≫ 

Šopsku salatu jedemo i volimo svi, a malo ko zna kako je nastala i ko su šopski Srbi po kojima je i dobila ime

 ≫ 

Jedna legenda iznosi, da kada je Bog stvarao svet prvog dana je stvorio jednog Šopa, drugog dana drugog i tako redom sve do šestog dana, a onda se umorio i seo sedmog dana da se odmori, pa napravio kalup po kome je stvorio sve ostale ljude

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Života
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Dijana

    13. novembar 2018 | 03:06

    Citam komentare ovi bugarskih fashista i neverujem sta pisu za nas Sope valjda je bitno i nase izjasnjavanje a ne samo sta oni misle svaki sop ce da kaze da je Srbin i nije mu bitno da bugar kaze ! Oni isto tako i Karakacane nazivaju bugarima a ovi govore neki latinsko Rumunski jezik ma i Isus je bugar 😂

  • Vojvoda

    31. avgust 2018 | 14:50

    Koliko puta mora da se to ponavlja, šopski narečja su zapravo bugarski, dok torlački su prelazni između bugarskog i srpskog, bugarske karakteristike torlačkih govora jesu: član imenice i prideva, odsustvo infinitiva, odsustvo padeže osim akuzativa i dativa, isto i odsustvo palatalnog "j" posle bukve "m", "p", "b", "v". Srpske su: "u" mesto staroslovenskog velikog "jus", "ć", "đ" mesto bugarskog "št", "žd", isto i neki reči kao "kiša", "kad", "sad", "mačka", "tražim"... Šopi (ne torlaci) su pravi bugari, torlaci u Bugarskoj su bugari, dok u Srbiji su srbi, bez nikakve veze dali su izprva bugarskog ili srpskog porekla. Ali mora da se zna što pre oko 200 godina sav jugoistočan deo Srbiji je bio zapisivan u osmanskih dokumenta kao deo Bugarske, fakt.

  • Bugarin

    30. avgust 2018 | 01:21

    Procitao sam ovo i sta mogu da kazem? Zbog vasa politika od 19-tom veka su izabrali Sofija da bude bugarska prestonica! Zato sto kraljevina Srbija u to vreme je htela da pripoji kod sebe zapadni deo Bugarske,gde su ziveli i danas zive sope.I sada zbog vas nasa prestonica se nalazi na 50 kilometara od Srbiju i na 500 kilometara od Crnog mora! Sofija je daleko za pola Bugarska! bas zbog vas i vas Garasanin!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA