko Lepenca i Vardara ide ka Egeju.

Nerodimka je jedini primer rečne bifurkacije na našem kontinentu, ali ona se deli i otiče u dva mora na relativno malom prostoru. Pritom je veštački fenomen nastao branom, nije delo prirode. Bifurkacija Dvookeanskog potoka u Americi ne samo što se odigrava na ogromnom prostoru, i ne samo što otiče u dva okeana, nego je delo prirode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mirko

    25. mart 2019 | 15:51

    Znavi ne uliva se u okeane vec u neke reke na oba svoja kraka. Budalastina. Kao kada bi ja izjavio da se potocic sa nog izvora uliva u Crno More. A on jadan posle 15 metra toka uliva se u izliv iz komsijinog ribnjaka,pa u Savu,Sava u Dunav,A Dunav u Crno more.

  • Tripko

    25. mart 2019 | 19:36

    Ahhahaha au brate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA