≫ 

Ovakvom fotografijom bi svaki dan trebalo da počne: Neopisivo čudo kosmosa u jednoj slici

Zvezdani grozd Pismis 24 leži u jezgru emisione magline NGC 6357, a intenzivno ultraljubičasto zračenje plamenih zvezda u njemu zagreva gas koji ga okružuje i tako stvara mehur. Koliko je trenutno važno to naučno objašnjenje?

  • 0
Zvezdani grozd Pismis 24 u jezgru emisione magline NGC 6357, u smeru sazvežđa Škorpije. Foto: Wikimedia Commons/NASA, ESA and Jesœs Maz Apellÿniz (Instituto de astrofsica de Andaluca, Spain)/Acknowledgement: Davide De Martin (ESA/Hubble)/spacetelescope.org

Zvezdani grozd Pismis 24 leži u jezgru emisione magline NGC 6357 (u pitanju su difuzne magline sastavljene od gasa koji osvetljavaju veoma tople zvezde) koja se proteže preko jednog stepena na nebu u smeru sazvežđa Škorpije, blizu središta Mlečnog puta, na „tričavih“ 5.500 svetlosnih godina daleko od naše matične planete: praktično smo komšije.

Jedan deo ove magline je jonizovan od strane najmlađih masivnih zvezda Pismisa 24; to su one najplavlje. Intenzivno ultraljubičasto zračenje tih plamenih zvezda zagreva gas koji okružuje grozd i tako stvara mehur u NGC 6357. Prisustvo tih gasnih oblaka dodatno otežava ispitivanje čitave regije.

To je, u svakom slučaju, naučno objašnjenje fenomena koji se nalazi na slici i koji vam puca pred očima, i to svaki znatiželjni čovek voli da čuje. Neke dodatne informacije koje smo u prilici da vam pružimo tiču se datuma nastanka fotografije (u pitanju je 19. decembar 2006. godine) i teleskopa koji ju je snimio („vinovnik“ je Svemirski teleskop „Habl“ koji je nastao kao zajednički projekat Nase i Evropske svemirske agencije).

Ali, sve to je sporedno pred lepotom ovog prizora koji čoveka zaista ostavlja bez daha, ostavlja ga nemog i skrušenog pred silinom prirode i veličinom kosmosa. Možda bi svaki dan trebalo da nam uvek počne nekom slikom zvezdanog neba.

VIDEO: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA